Η ξαφνική στάση πληρωμών στον ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι το αποτέλεσμα συντονισμένων κινήσεων κυβέρνησης και εργοδοτών, που σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα πρόσωπα «κλειδιά» από το χώρο των εργαζομένων, οδηγούν το Ταμείο μας με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο.

Το «πνίγουν» κανονικά, αφού πλέον από τον περασμένο Σεπτέμβριο του έχουν στερήσει το βασικό του πόρο, το Αγγελιόσημο, οδηγώντας τους περίπου 18.500 ασφαλισμένους του σε «κοινωνική ευθανασία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Αγγελιόσημο καταργήθηκε χωρίς μέχρι σήμερα -10 ολόκληρους μήνες μετά- να έχει εξευρεθεί οποιοσδήποτε άλλος ΙΣΧΥΡΟΣ χρηματοδοτικός πόρος για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ.

Κι ενώ θα περίμενε κάποιος από τους δικούς μας «διαπραγματευτές» να έχουν μεριμνήσει για την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ στο μεταβατικό αυτό διάστημα, σήμερα διαπιστώνουμε με τον πιο δραματικό τρόπο, ότι τέτοια μέριμνα δεν υπήρξε. Εγκληματική ολιγωρία, άγνοια ή μέρος του σχεδίου για το σίγουρο «πνίξιμο» του ΕΔΟΕΑΠ με τη σημερινή του μορφή; Αν όχι, γιατί κρατήθηκε ο κόσμος στο σκοτάδι και σε καταστολή όλο αυτό το διάστημα;

Προσωπικά, περιμένω, όπως κι εσείς, πειστικές απαντήσεις από όλους όσοι διαπραγματεύονται για το νέο ΕΔΟΕΑΠ για πάνω από ενάμιση χρόνο, πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Εκτίμησή μου, με βάση τις έως τώρα κινήσεις και στοιχεία, είναι ότι κάποιοι επιδιώκουν να πάμε σε έναν «νέο ΕΔΟΕΑΠ» από μηδενική βάση: Με εργαζόμενους που θα έχουν άλλες συμβάσεις, με νέες παροχές στην περίθαλψη που θα είναι λίγο πάνω από τον ΕΟΠΥΥ, με νέες χαμηλότερες κατά 25% επικουρήσεις για όλους και μικρότερα εφάπαξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να πετύχει το σχέδιο αυτό, ο ΕΔΟΕΑΠ τον τελευταίο χρόνο έχει αφεθεί στην τύχη του. Ουσιαστικά πορεύεται τρώγοντας τις σάρκες του, καθώς τα περίπου 7,6 εκ. ευρώ που μεταφέρθηκαν στα ταμεία του από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στο τέλος του 2016, έναντι βεβαιωμένων παλαιών οφειλών από το Αγγελιόσημο, έχουν πλέον εξαντληθεί, ενώ και οι εισφορές των εργαζομένων δεν επαρκούν για την απρόσκοπτη λειτουργία του!

Σήμερα, χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικών εσόδων, η ταμειακή ρευστότητα του Ταμείου βρίσκεται στο απόλυτο ΜΗΔΕΝ και η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ οδηγείται σε μια από τις εξής δύο επιλογές:

* Είτε να παραδώσει τα κλειδιά του Ταμείου σε κυβέρνηση και εργοδότες, εφόσον δεν εξευρεθεί άμεσα ισχυρός πόρος για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

* Είτε να κινητοποιήσει όλες τις Ενώσεις, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του κλάδου, να αγωνιστούν για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους στην περίθαλψη, την επικούρηση και την πρόνοια, όπως και για τη διαφύλαξη του αυτοδιοίκητου του ΕΔΟΕΑΠ.

Προσωπικά, έχω ήδη ταχθεί με τη δεύτερη επιλογή. Προϋπόθεση γι αυτό είναι να αφήσουμε κατά μέρος αυτά που μας χωρίζουν και να πάμε όλοι μαζί σε έναν αγώνα με έναν και μοναδικό στόχο, τη διάσωση του Ταμείου μας.

Στον αγώνα αυτό όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά πράγματα.

Όπως για παράδειγμα τί κρύβει η πρόσφατη τροπολογία του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, με την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά (!), χωρίς να το έχει ζητήσει κάποιος, να δανείσει τον ΕΔΟΕΑΠ από τον ΕΦΚΑ με 10 εκ. ευρώ, σε τέσσερις δόσεις.

Φαίνεται ότι το δάνειο αυτό είναι ο «Δούρειος Ίππος» κυβέρνησης και εργοδοτών για την πλήρη άλωση του Οργανισμού.

Τι σημαίνει λοιπόν το περιβόητο δάνειο Πετρόπουλου; Κατ’ αρχήν τα 10 εκατ. ευρώ, όχι τυχαία, είναι σχεδόν ακριβώς το ποσό που «έλειπε» από αυτά που έλεγαν πριν από ένα χρόνο ότι θα δώσουν από τον ΕΦΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ. Όμως, τελικά, στο τέλος του 2016 έδωσαν κάτι λιγότερο και από τα μισά, δηλαδή μόλις 7,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτά ήταν τα χρήματα που αναλογούσαν στο Ταμείο μας από τις ακαθάριστες οφειλές Αγγελιοσήμου, τις οποίες δεν εισέπραξε τη στιγμή της ενοποίησης των Ταμείων στο υπερταμείο του ΕΦΚΑ.

Τον περασμένο Απρίλιο και με πρόσχημα επιστολή της ΠΟΕΣΥ για κατεπείγουσα οικονομική ενίσχυση του ΕΔΟΕΑΠ, ο Πετρόπουλος αποφάσισε «ξαφνικά» και ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ ήταν από τότε με το μαχαίρι στο λαιμό, καθώς έχουν εξαντληθεί πλέον οι διαθέσιμοι πόροι του για τις τρέχουσες πληρωμές συντάξεων, υπαλλήλων, γιατρών, φαρμάκων, νοσοκομείων κ.λ.π, να δώσει αυτά που είχε παρακρατήσει το περασμένο φθινόπωρο!

Μόνο που τώρα, είπε να τα δώσει όχι ως οφειλή του ΕΦΚΑ, αλλά ως “δάνειο” από τον ΕΦΚΑ. Ποιος τα ζήτησε άραγε με τη μορφή δανείου, το οποίο θα πρέπει μάλιστα να αποπληρωθεί μέχρι τέλος του έτους;
Με τί έσοδα θα αποπληρωθεί; Κανείς δεν ξέρει, ή μάλλον αυτοί που ξέρουν δεν μιλάνε.

Χτες όμως, ήρθε η μεγάλη αποκάλυψη:

Η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου του ΕΦΚΑ μας «έδειξε» ότι η μοναδική εγγύηση για το τόσο βραχυπρόθεσμο δάνειο, είναι τελικά η ίδια η περιουσία του ΕΔΟΕΑΠ, τα κτίρια, οι υποδομές του και τα υπόλοιπα των αποθεματικών του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το βραχυπρόθεσμο επελέγη για να μην αφήσει «ίχνη» στον Ισολογισμό του ΕΦΚΑ.

Κάπως έτσι, προσπαθούν να μας δέσουν χειροπόδαρα: Δηλαδή, μας δίνουν δάνεια από τα λεφτά που μας χρωστάνε, θέτοντας ως όρο το ξεπούλημά μας!

Ποιος είναι ο στόχος τους; Αυτός που ήταν εξ αρχής: Ο εκβιασμός να φέρουν τον κλάδο σε αδιέξοδο, το Ταμείο να μην έχει να πληρώσει για τη λειτουργία του και τους «προθύμους» του κλάδου να φωνάζουν «δεν έχουμε άλλη λύση»…

Η αλήθεια είναι ότι ο εκβιασμός αυτός οδηγεί σε ένα και μόνο αποτέλεσμα: Στην απαλλοτρίωση του ΕΔΟΕΑΠ για λογαριασμό των καναλαρχών και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Εμείς λέμε ότι τα 10 εκατ. ευρώ πρέπει να μπουν άμεσα στο Ταμείο, αλλά όχι ως δάνειο. Αυτά είναι χρήματα που μας οφείλουν. Όπως οφείλουν και τα λεφτά του PSI και τα «χαμένα» από τις μη πληρωμένες εισφορές και το αγγελιόσημο από εκδότες και καναλάρχες, διαφημιστές και ΔΕΚΟ.

Κάποιοι λοιπόν από τους δικούς μας διαπραγματευτές, γνωστοί από τα πάρε δώσε με την κυβέρνηση και τους εργοδότες εδώ και πάνω από 500 μέρες, φαίνεται ότι γνώριζαν το σχέδιο και γι΄ αυτό δεν αντέδρασαν στο δάνειο Πετρόπουλου.

Απεναντίας, λίγο πριν τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ έριξαν ξανά την ιδέα του δανεισμού του ΕΔΟΕΑΠ με 5 εκατ. ευρώ από τις 4 Ενώσεις που τον δημιούργησαν, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την αδυναμία υλοποίησής της. Άλλωστε, το ποσό αυτό θα επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών του ΕΔΟΕΑΠ μόλις για ενάμιση μήνα.

Θα με ρωτήσετε, και σωστά, γιατί το έκαναν; Μα φυσικά για «ξεκάρφωμα», αφού σε κάθε περίπτωση, θα εξασφάλιζαν το «διαίρει και βασίλευε», αλλά και τη συνδικαλιστική στοχοποίηση των «ανάλγητων» και «αντιδραστικών» αντιπάλων τους σε ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ.

Παράλληλα, έπρεπε κάπου να φορτώσουν τις τεράστιες ευθύνες, για το ότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν θα κατέβαλε για πρώτη φορά στην ιστορία του τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων και τη μισθοδοσία των εργαζομένων του.

Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες, συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους, απολύοντας κόσμο, μην καταβάλλοντας δεδουλευμένα και εργοδοτικές-ασφαλιστικές εισφορές και απαιτώντας από την κυβέρνηση να τους παραδώσει ως λάφυρο τον ΕΔΟΕΑΠ.

Βιώνουμε λοιπόν ένα σήριαλ ψευτο-διαπραγματεύσεων, όπου οι εργοδότες συμμετέχουν ζητώντας τα πάντα και χωρίς να δίνουν τίποτα. Δια των εκπροσώπων τους, ουσιαστικά λένε ΟΧΙ σε νέο ΙΣΧΥΡΟ ΠΟΡΟ για το νέο ΕΔΟΕΑΠ, αντιπροτείνοντας να θεσπιστεί εργοδοτική εισφορά (!), η οποία «εφόσον χρειαστεί» (!) θα συμπληρωθεί από πρόσθετη χρηματοδότηση που θα μπορεί να φτάσει έως και στο 2% του τζίρου των επιχειρήσεων (τόσο καλά)…!!!

Ωστόσο, επιμένοντας στην εργοδοτική εισφορά, ουσιαστικά προκρίνουν το λουκέτο στον σημερινό ΕΔΟΕΑΠ, καθώς ο ενεργός πληθυσμός των απασχολούμενων στα ΜΜΕ, επί του οποίου θα πληρώνουν εργοδοτική εισφορά, ήδη έχει μειωθεί δραματικά (η ανεργία καλπάζει άνω του 50%), ενώ και οι αποδοχές που καταβάλλονται (όταν και όπου καταβάλλονται) έχουν συρρικνωθεί δραστικά. Ταυτόχρονα, τα «μπλοκάκια» των 400 – 500 ευρώ κυριαρχούν παντού.

Το κύριο ερώτημα όμως είναι ένα: Οι εργοδότες που σήμερα δεν πληρώνουν τα δεδουλευμένα 4 και 5 μηνών στους εργαζόμενους, θα πληρώνουν εργοδοτική εισφορά και εισφορά επί του τζίρου τους στα Ταμεία μας;

Ήδη, στο πλαίσιο της αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του νέου ΕΔΟΕΑΠ, που συντάσσεται αυτό το διάστημα και θα προβλέπει την περαιτέρω διεύρυνση του Οργανισμού με ασφαλισμένους και άλλων Ενώσεων, οι εργοδότες αφού «τσεπώνουν» ήδη το σύνολο των εκατομμυρίων ευρώ του Aγγελιοσήμου, μεταξύ άλλων, ζητούν πιεστικά:

# Να κάνει ο ΕΔΟΕΑΠ γενναίο σκόντο στους καναλάρχες, ώστε ένα μέρος του πόρου, που φημολογείται ότι μπορεί να δοθεί στο Ταμείο από το τζίρο των ΜΜΕ, να αντικατασταθεί με αύξηση των κρατήσεων των εργαζομένων.
# Σύμφωνα με αυτά που ζητάνε, οι ενεργοί ασφαλισμένοι δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι, που σήμερα πληρώνουν 3% επί των αποδοχών τους για περίθαλψη-πρόνοια, εφάπαξ και επικούρηση, θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές που θα υπερβούν το 10%.
# Σκόπιμη είναι η παράλειψη, από την μελέτη, για το θέμα των συνταξιούχων. Σήμερα, η παρακράτηση για την περίθαλψή τους από τον ΕΔΟΕΑΠ είναι 3%. Με την πρότασή τους όμως, οι καναλάρχες θέλουν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι το διπλό χαράτσι ύψους 12%, που προβλέπει ο ΕΦΚΑ και υπολογίζεται ξεχωριστά στην κύρια και στην επικουρική σύνταξη.

Το αποτέλεσμα με τις προτεινόμενες παρακρατήσεις, θα είναι να μειωθούν κι άλλο, κατά 7- 9% τον μήνα, οι αποδοχές εργαζομένων και συνταξιούχων και με τον ΕΔΟΕΑΠ να κλυδωνίζεται στην αβεβαιότητα.

# Επίσης, ζητάνε να μετρηθούν οικονομικά οι διαφορές ανάμεσα στις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ και του ΕΟΠΥΥ, ώστε οι διαφορές αυτές είτε να βαρύνουν εξολοκλήρου τους εργαζόμενους είτε να καλυφθούν από αντίστοιχα πακέτα ασφαλιστικών εταιρειών.

Θα μπορούσα να πω κι άλλα για το σχέδιο της κυβέρνησης για την Ενημέρωση, το ρόλο των δικών μας κυβερνητικών συνδικαλιστών και των συνοδοιπόρων τους, για τις ευθύνες που έχουμε όλοι μας. Όμως δεν είναι της παρούσης, καθώς πολλά τα γνωρίζετε ήδη.

Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Θα πρέπει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να ζητηθεί με κάθε τρόπο (με διαπραγματεύσεις, με απεργιακές κινητοποιήσεις κ.λ.π) από την κυβέρνηση, να πάψει να είναι θεατής στο ξεκλήρισμα ενός ολόκληρου κλάδου και να αποφασίσει:
1) Την άμεση και επαρκή οικονομική ενίσχυση του ΕΔΟΕΑΠ (όχι μέσω δανείου) από το πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, μέχρι τη δρομολόγηση και εφαρμογή της οριστικής λύσης για το νέο πόρο, που θα πρέπει να νομοθετηθεί το συντομότερο ως το τέλος Ιουλίου.
2) Την κάλυψη και από τους εργοδότες μέρους του χρηματοδοτικού κενού του Οργανισμού από τις 15/9/2016 που καταργήθηκε το Αγγελιόσημο μέχρι την εφαρμογή της νέας λύσης.
3) Την παροχή εγγυήσεων ότι στον ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, θα υπάρξει προάσπιση της μισθωτής εργασίας στη βάση της πλήρους απασχόλησης και της σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
4) Από τον ΕΔΟΕΑΠ και τις Ενώσεις που τον δημιούργησαν, να γίνουν γρήγορα όλες οι απαραίτητες προσφυγές στη Δικαιοσύνη για την προστασία του Ταμείου, του πόρου του και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των ασφαλισμένων του.


Σ.Σ.: Σύμφωνα με το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, σκοπός του Ταμείου είναι η παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και η παροχή μηνιαίας επικούρησης στους μετόχους-μέλη ή σε περίπτωση θανάτου στους δικαιούχους τους.


* Κώστας Ντελέζος: Δημοσιογράφος – μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης