Όταν σας το ζητήσει το ΝΑΤΟ…

Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν θέλουμε να κατανοήσουμε την ιδιόμορφη στάση που έδειξε στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος Τραμπ, θα πρέπει να γνωρίσουμε την διαμάχη που διαμορφώνεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ανάμεσα στις μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες και τους υπέρμαχους του «απομονωτισμού», μικρομεσαίους που συνέβαλαν και στην εκλογή Τραμπ.

Όταν οι πολιτικοί της Ουάσινγκτον αποφάσιζαν να ρισκάρουν τις ζωές των κρατών-μελών της Συμμαχίας, με την εισδοχή του Μαυροβούνιου, ο Ντόναλντ Τραμπ, τότε σε εκπομπή του Fox News είχε συμφωνήσει με την ερώτηση του υπεύθυνου δημοσιογράφου Tucker Carlson: «Γιατί θα πρέπει ο γιος μου να πάει στο Μαυροβούνιο να το υπερασπισθεί σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση;».

Αυτά μου ήρθαν στο νου, καθώς διάβασα την είδηση: Στο ερώτημα «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;», το 41,5% απαντά ναι και το 35,1% όχι, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του MCIC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαμορφώνεται δηλαδή σαφής τάση υπέρ του ΝΑΙ για τους βόρειους γείτονες -προς μεγάλη στενοχώρια όσων ημεδαπών είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους στο «ΌΧΙ»…

Θα άφηναν οι ΝΑΤΟϊκοί κύκλοι να νικήσει ο Πούτιν σε ένα καλά προγραμματισμένο σχέδιό τους; Επειδή κι αυτό το μικρό κράτος των Βαλκανίων, όπως το Μαυροβούνιο, εντάσσεται στο σχέδιο της επέκτασης της Ατλαντικής Συμμαχίας σ΄ ολόκληρη την Βαλκανική.

ΠΟΙΟ ΝΑΤΟ

Ασχέτως αν το ΝΑΤΟ είχε δημιουργηθεί στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου να διατηρηθεί ο αμερικανικός έλεγχος στην Δυτική Ευρώπη, και να «προστατευθούν τα προστατευόμενα αυτά κράτη, από τον Σταλινικό κίνδυνο». Απόδειξη ότι όταν ξεσηκώθηκαν από την άλλη μεριά (στην Ουγγαρία ή την Τσεχοσλοβακία π.χ) η Ουάσινγκτον είχε κάνει τότε την πάπια…

Κάποιοι νόμισαν πως με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, δεν θα χρειαζόταν πια το ΝΑΤΟ. Άλλη όμως ήταν η άποψη των εγκεφάλων στην Ουάσινγκτον, οι οποίοι αποφάσισαν με σειρά «δράσεων» εκτός περιοχής -πολέμους δηλαδή- «για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης» να δημιουργήσουν όσα είδαμε στο Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη. Σε κράτη που μόλις είχαν ξεφύγει από την «αγκαλιά» της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας.

Επί προεδρίας Κλίντον αποφασίσθηκε να στριμωχτούν τα σύνορα της Ρωσίας. Επειδή μην μου πείτε πως το ΝΑΤΟ με την Αλβανία και την Σλοβενία γίνεται ισχυρότερο. Χώρες που διαθέτουν στρατό 8.000 και 7.250 αντίστοιχα.

Τότε γιατί η Ουάσινγκτον υποδέχθηκε στο ΝΑΤΟ το Μαυροβούνιο; Ρωτήστε τον Τραμπ, που αποδέχθηκε την απόφαση τον περασμένου χρόνο. Η πρόσκληση είχε γίνει επί Ομπάμα, αλλά τελικά η Γερουσία την είχε κάνει δεκτή στις 27 Μαρτίου 2017. Χωρίς να υπάρξει αντίρρηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Έτσι μάλλον για λόγους «φιλανθρωπίας» θα πρέπει να δεχθούμε και την είσοδο στο ΝΑΤΟ του Μαυροβούνιου, με στρατό μόλις 2.000. Όταν μάλιστα η Πορτγκορίτσα (που είχε γίνει διάσημη με τα γυρίσματα της ταινίας Τζέιμς Μποντ «Καζινό Ρουαγιάλ») έχει τη φήμη πως είναι πρωτεύουσα κράτους από γκάνγκστερς.

Αλλά μιας και αναφέραμε την επίμαχη λέξη, τι άλλο παρά γκανγκστερική πολιτική ήταν η προώθηση του πραξικοπήματος από τους ακροδεξιούς στην Ουκρανία, ώστε να προκληθεί η Μόσχα;

Ο «σιδερένιος» –όπως αποκαλείται- καγκελάριος της Γερμανίας Otto von Bismarck εκεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα είχε προειδοποιήσει πως ένας μεγάλος Ευρωπαϊκός Πόλεμος θα μπορούσε να ξεκινήσει από κάποια εντελώς βλακώδη κίνηση στα Βαλκάνια». Και δεν διαψεύσθηκε από την αιτία που είχε προκαλέσει τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έτσι φτάσαμε στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ οπότε κλήθηκαν τα Σκόπια, άλλο ένα μικρό ορεινό αποκλεισμένο πανταχόθεν κρατίδιο με δύο εκατομμύρια κατοίκους και 8.000 στρατό –που είχε αποσπασθεί από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία το 1991- να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία. Είχε βλέπετε επιλυθεί και η διαμάχη με την Ελλάδα, για την χρήση του ονόματος «Μακεδονία» στις Πρέσπες. Έτσι δεν είναι;

Με τη διαμάχη να μην έχει ακόμη τελειώσει τουλάχιστον στο εσωτερικό (και των δύο χωρών) ανάμεσα στους υπάκουους στις αμερικάνικες επιταγές και τους εθνικιστές.

Χωρίς αμφιβολία η «Βόρεια Μακεδονία» θα πάρει μετρητά αντί της συνεισφοράς που κανονικά θα έπρεπε να δώσει στη Συμμαχία. Θα ηρεμήσει όμως(;) από τις ανησυχίες της για την ασφάλεια που γνώρισε με την εξέγερση πριν μερικά χρόνια των Αλβανών κατοίκων της; Ίσως νομίζει πως το ΝΑΤΟ θα παίξει συμβιβαστικό ρόλο με την γειτονική της Αλβανία.

Ξεχνώντας ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Αν πάρουμε υπ΄όψιν την «ουδετερότητα» που δείχνει το ΝΑΤΟ στη διαμάχη Ελλάδας-Τουρκίας. Για να μην πάμε πιο πίσω στην τουρκική εισβολή του 1974, στην Κύπρο…

Αλλά ας επιστρέψουμε στo αρχικό ερώτημα:

Θα στέλνατε τα παιδιά σας να πολεμήσουν για τα Σκόπια; Αυτό θα μπορούσε να σας ζητήσει η αλληλεγγύη των χωρών-μελών στο ΝΑΤΟ…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης