Το είπαμε. Η Βουλή αυτή είναι η χειρότερη από το 1974, στη χειρότερη συγκυρία που βρέθηκε η χώρα.

Έχει δε κληθεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και ατμόσφαιρας δυσώδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και καθώς οδεύουμε προς την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία, τι μπορεί να συμβεί έτσι ώστε οι 168 ψήφοι να γίνουν 180; Ή δεν μπορούν να συγκεντρωθούν;

Ο πρωθυπουργός, έχοντας κάνει ήδη ένα διάγγελμα στο διάστημα από την 1η ως τη 2η ψηφοφορία, κατάφερε να… πείσει άλλους 8 βουλευτές, που προστέθηκαν στους 160. Έχει περιθώρια περαιτέρω ελιγμών και ποιο ακροατήριο μπορεί να πείσει;

Η δεξαμενή από όπου μπορεί να αντλήσει ψήφους είναι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ. Και αυτό διότι βρίσκονται σε δυσχερή θέση δημοσκοπικά και η επιτυχία πολλών εξ αυτών σε ενδεχόμενες εκλογές κρίνεται τουλάχιστον αβέβαιη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πιθανότατα ανερχόμενη στην εξουσία δύναμη, έχει προσεγγίσει αποτελεσματικά τη ΔΗΜΑΡ (λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν γνωρίζουμε) και κλείνει το μάτι στους ΑΝΕΛ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κατά τη γνώμη του γράφοντος μια τέτοια συνεργασία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.

Όλοι αυτοί λοιπόν μάλλον θα προτιμούσαν να περατωθεί η θητεία τους στο τέλος της τετραετίας παρά τώρα, αλλά είναι κάτι που δεν μπορούν να το φωνάξουν.

Οι μόνοι που είναι βέβαιο ότι θέλουν εκλογές είναι οι του ΣΥΡΙΖΑ (θα πολλαπλασιαστούν) και οι του Ποταμιού (θα έχουν πλέον παρουσία ενδεχομένως και σημαντική). Για το ΚΚΕ δεν το συζητάμε, λέει πάντα ναι σε εκλογές και οι βουλευτές του δεν έχουν ατομικό συμφέρον, μιας και συνεισφέρουν γενναία από τον μισθό τους στο κόμμα.

Έρχεται λοιπόν ο Σαμαράς και με ένα νέο διάγγελμα υπόσχεται, διευρύνει, συγκεκριμενοποιεί. Με στόχο 12 ψήφους από τους χώρους που προσδιορίσαμε. Οι όποιοι πρόθυμοι προβληματίζονται. Και κοιτάει ο ένας τι θα κάνει ο άλλος, αν ορισμένοι από αυτούς εκδηλωθούν. Οπότε ένα κρυφτούλι θα κυριαρχήσει, κρυφτούλι με μεγάλη δόση καχυποψίας, όπου άλλα θα λέει το στόμα κι άλλα η καρδιά.

Κατάληξη;

Ουδείς με ευκολία μπορεί να την προφητεύσει. Όπως και ουδείς από τον χώρο των 12 υποψηφίων θα ήθελε να συμπεριλαμβάνεται σε ένα αποτέλεσμα που θα λέει: 179 Σταύρος Δήμας – 121 παρών!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης