Πρόθυμα και αυτή η κυβέρνηση ψήφησε και θα αποτελειώσει το έργο για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Τα μέτρα είναι βαριά και ασήκωτα για τις πλάτες του χειμαζόμενου λαού εδώ και έξι χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν γίνεται ισοπεδωτική αφαίμαξη και της τελευταίας εναπομείνουσας οικονομικής δυνατότητας τόσο των ιδιωτών, όσο και των επιχειρήσεων.

Ξεκινάμε από την φοροεπιδρομή σε αγροτικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα, καθώς αλλάζουν οι λιανικές τιμές τόσο των ΙΧ όσο και των αγροτικών, επαγγελματικών από τις αρχές του επόμενου μήνα καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τελών ταξινόμησης με αποτέλεσμα γενναίες αυξήσεις στις λιανικές τιμές των αυτοκινήτων σε μία εποχή δραματικής μείωσης των εισοδημάτων.

Φέρνουν και ένα μήνα νωρίτερα τον ΦΠΑ 24% αφού πρόκειται να ισχύσει από 1ης Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζί του έρχονται αυξήσεις 5 έως 25 λεπτά το λίτρο στα καύσιμα, πάνω από μισό ευρώ αύξηση στα περισσότερα τσιγάρα, 20% αύξηση στον καφέ, 5% φόρος στη σταθερή τηλεφωνία δηλαδή μία μόνιμη λιτότητα, στην Ελλάδα που ανήκει στην Ευρώπη της ισονομίας και της ευμάρειας…

Και δεν φτάνουν τα παραπάνω, ζητείται από την Τρόικα ή μάλλον προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο και άλλα μέτρα όπως διπλασιασμός του φόρου στην μπύρα, φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, φόρος στην συνδρομητική τηλεόραση και στο Ίντερνετ.

Στα ξενοδοχεία από το 2018 θα έχουμε το γνωστό τέλος διανυκτέρευσης ανάλογα με την κατηγορία του.

Και να ο αυτόματος κόφτης που θα κόβει δαπάνες, όπως προνοιακά επιδόματα, κονδύλια για κρατικούς φορείς, φοροαπαλαγές, κονδύλια για την εκπαίδευση και άλλα πολλά που αφορούν τις δαπάνες.

Όλα τα παραπάνω θα έλεγε κανείς είναι το λιγότερο…. μπρος στην απόλυτη καταστροφή για 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους που δεν τους δόθηκε η 13η σύνταξη, και αντί αυτού ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
400.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν δραματική μείωση με την κατάργηση του ΕΚΑΣ και γενικά θα υπάρξει μείωση 30% -40%, ανάλογα με το ταμείο, όπως το ΕΤΑΤ και άλλα επικουρικά ταμεία.

Η πρόθυμη κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει ακόμα και τα καφενεία στα χωριά αναγκάζοντας νομοθετικά την ασφάλιση τους στον ΟΑΕΕ, αντί στον ΟΓΑ, καθιστώντας εντελώς αδύνατη την πληρωμή των ασφαλίστρων.

Συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ένα και μοναδικό, δραματική μείωση των εισοδημάτων τόσο από τις συντάξεις και τους μισθούς, όσο και των επιχειρήσεων, γιατί οι βασικοί καταναλωτές (μισθωτοί και συνταξιούχοι) θα έχουν 30% κατά μέσο όρο λιγότερα εισοδήματα να καταναλώσουν.

Από την άλλη μεριά φόροι αβάσταχτοι για άλλους.

Ένα μοντέλο οικονομικό πρωτοφανές παγκόσμια, το οποίο ομολογούν όλοι ότι δε βγαίνει, όμως η πρόθυμη ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να τα υιοθετήσει, να τα ψηφίσει, να τα εφαρμόσει και να προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι σωστά.

Λαϊκές αντιδράσεις δεν υπάρχουν ακόμη γιατί λόγω του μεγάλου αριθμού των μέτρων και της μη εφαρμογής τους ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητό το μέγεθος της απόλυτης πλέον φτωχοποίησης του ελληνικού λαού.

Αυτή είναι αναδρομική «μόχλευση» φτώχειας των νέων μέτρων για το πακέτο των 11 δις που μας έχουν υποσχεθεί.

Το μόνο βέβαιο είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων τόσο προς το δημόσιο (σήμερα είναι 87 δις) όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, και εκτόξευση των κόκκινων δανείων στο ζενίθ των καθυστερήσεων τους.

Αν όλη αυτή η ‘‘προθυμία’’ δεν έχει νόημα, τότε τι άλλο νόημα μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα διάσωσης που δεν βγαίνει… το λένε και οι ίδιοι που το εμπνεύστηκαν και το εφαρμόζουν.

Παναγιώτης Μπατσαρισάκης
Οικονομικός-Επιχειρηματικός
Σύμβουλος – Αναλυτής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης