Αναμφίβολα «ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς», όπως λέει κι ένα παλιό διαχρονικό ρητό που αποδίδεται στους Κινέζους. Το «ενδιαφέροντες» θα μπορούσε ωστόσο να αντικατασταθεί με το «ανυπόφορους».

Κι αν δεν υπήρχε η δυστυχία των προσφύγων που διασχίζουν κατά κύματα τη χώρα με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή ώστε να λέμε «υπάρχουν και χειρότερα», θα μας είχε ήδη πνίξει η απογοήτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα πράγμα ωστόσο καθιστά τους καιρούς «ου μενετούς»: Το δικαίωμα στην σκέψη. Σε μια προσπάθεια απόδοσης ευθυνών για εκείνους που πραγματικά έχουν προκαλέσει όλα αυτά τα δεινά.
Θεωρώντας πάνω απ΄όλα ότι ως Ευρωπαίοι, (ακόμη κι αν οι Βόρειοι ρατσιστές μας κατατάσσουν στην υποεθνότητα των Βαλκάνιων), θέλω να υπερασπιστώ την ήπειρο από την επίθεση που δέχεται. Και για να κατανοήσουμε τι εννοώ θα πρέπει όλοι μας να προσέξουμε ότι η γεωπολιτική έκρηξη που έχει προκληθεί τις τελευταίες δεκαετίες έχει ονοματεπώνυμο προέλευσης.

Διαβάζοντας ακόμη και τις πλέον προοδευτικές αμερικανικές ιστοσελίδες, το συμπέρασμα που βγάζουν είναι πως «η Ευρώπη βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση».

Είναι γεγονός ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μεγάλα σοβαρότατα προβλήματα, το καθένα από τα οποία θα μπορούσε να είναι καταστροφικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας τα δούμε ένα προς ένα:

# Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν οι 28 της ΕΕ κάθε άλλο παρά λογική μπορεί να θεωρηθεί. Ευνοεί αποκλειστικά τις οικονομικές ελίτ του Βορά και τους κατά τόπους συνεργάτες τους. Διότι τι είδους συνάφεια μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε κράτη όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Ελλάδα η Λετονία και η Βουλγαρία; Αφού η αποκαλούμενη «Ένωση», δεν διαθέτει και τις κατάλληλες ομοσπονδιακές δομές. Για τις οποίες –όπως είναι φυσικό- αντιδρά ο Βοράς, που ενδιαφέρεται να απομυζά το Νότο.
Εξ ου και το “PIGS” (Γουρούνια – από τα αρχικά που σχηματίζουν οι χώρες Προστογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία – Portugal, Italy, Greece,Spain).

# Το ευρώ, είναι ένα τεχνητό νόμισμα δίχως αποστολή. Ποια οικονομία στηρίζει άραγε την ελληνική ή τη γερμανική; Αλλά έτσι κι ενταχθείς στην ευρωζώνη, άντε να ξεμπλέξεις απ΄αυτήν…

# Το μεταναστευτικό –όπως έχει αποκληθεί πρόβλημα, είναι η θρυαλλίδα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής κοινωνίας – και φυσικά του εθνικού κράτους. Ζήτω η πολυπολιτισμική κοινωνία. «Όπως Αμερική».

Πως είναι δυνατόν η Ευρώπη να απορροφήσει όλο αυτό το κύμα των Αφρικανών, Αράβων και Ασιατών μεταναστών; Ούτε όμως διαθέτει τα μέσα για να τους σταματήσει.

Έτσι έχουμε το πλέον πολυσύνθετο πρόβλημα με επακόλουθο την πρόκληση αναταραχών, και αύξηση της εγκληματικότητας.

Ως ώρα, οι ευρωπαϊκές αρχές γνώριζαν πως –για παράδειγμα- το 10% των Κοσοβάρων μεταναστών, ασχολούνται με το εμπόριο ναρκωτικών. Αυτό καθιστούσε στα μάτια των Ευρωπάιων όλους τους Κοσοβάρους εγκληματίες. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Μουσουλμάνους μετανάστες, Για πάρα πολλούς όλοι θεωρούνται επικίνδυνοι πιθανοί τζιχαντιστές του Χαλιφάτου…

Είναι τουλάχιστον αστείοι οι πολιτικοί που θεωρούν ότι με την θωράκιση των συνόρων αποτρέπουν την είσοδο των προσφύγων, Η ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται στην μεθοριακή τους γραμμή τους υποχρεώνει να αλλάξουν άποψη.

Αν και η Ευρώπη προσπαθεί να γίνει ενιαία, στους κόλπους της εγκυμονεί την αυτοδιάλυση. Οι Βάσκοι δεν νοιώθουν όπως οι Καταλανοί, ούτε οι πιο πολύ Ισπανοί. Οι Μαρσεγιέζοι δεν νοιώθουν Βρετανοί, κι οι Σκωτσέζοι ούτε ν΄ακούσουν για Αγγλοσάξονες. Χώρια το χάσμα που χωρίζει τους Γερμανούς από τους Έλληνες, λόγω της ναζιστικής κατοχής, που αναδύεται από το αίτημα αποπληρωμής των πολεμικών αποζημιώσεων.

# Ούτε η επαναπροώθηση των μεταναστών είναι δυνατή, μια και από τις περισσότερες χώρες που προέρχονται οι πρόσφυγες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, ή επικρατούν συνθήκες λιμού.

Μία πρόταση είναι να προωθούνται κάποιοι πρόσφυγες προς την χώρα που προκάλεσε όλα αυτά τα δεινά. Η «παντοκράτειρα» όμως, έχει αυτού του είδους την κουλτούρα; Εδώ έχει μπει σιδερένιος φράκτης στα σύνορα με το Μεξικό. Τι θα γινόταν λποιπόν, αν τους έστελναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκεί που κυριαρχεί το «αμερικανικό όνειρο»; Εκεί, όπου επικρατεί ακόμη ο νόμος της Κου Κλουξ Κλαν, όπως μας δείχνουν τα πρόσφατα επεισόδια ρατσιστικής βίας των κουμπουροφόρων σερίφηδων. Και τα επακόλουθά τους.

# Δεν ευθύνονται για όλα τα δεινά οι φανατικοί Ισλαμιστές όπως τα δυτικά Μέσα προσπαθούν να τους αποδώσουν. «Ξεχνούν» όμως, ποιοι είναι εκείνοι που τους εξέθρεψαν. Οι ίδιοι που είχαν εκθρέψει το σημερινό αυγό του φιδιού –την αλ-Κάιντα – στο Αφγανιστάν. Για να την στηρίξουν πάλι, στον εμφύλιο για την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, πρώτα στη Λιβύη και του καθεστώτος Άσαντ κατόπιν στη Συρία.

Κι από εκεί είναι που ξεπήδησε το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Είμαι περίεργος, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες νοίκιαζαν μερικά από εκείνα τα τεράστια κρουαζιερόπλοια, τα γέμιζαν εν είδει «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πρόσφυγες και τα έστελναν να διασχίσουν τον Ατλαντικό.

Άραγε οι αμερικανικές αρχές θα έστελναν πολεμικά σκάφη να τα βυθίσουν;…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης