«Mε αφορμή το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία (και βέβαια τα όσα προηγήθηκαν, κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου) σχεδόν όλος ο πλανήτης είχε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει αυτό το οποίο στην Ελλάδα γνωρίζαμε καλύτερα από τον καθένα και μάλιστα από πρώτο χέρι: ότι ο Πρόεδρός της, Ταγίπ Ερντογάν εδώ και χρόνια ρέπει προς τον αυταρχισμό» αναφέρει σε άρθρο της, στο zougla.gr, η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κα Σοφία Ζαχαράκη.

»Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με τις υπερεξουσίες που δίνει πλέον στον Τούρκο Πρόεδρο, είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει την τάση αυτή της Τουρκικής ηγεσίας – αυτό εκτιμούν, άλλωστε, και οι πιο μετριοπαθείς αναλυτές», επεσήμανε η κα Ζαχαράκη και ανέρεφε: «Μεταξύ άλλων, αρχής γενομένης από το 2019, ο κ. Ερντογάν θα μετατραπεί σε απόλυτο κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού στην Τουρκία, με το πόστο του πρωθυπουργού να καταργείται και τον ίδιο να μπορεί να διορίζει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου χωρίς καν την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης, την οποία θα μπορεί να διαλύει ανά πάσα στιγμή κατά βούληση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και συνέχισε: «Επίσης, στις εκλογές του 2019 ο κ. Ερντογάν θα μπορεί να είναι υποψήφιος για άλλες δύο θητείες (πενταετείς μάλιστα) ασκώντας μεγαλύτερο έλεγχο στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης της χώρας. Ενδεικτικά ας αναφερθεί ότι από τους 15 δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα μπορούν να δικάζουν τον Πρόεδρο, οι δώδεκα (12) θα διορίζονται από τον… ίδιο τον Ερντογάν ενώ παράλληλα θα μπορεί να διορίζει τα έξι (6) από τα 13 μέλη του Συμβουλίου των Δικαστών και Εισαγγελέων, το οποίο επιλέγει ή παύει όλους τους δικαστές της χώρας».

»Όσοι θεωρούν ότι όλη αυτή η κατάσταση αποτελεί μόνο ή έστω κατά βάσιν ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας κάνουν λάθος», υπογράμμισε η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Και τόνισε: «Οι ηγεμονικές βλέψεις της τουρκικής ηγεσίας, η εμφανής φιλοδοξία της να μετατραπεί η Τουρκία σε μια περιφερειακή δύναμη, αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, αφού σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τη γεωγραφία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπροστά σε αυτή τη διαμορφωμένη ή υπό διαμόρφωση προβληματική πραγματικότητα η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αθωράκιστη» είπε χαρακτηριστικά και παρατήρησε: «Η παράταση του κλίματος οικονομικής αβεβαιότητας εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης και χωρίς στόχευση πολιτικής της κυβέρνησης πέρα από τις προφανείς επιπτώσεις στην ίδια την επιβίωση της χώρας, στις προοπτικές της και βέβαια στην καθημερινότητα των πολιτών καθιστά παράλληλα την Ελλάδα ευάλωτη στις κάθε είδους ορέξεις και απαιτήσεις της Άγκυρας».

»Το ίδιο ευάλωτη είναι η χώρα και όταν εκπέμπει το μήνυμα ότι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι «εταίροι» αλλά «αντίπαλοι», επεσήμανε η κα Ζαχαράκη.

Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, συνεχίζοντας, σημείωσε: «Είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι τουρκικές προκλήσεις (με αποκορύφωμα την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης) εντάθηκαν αφότου είχε παγιωθεί η πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης και ότι οι σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες είναι ψυχροπολεμικές;»

Και παρατήρησε: «Σε μια εποχή με ραγδαίες και επί τα χείρω εξελίξεις, όχι μόνο στην γείτονα, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, η Ελλάδα δεν μπορεί να φαντάζει ως ο φτωχός συγγενής της περιοχής, αποκομμένη από τους εταίρους και τους συμμάχους της, εξαιτίας των επικίνδυνων ακροβασιών της κυβέρνησης. Είναι εκτός όλων των άλλων και θέμα εθνικής ακεραιότητας».

«Δυστυχώς», τόνισε η κα Ζαχαράκη, «ο μόνος ο οποίος δεν το έχει συνειδητοποιήσει φαίνεται να είναι ο κ. Τσίπρας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης