Ο αμερικανικός λαός ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται κάποια ανανέωση, ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει (χωρίς όμως να είναι όλοι σίγουροι για το πως και προς τα που)!

Γι’ αυτό αγνόησε και απέρριψε όλες τις προτροπές των ΜΜΕ, των δημοσιογράφων, του Holywood, κ.α. να υπερψηφίσουν την Χίλαρι!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεώρησε ότι ο Τράμπ είναι doer, πετυχημένος, άνθρωπος της δράσης που «δεν μασάει»!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ίσως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας πολίτης έχει τη δυνατότητα να δηλώσει υποψήφιος για Πρόεδρος με ένα κόμμα και να ριχτεί στη μάχη της επιλογής χωρίς να είναι ηγετικό στέλεχος του κόμματος ή να προέρχεται από τον κομματικό του σωλήνα!

Για να διεκδικήσεις κάποιο ανάλογο αξίωμα στις άλλες χώρες του πλανήτη, είτε πρέπει να είσαι μέλος της ηγετικής ομάδας του κόμματος ή να στήσεις δικό σου κόμμα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτής της σχετικά πιο άμεσης πρόσβασης στο λαό που υπάρχει στην Αμερική!

Επίσης να σημειώσουμε ότι το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ είναι «μεικτό» και λαμβάνει υπ’όψιν όχι μόνο τη βούληση του λαού, αλλά και τη βούληση των Πολιτειών! Π.χ. εφόσον στη Φλώριδα πλειοψήφισε ο Ντόναλντ Τράμπ, η Πολιτεία της Φλώριδας του έδωσε όλους τους εκλέκτορές της (=29) και δεν τους επιμέρισε μεταξύ των δύο υποψηφίων ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβαν! Έτσι μπορεί ένας υποψήφιος να πάρει συνολικά περισσότερους ψήφους αλλά να εκλεγεί Πρόεδρος ο άλλος, εφόσον κέρδισει περισσότερους εκλέκτορες με βάση το σύστημα αυτό.

Βέβαια όλη αυτή η προεκλογική διαδικασία μαζί με τα primaries (δηλαδή τη διαδικασία προεπιλογής του τελικού υποψήφιου), είναι από σωματικής και ψυχικής πλευράς εξοντωτική και αυτό αποτρέπει πολλούς ικανούς πολίτες από το να διανοηθούν κάν να υποβάλλουν υποψηφιότητα, αλλά έτσι λειτουργεί αυτό το σύστημα, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει κάτι καλύτερο γιά να το αντικαταστήσει!!

Όσον αφορά τον Ντόναλντ Τράμπ: Πολλοί φοβούνται ότι είναι απρόβλεπτος και ότι δεν είναι σαφές πόσο απομονωτική πολιτική θα ακολουθήσει.

Νομίζω (και εύχομαι), ότι θα αποδειχθεί πολύ καλύτερος απ’ ότι περιμένουν οι περισσότεροι!

Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν Βουλή, Γερουσία και Δημόσια Διοίκηση, με σημαντικούς “βαθμούς ελευθερίας” και ανεξαρτησίας, που θα απέτρεπαν ιδιαίτερα λανθασμένες επιλογές!

Οι πρώτες κινήσεις του δείχνουν μια ρεαλιστική και συναινετική προδιάθεση.

Όσον αφορά την αρχική αρνητική αντίδραση των αγορών, νομίζω πως θα είναι πρόσκαιρη και ήδη έχουν μεταστραφεί!

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει μεγάλης έκτασης επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, αλλά παράλληλα υποθέτω θα υπάρξει και μείωση πολλών δαπανών!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης