Στην Ελλάδα των μνημονίων ένα μόνο στοιχείο κυριαρχεί και σώζει από την κοινωνική έκρηξη, τα συσσίτια!!!!

Καθημερινή μέριμνα κυρίως της εκκλησίας, αλλά και διαφόρων φορέων είναι να τραφούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Τουλάχιστον 300.000 χιλιάδες μερίδες ετοιμάζει η εκκλησία και μεγάλος αριθμός από τσάντες με τρόφιμα διανέμονται στις οικογένειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν πολλές εκατοντάδες αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι όπου ετοιμάζεται φαγητό για τους ανθρώπους που έφτασαν στο έσχατο σκαλί της ανέχειας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της κακοδιαχείρισης των πολιτικών ανδρών…. οι οποίοι ευθύνονται βαρύτατα γιατί από πολιτικοί άνδρες της χώρας έγιναν πολιτικάντηδες και οδήγησαν αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στις ουρές των συσσιτίων ή της κοινωνικής συμπαράστασης.

Το κακό αυτό άρχισε στην χώρα από το «λεφτά υπάρχουν» και συνεχίστηκε με τα «Ζάπεια» και τώρα ζούμε στο ζενίθ αυτού του δράματος πάλι από τους λαϊκιστές του «προγράμματος της Θεσ/κης και του παράλληλου προγράμματος» αφήνοντας κάθε μέρα πίσω επιπλέον εκατοντάδες άνεργους και εν δυνάμει τρόφιμους των συσσιτίων.

Η κατάσταση αυτή λειτουργεί σαν τυφώνας και δεν εξαιρεί καμιά περιοχή είτε Κολωνάκι είναι είτε βόρεια προάστια, και ιδιαίτερα στις φτωχογειτονιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κοινωνικά δίκτυα, οι Εκκλησίες, οι δήμοι, οι φορείς, τα ιδρύματα κάνοντας αυτοδιαχείριση συνδράμουν τους νεόπτωχους συνανθρώπους μας. Κάθε χρόνο το φαινόμενο αυτό υπερδιπλασιάζεται με τάσεις πραγματικά άγριες για το μέλλον, αφού φαίνεται προς τα που πάει η κατάσταση με την μείωση των εισοδημάτων.

Έχει δημιουργηθεί μια νέα ανθρωπογεωγραφία στην κοινωνία, που έρχεται να θυμίσει την παγκόσμια κρίση του 1929.

Οι «Έλληνες ενός κατώτερου Θεού» είναι πλέον πολλοί και παντού και βρίσκονται στις ουρές για ένα μόνο πιάτο φαί.

Ευτυχώς στην Ελλάδα η κοινωνική αλληλεγγύη είναι τόσο ψηλά όσο πουθενά στον κόσμο .Είναι όμως δραματικό να ξαναβρίσκεται μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε προπολεμικές ή και σε κατοχικές καταστάσεις.

Κατά τ΄ άλλα οι κυβερνώντες περί άλλων τυρβάζουν προσδοκώντας ή μάλλον κάνοντας πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων πουλώντας φούμαρα στους «ιθαγενείς» ότι έχουμε ανάπτυξη.

Όμως οι δείκτες κατανάλωσης καταρρέουν μήνα με τον μήνα, με πάνω από 20% μείωση στην κατανάλωση τροφίμων.

Οι δείκτες επιχειρηματικού περιβάλλοντος χρόνο με τον χρόνο επιβραδύνονται. Όσον αφορά τους δείκτες αγοράς εργασίας είναι δραματικοί. Συγκεκριμένα οι άνεργοι αυξάνονται και πληθύνονται από τα σαρωτικά κλεισίματα των επιχειρήσεων.

Εδώ υπάρχει μία αυταπάτη με τους εργαζόμενους να εργάζονται τέσσερις και πολλές φορές δύο ώρες με μισθό καθαρό 270 ευρώ και 170 ευρώ αντίστοιχα. Με αυτόν τον τρόπο σώζεται ο δείκτης της ανεργίας από το 30%….

Για τον δείκτη του Πληθωρισμού τον λόγο έχει το μηδέν ή ο αρνητικός Πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον απλό λόγο της υποκατανάλωσης, σημειωτέον ότι ο Πληθωρισμός μετριέται από 700 είδη και υπηρεσίες.
Για τους χρηματιστηριακούς δείκτες δεν χρειάζεται να πούμε πολλά γιατί είναι καθαρά κερδοσκοπικοί και πολύ μικρά τα ποσά που διακινούνται πλέον καθημερινά αντικατροπτίζοντας το μικρό και άρρωστο μέγεθος της οικονομίας μας.

Τώρα θυμήθηκαν ή μάλλον κατάλαβαν οι ηγέτες μας… τι είναι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και το διεκδικούν… αλλά μάλλον είναι αργά αφού το ένα τρις διακόσια δις του κου Ντράγκι το πήραν όλοι εκτός από εμάς.

Τα Πλεονάσματα που καμαρώνουν ότι έχουν είναι γνωστό ότι δεν είναι αληθινά αν εξοφληθούν άμεσα οι υποχρεώσεις εννέα και πλέον δις προς τους προμηθευτές του δημοσίου.

Το κόψιμο των συντάξεων που δεν είναι… κόψιμο…, έχει σώσει τις αξιολογήσεις. Αλλά δεν πάει άλλο κύριοι στο εξωτερικό ( Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ) και στην Κυβέρνηση, που δεν έχει καμία πειθώ προς τους δανειστές για την λάθος συνταγή.

Δεν πάνε πακέτο συσσίτια και ανάπτυξη . Κάντε κάτι άλλο!!! Δεν αντέχει ο λαός!!! Πότε θα γίνει κατανοητό; Ήδη είναι πολύ αργά!!!!!

*Παναγιώτης Μπατσαρισάκης, Οικονομ. Αναλυτής – Επιχειρηματικός Σύμβουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης