Οδηγεί ο Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

H 5άρα της BMW ήταν ανέκαθεν ένα πολυτελές οικογενειακό μοντέλο με έντονη προσωπικότητα. Στην Ελλάδα μπορεί οι πωλήσεις να έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές στρέφονται σε μικρότερα αυτοκίνητα, αλλά δεν παύει να διατηρεί το επίπεδο πολύ ψηλά προσφέροντας τεχνολογία, ποιότητα ακόμα και οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 520d είναι η πετρελαιοκίνητη έκδοση του μοντέλου που εφοδιάζεται με κινητήρα 2.0 λίτρων ο οποίος αποδίδει 184 ίππους. Σίγουρα πρόκειται για μία BMW που απευθύνεται σε συγκεκριμένο και συνειδητοποιημένο κοινό που ξέρει τι θέλει να αγοράσει. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Άγρια ομορφιά….

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιότητα, άνεση, πολυτέλεια…
Εξωτερικά η 5αρα διαθέτει την δυναμική εκείνη που την καθιστά στα πιο αγαπητά της κατηγορίας ενώ χαρακτηριστικά στοιχεία είναι οι σύγχρονες τεχνολογίες (π.χ. φώτα) με τα οποία εφοδιάζεται. Η σχεδίαση είναι σίγουρα κάτι υποκειμενικό οπότε θα αναφερθούμε στο εσωτερικό του γερμανικού μοντέλου. Η ποιότητα κατασκευής δεν χωρά κριτική και στηρίζεται στα πρότυπα που έχει η μάρκα για όλα τα μοντέλα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η οθόνη στην κεντρική κονσόλα που ενημερώνει τον οδηγό σχεδόν για τα πάντα. Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε την ψηφιακή οθόνη (με την πολύ καλές γραμματοσειρές!) που βλέπει μπροστά του ο οδηγός, η οποία αλλάζει χρώματα ανάλογα με τον στυλ οδήγησης που θα επιλέξει με το πάτημα ενός κουμπιού (Comfort, Normal και Sport). Η άνεση και οι άφθονοι χώροι είναι μερικά από τα ατού της 520. Από πλευράς χώρων υπάρχει αφθονία τόσο για τους εμπρός όσο και για τους πίσω επιβάτες. Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο χώρος των αποσκευών που αγγίζει τα 520 λίτρα. Σε γενικές γραμμές η καμπίνα και η άνεση που προσφέρει σε συνδυασμό με τον σύγχρονο εξοπλισμό σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα και σα να βρίσκεσαι καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού σου.

Όταν κάθεσαι σε ένα τέτοιο εσωτερικό νοιώθεις διαφορετικά…

Οικογενειακό και… σπορ;
Η μάρκα έχει συνδυάσει το όνομά της με τις επιδόσεις αλλά και την οδηγική απόλαυση. Αυτά τα δύο στοιχεία δε λείπουν ακόμα και από την 5άρα. Σαφώς και μία 4άρα ή μία σειρά 1 (η και μία… Μ) σε προδιαθέτουν πιο πολύ για “παιχνίδι” αλλά αν ο οδηγός του οικογενειακού μοντέλου έχει κέφια δεν θα περάσει… άσχημα. Η επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα έρχεται σε 8.1 δευτερόλεπτα (καθόλου άσχημα για τέτοιο όγκο) ενώ η τελική σχεδόν αγγίζει τα 230 χλμ./ώρα. Σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, το οποίο έχουμε χαρακτηρίσει κορυφαίο, το αποτέλεσμα ικανοποιεί. Λόγω του κινητήρα diesel οι ροπές είναι πολύ ψηλές και επιτρέπει γρήγορες προσπεράσεις αλλά και δυναμικές επιταχύνσεις που συμπληρώνουν το όλο καλό σύνολο. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι η κατανάλωση που κυμάνθηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας στα 6.8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, νούμερο απλά εξαιρετικό, το οποίο αν συγκρίνουμε με παλαιότερες 5άρες θα δούμε πως έχει μειωθεί σε ποσοστό 30-40%.

Το μήκος της BMW Series 5 φτάνει τα 4,9 μέτρα…

Ταξιδιάρα…
Η BMW 520 d είναι ένα ταξιδιάρικο μοντέλο. Της αρέσει να… καταπίνει χιλιόμετρα χωρίς ταυτόχρονα να κουράζει όσους μεταφέρει. Την ίδια ώρα ο οδηγός μπορεί να την… χαρεί καθώς οι επιδόσεις είναι καλές και, σημαντικό για τις μέρες μας, οικονομικές. Κοστίζει κάτι παραπάνω από 47.000 ευρώ (με απόσυρση) και επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη με 141,9 ευρώ (εκατόν επτά ευρώ και 10 λεπτά!) τέλη κυκλοφορίας. Εντός πόλης ίσως να κουράζει λόγω του όγκου της αλλά όπως και να το κάνεις με τέτοιο εξοπλισμό και σύγχρονα συστήματα σίγουρα δεν θα προβληματίσει (τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια).

Παρακολουθήστε το video από την τελευταία γενιά της ΒΜW Series 5

Τεχνικά Χαρακτηριστικά  
Κυβισμός (cc) 1.955 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 184/4.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 380/1.750-2.750
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 8.1
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 228
Μέση Κατανάλωση (λτ./100χλμ.) 4.9
Εκπομπές Ρύπων CO2 129 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 141.9 €
Μήκος (μέτρα) 4,907
Πλάτος (μέτρα) 1,860
Ύψος (μέτρα) 1,464
Βάρος (κιλά) 1.730
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 520
Τιμή (από…)* 47.350 ευρώ

* με όφελος απόσυρσης

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ BMW Series 5

Η 5άρα είναι ιδανική για να “καταπίνει” πολλά χιλιόμετρα…

Ανάλογα με τις ορέξεις του οδηγού το οικογενειακό μοντέλο αλλάζει και χαρακτήρα…

Η σειρά 5 διατίθεται σε εκδόσεις (από αριστερά) GT, station wagon και sedan…

Το εκπληκτικό (χωρίς υπερβολή) αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων…

Με αυτόν το διακόπτη ελέγχεις σχεδόν τα πάντα!

Χώρος αποσκευών που φτάνει τα 520 λίτρα (δείτε βάθος που έχει)…

Φώτα τεχνολογίας LED…

Αν ο υποψήφιος το επιθυμεί μπορεί να εξοπλίσει το αυτοκίνητο του και με πολλά έξτρα….

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης