Την 13.10.2016 και ώρα 16:45 δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του zougla.gr με τίτλο «ΠΟΙΟΙ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ» λεπτομερές και τεκμηριωμένο ρεπορτάζ – ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ σχετικά με υψηλόβαθμο Δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος θα αποφασίσει μαζί με άλλους συναδέλφους του σήμερα για το θέμα της νομιμότητας χορηγήσεων των τηλεοπτικών αδειών.

Συγκεκριμένα, προέκυψε σύμφωνα με το ρεπορτάζ ότι ο υψηλόβαθμος αυτός Δικαστής διατηρούσε ερωτική σχέση με παντρεμένη πρώην υποψήφια και νυν Δικαστή, την οποία φέρεται να συνέδραμε να πετύχει στις εξετάσεις της και να μπει στο σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, ουδείς ζήτησε στοιχεία από πλευράς της Δικαιοσύνης, προκειμένου τα στοιχεία αυτά να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν στο σύνολό τους, βέβαια, και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, όπως για κάθε Έλληνα πολίτη.

Εφόσον, όμως, μέχρι στιγμής, δεν έγινε καμία απολύτως κίνηση εκδηλώσεως ενδιαφέροντος, θα πρέπει κατ’ εφαρμογή του άρθρου 40 ΚΠΔ, το οποίο φέρει τον τίτλο ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ να παραδοθούν στην κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατ’ άρθρο 35 ΚΠΔ και στον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης κατ’ άρθρο 30 ΚΠΔ, αλλά και στον κ. Πρόεδρο του ΣΤΕ για να διερευνηθεί το όλο θέμα ποινικώς και πειθαρχικώς.

Το εν λόγω άρθρο αποτελεί προπομπό και ερεθισμό προς την Ελληνική Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες λοιπές αρχές, αλλά και προς την Ελληνική Πολιτική Ηγεσία αυτής, για να επέμβουν. Λόγω, όμως, της αδράνειάς τους και δεδομένου ότι θα επακολουθήσει άμεσα κατ’ άρθρο 35 ΚΠΔ σχετική Αναγγελία – Αναφορά, αισθάνομαι υποχρεωμένος να αναφερθώ σε συγκεκριμένα σημεία και επισημάνσεις αυτού, τα οποία δημιουργούν ερωτήματα και απορίες που πρέπει να ερευνηθούν και να απαντηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α. Τα ατράνταχτα στοιχεία που απεκάλυψαν την παραπάνω υπόθεση, προέκυψαν από καταγραφές Υπηρεσιών του Κράτους, συγκεκριμένων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, e – mails, τέλη του 2014.

Ερωτάται:

1) ποιος και γιατί παρακολουθούσε τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;
2) Εικάζεται ότι οι πληροφορίες αυτές έχουν διαρρεύσει σε διάφορους πολιτικούς χώρους, αλλά και σε εκδότη, στην υπηρεσία του οποίου απασχολείται πρώην Υπάλληλος της Ε.Υ.Π.
3) Ο εν λόγω υψηλόβαθμος Δικαστής του ΣΤΕ συμμετέχει στην κρίσιμη απόφαση της ολομέλειας του ΣΤΕ για την νομιμότητα ή μη της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών, η δε ετέρα συμπρωταγωνίστρια Δικαστής, συμμετέχει ως νομικός στη Διαδικασία των αδειών.
4) Αποδεικνύεται από το περιεχόμενο της μεταξύ τους ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ότι δεν υπάρχει το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Βέβαια, η αντιμετώπιση του όλου θέματος – συντόμου και mini αποκαλύψεως, αφού είπαμε ότι αποτελεί προπομπό της αποκαλύψεως όλων των στοιχείων με μεταγενέστερο ρεπορτάζ, δεν φαίνεται να προκαλεί το άμεσο ενδιαφέρον της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Για αυτό, λοιπόν και ο σοφός νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα με σωρεία άρθρων της Ποινικής Δικαιοσύνης να προκαλέσουν την αντίδραση της Δικαιοσύνης και οι απλοί ιδιώτες.

Κλείνοντας το άρθρο μου, σας παραθέτω την Εισήγηση του πρώην Υπηρεσιακού Υπουργού και πρώην Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Παναγιώτη Πικραμένου στην Εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα το ΠΟΤΑΜΙ στην αίθουσα Εκδηλώσεων του ΕΒΕΑ υπό τον τίτλο «Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ. ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ». Στην εκδήλωση αυτή, παρέστησαν οι πρώην Εισαγγελείς του ΑΠ, Δημόπουλος και Κοτζαμάνη, η Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου κλπ.

Ο κ. Πικραμένος, ανέφερε ότι η Ελληνική δικαιοσύνη απειλείται μόνο από τον κακό της εαυτό, δηλαδή τους ανάξιους και άτολμους δικαστές, οι οποίοι απειλούν το κύρος της Δικαιοσύνης και επίσης, ανέφερε και τα εξής σχετικά με το ΣΤΕ:

«Όλοι κάποια στιγμή κληθήκαμε να δικάσουμε σημαντικές υποθέσεις. Θεωρώ όμως ότι τις δικάσαμε σε πλήρη συμμόρφωση με τις διαμορφωμένες παραδόσεις του σώματος και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να μην τεθεί εν αμφιβόλλω το κύρος του δικαστηρίου.

Και εξηγούμαι:

1. Δικάζαμε τις υποθέσεις το ταχύτερο δυνατόν και φροντίζαμε ώστε οι διασκέψεις να γίνονται και η απόφαση να εκδίδεται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
2. Φροντίζαμε σε υποθέσεις μεγάλης βαρύτητας, η επιλογή των συνθέσεων που τις εκδίκαζαν να γίνεται κατά τον πλέον αδιάβλητο και αντικειμενικό τρόπο.
3. Οι εισηγήσεις ήταν εγκαίρως στη διάθεση των μελών του δικαστηρίου προς ενημέρωσή τους. Γινόντουσαν πολύ υψηλού επιπέδου συζητήσεις βάσει των εισηγήσεων. Κατεγράφησαν μάλιστα και σημαντικές από επιστημονική άποψη αλλά και λιγότερο σημαντικές μειοψηφίες.
4. Υπήρξαμε πάντα πολύ προσεκτικοί στην μη παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού του δικαστηρίου.

Θα ήμουν πράγματι ευτυχής να μάθω ότι τηρούνται μέχρι κεραίας αυτές οι πρακτικές που αντανακλούν τις λαμπρότερες παραδόσεις του σώματος».

Επιπλέον, όμως, και εξ’ αφορμής του εν λόγω αποκαλυπτικού άρθρου, αισθάνομαι υποχρεωμένος να αναφερθώ χωρίς κανένα απολύτως σχόλιο σε αποσπάσματα της συνέντευξης της 15.4.2013 του τότε πρώτου Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Παπανικολάου, στο δημοσιογράφο Τάκη Κωνσταντινόπουλο για τον ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, καθώς και σε Εισήγηση του Πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου, Στέφανου Ματθία, σε Εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει, όταν η κύρια μέριμνα ορισμένων ηγεσιών της φαίνεται να είναι είτε η συγκάλυψη πολιτικών ή ποινικών ευθυνών για σκάνδαλα είτε η εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων επωνύμων και ισχυρών, ιδίως πλούσιων επιχειρηματιών, είτε η άσκηση πιέσεων προς ακέραιους δικαστές, είτε οι συνεχείς και επιτηδευμένες αναβολές κρίσιμων υποθέσεων.

Όπως επίσης, δεν τιμά τη Δικαιοσύνη το ότι ορισμένοι δικαστές συνήθως θεσιθήρες και αριβίστες επιδεικνύουν κραυγαλέο κομματικό ή και θρησκευτικό φανατισμό, μεροληπτώντας ασύστολα χωρίς να κρατούν ούτε τα προσχήματα, είτε υπέρ πολιτικών συγκεκριμένου κόμματος είτε υπέρ των θέσεων κληρικών ή μοναχών.

Ωμές κομματικές παρεμβάσεις, πιέσεις τυραννίσκων συνδικαλιστών προς τις πολιτικές ή φυσικές ηγεσίες της Δικαιοσύνης, προαγωγές δικαστικών λειτουργών σε χαριστικές θέσεις, «διαπλοκή» και συναλλαγή» υπουργών με μεγαλόσχημους συνδικαλιστές και προώθηση «φιλοδικαστικών» μέτρων ασύμβατων με το δικαστικό λειτούργημα, πάσης φύσεως «προστασίες» δικαστών από διάφορους ιδιοτελείς «προστάτες» είναι μερικά από τα «σημεία και τέρατα» που χαρακτηρίζουν τα τελευταία είκοσι χρόνια τον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως ορθά επεσήμαινε και ο αείμνηστος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Στέφανος Ματθίας.

Όπως και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί, έτσι κι εγώ δέχθηκα πολλές φορές παρεμβάσεις στο δικαστικό μου έργο, κυρίως από συναδέλφους μου και μάλιστα, κατά κανόνα, ιεραρχικά ανωτέρους μου, αλλά και από διάφορα άλλα πρόσωπα εκτός δικαστικού χώρου.

Οι έχοντες συμφέρον, δηλαδή οι φερόμενοι ως ενεχόμενοι στο μέγιστο σκάνδαλο της siemens. Συνεπικουρούμενοι από κομματικούς, εμφάνισαν ότι κινήθηκα κατά συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, που, κατά τη γνώμη μου, μεθόδευσαν τη συγκαλυπτική της αλήθειας ανάκριση παρωδία, ως δήθεν «πικραμένος» για τη μη επιλογή μου από την τότε κυβέρνηση σε μία από τις δυο κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης. Κάποιος, δε, εμφανίστηκε διερωτώμενος υποκριτικά μήπως αληθεύουν τα διαδιδόμενα για τις προθέσεις μου.

Ευκαιριακά νομοθετήματα, που θεσπίστηκαν έκτοτε, με δήθεν φιλοδικαστικά μέτρα, ασυμβίβαστα με το δικαστικό φρόνημα, στην πραγματικότητα βολέματος ανεπαρκών δικαστών, προωθήθηκαν για να στηριχθεί η επανεκλογή συνδικαλιστών που ήταν ή εμφανίζονταν ως κομματικά προσκείμενοι, και για να μπορεί, μέσω αυτών, να επηρεάζει η πολιτική ηγεσία τους δικαστές.

Έτσι, οι καθυστερήσεις θέριεψαν με νομοθετική κάλυψη. Παράλληλα, αναπτύχθηκε και το θλιβερό φαινόμενο διεφθαρμένοι ή ανεπαρκείς δικαστές και εισαγγελείς να προσφεύγουν και να ζητούν προστασία από διάφορα ετερόκλητα πρόσωπα, προκειμένου να αποφύγουν τις πειθαρχικές ή ποινικές συνέπειες των παραβάσεων τους ή να επιτύχουν την προαγωγή τους. Τι είδους πρόσωπα αναλαμβάνουν ρόλο προστάτη»;

«Ο Ματθίας για τη διαπλοκή Δικαιοσύνης και Εκκλησίας
• Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2008 13:35

Ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας, υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους δικαστές των τελευταίων δεκαετιών. Ως Προέδρος του Αρείου Πάγου από το 1996 μέχρι το 2002, υπήρξε υπόδειγμα ακεραιότητας και δικαιοκρισίας. Όταν παίρνει δημόσια θέση και αυτό το κάνει πολύ σπάνια, ο λόγος του έχει πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με θέμα «Κράτος και Εκκλησία: Υπόγειες διαδρομές», μίλησε για τη διαπλοκή δικαστών Εκκλησίας και πολιτικής εξουσίας.

Με ιδιαίτερη καυστικότητα ο κ Ματθίας είπε ότι οι Έλληνες δικαστές διαπλέκονται με την Εκκλησία από θρησκοληψία ή από ωφελιμισμό. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, «οι θεοφοβούμενοι δικαστές συχνάζουν σε μονές και εκκλησίες, συναναστρέφονται κατά κανόνα κληρικούς, δεν παρακολουθούν τις κοινωνικές εξελίξεις, είναι αφελείς αλλά και τυπολάτρες, υπερβολικά αυστηροί σε ηθικοθρησκευτικά διλλήματα, στην αναγνώριση ελαφρυντικών υπέρ των κατηγορούμενων και στην επιμέτρηση των ποινών».

Αλλοίμονο σε όποιον πέσει σε τέτοια σύνθεση.
Ανέφερε ως παραδείγματα την περίπτωση Γιοσάκη, του οποίου κάποιοι δικαστές είχαν γίνει πειθήνια όργανα και στον οποίο είχαν αλλοτριώσει τη δικαστική τους συνείδηση. Αλλά και την περίπτωση της προέδρου Πρωτοδικών Ροδόπης που όπως είπε «ευνόησε συνειδητά τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου με τη σκέψη, όπως η ίδια παραδέχτηκε, ότι αυτός θα διέθετε την περιουσία που θα του αναγνωριζόταν σε αγαθοεργίες. Ξεχνώντας τη δικαστική της ιδιότητα, μερολήπτησε από θρησκοληψία».

Αναφέρθηκε επίσης και την επιρροή της Εκκλησίας στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. «Κατά τις προαγωγές από υπουργικό συμβούλιο στις ηγετικές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας η Εκκλησία στηρίζει τους θεοφοβούμενους δικαστικούς λειτουργούς και ότι καμιά φορά εισακούεται. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πεποίθηση ορισμένων διαδίκων και δικαστών ότι η Εκκλησία είναι σε θέση να ασκεί σε επίδικες υποθέσεις και στις προαγωγές των δικαστών ουσιαστική επιρροή…».

Μετά την Έκθεση των απόψεών μου, θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες, φίλους και εχθρούς ότι: «έχουσι γνώση οι φύλακες».

*Νικόλαος Διαλυνάς, δικηγόρος-διδάκτωρ Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης