Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

Χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν αγοράσει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και την έχουν… πατήσει. Και αυτό, διότι κάποιος πωλητής τούς υποσχέθηκε ένα ελαφρώς μεταχειρισμένο με ελάχιστα χιλιόμετρα όχημα και, τελικά, διαπιστώθηκε πως το αυτοκίνητο όχι μόνο δεν είχε λίγα χιλιόμετρα, αλλά είχε ξεπεράσει τις μερικές… εκατοντάδες χιλιάδες, ήταν τρακαρισμένο και σε πολύ άθλια κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φαινόμενο με τα γυρισμένα χιλιόμετρα είναι σύνηθες και, δυστυχώς, οι αγοραστές δεν μπορούν να προστατευτούν από τους επιτήδειους. Αυτό συμβαίνει αφενός διότι ορισμένοι κουτοπόνηροι έχουν βρει τρόπους να κάνουν αυτοκίνητα… σούργελα να μοιάζουν σαν καινούργια και αφετέρου επειδή δεν υπάρχει κάποια σοβαρή κίνηση από την πλευρά της Πολιτείας για να προστατεύσει τους καταναλωτές. Το αποτέλεσμα είναι λίγο πολύ γνωστό, αφού χιλιάδες είναι αυτοί που πέφτουν κάθε χρόνο θύματα απάτης.

Χιλιάδες είναι αυτοί που πέφτουν θύματα απάτης με γυρισμένα χιλιόμετρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τσεκάρουμε πριν αγοράσουμε…

Τελικά, υπάρχει λύση στο συγκεκριμένο φαινόμενο; Κατ’ αρχάς, θα πρέπει στην περίπτωση που επιθυμούμε να προχωρήσουμε στην αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου να το ελέγξουμε όσο πιο σχολαστικά, κάτι που μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Αν δούμε ότι το όχημα μας αρέσει, ζητάμε τη συνδρομή τόσο ενός μηχανικού (για να δει την κατάσταση του κινητήρα) όσο και ενός φανοποιού (για να ελέγξει αν το όχημα είναι τρακαρισμένο). Από εκεί και πέρα υπάρχει η δυνατότητα μέσα από το book service να δούμε τα χιλιόμετρα και με τη βοήθεια εισαγωγικών εταιρειών και σοβαρών αντιπροσωπειών να τσεκάρουμε αν τα στοιχεία συμβαδίζουν με την πραγματικότητα ή όχι. Η διαδικασία αυτή θα μας πάρει χρόνο, αλλά είναι προτιμότερο να καθυστερήσουμε την αγορά, από το να μας βγει το τέλειο αυτοκίνητο, αυτοκίνητο για… απόσυρση!

Υπογράφουμε συμφωνητικό!

Τέλος, αν έχουμε ελέγξει τα πάντα και θέλουμε πράγματι να προχωρήσουμε σε αγορά, καλό θα είναι να υπογράψουμε και ένα συμφωνητικό. Με αυτό θα μπορούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή να κινηθούμε εναντίον του πωλητή και να απαιτήσουμε την επιστροφή χρημάτων ή ακόμα και τη μείωση της τιμής του αυτοκινήτου (για παράδειγμα, αν χρωστάμε κάποιες δόσεις, να μην τις εξοφλήσουμε) στην περίπτωση που έχει διαπιστωθεί ότι κάτι δεν πάει καλά ή το αυτοκίνητο έχει γυρισμένα χιλιόμετρα στο κοντέρ.

 

Ένα τέτοιο συμφωνητικό το οποίο συνέταξε η δικηγόρος Νάντια Γώγουλου μπορείτε να δείτε αλλά και να κατεβάσετε πατώντας στη διπλανή φωτογραφία. Με αυτό μπορείτε να είστε ακόμα πιο εξασφαλισμένοι στην περίπτωση που την… πατήσατε.

Για όσους τώρα την… έχουν πάθει, να σημειώσουμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει λύση. Αν μπορούν να αποδείξουν με έγγραφα ότι τα χιλιόμετρα στο κοντέρ είναι γυρισμένα, μπορούν να κινηθούν νομικά και να απαιτήσουν το αυτονόητο, δηλαδή την επιστροφή των χρημάτων ή την έκπτωση στην αγορά του αυτοκινήτου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης