Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος

Η νέα περιπετειώδης έκδοση του Sandero με την ονομασία Stepway και την πιο ελκυστική εμφάνιση, είναι ο ορισμός του «Value for Money» ή σε απλά ελληνικά, του αυτοκινήτου που αξίζει κάθε δεκάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάνει ολοένα και μεγαλύτερα βήματα


Μαζί με το Duster είναι τα πιο ενδιαφέροντα αυτοκίνητα της γκάμας

Πολλοί, ακούγοντας τη λέξη Dacia, θεωρούν ότι πρόκειται για μια μάρκα με αυτοκίνητα που απευθύνονται κυρίως σε αναπτυσσόμενες αγορές, έχοντας λιτή σχεδίαση, τίποτα το πρωτοποριακό και απλά προσιτές τιμές. Ως ένα σημείο έχουν δίκιο, αλλά από την στιγμή που πέρασε στα χέρια της Renault, η εικόνα της έχει αλλάξει προς το καλύτερο και αυτό αποδεικνύεται από τις πωλήσεις, ειδικά του Duster.  

Θυμίζει πεντάθυρο μικρό crossoverΗ έκδοση Stepway, την οποία επιλέξαμε για δοκιμή την περασμένη εβδομάδα, δεν είναι παρά μια υπερυψωμένη εκδοχή του Sandero με περιπετειώδη χαρακτήρα και πιο ελκυστικό design. Τα προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος, οι ράγες οροφής, οι ζάντες 16 ιντσών, τα ανασχεδιασμένα φώτα, οι προφυλακτήρες, οι χρωμιωμένες ποδιές και φυσικά η αυξημένη απόσταση κατά 20 χλστ. από το έδαφος, αλλάζουν την εικόνα του αμαξώματος, δίνοντας την αίσθηση crossover, χωρίς όμως τετρακίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιοπρεπές εσωτερικό

Το σύστημα multimedia δίνει πολλούς πόντουςΣτην καμπίνα κυριαρχεί από άποψη αισθητικής η λιτότητα. Τα σκούρα πλαστικά στην καμπίνα και το φινίρισμα παραπέμπουν σε άλλες εποχές, οι επενδύσεις όμως γύρω από την κεντρική κονσόλα, τους αεραγωγούς και τα όργανα, αναβαθμίζουν ως ένα βαθμό την εμφάνιση. Η πρακτικότητα κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, όχι όμως και η εργονομία, με τους διακόπτες για τα εμπρός παράθυρα να βρίσκονται στο κάτω τμήμα της κονσόλας, μπερδεύοντας κάθε φορά τον οδηγό. Ο εξοπλισμός είναι αρκετά πλούσιος από την βασική έκδοση, με τη διαφορά να κάνει το σύστημα πολυμέσων «Media Nav» της Renault με την οθόνη αφής 7 ιντσών, το οποίο όμως προσφέρεται στην πλουσιότερη έκδοση (Style). Όσο για τους χώρους, εδώ δεν πρόκειται να παραπονεθεί κανείς, φιλοξενώντας με άνεση τέσσερις ενήλικες και τις αποσκευές τους.   

Όλα στο diesel

Δυνατός, οικονομικός και με μεγάλη αυτονομία ο κινητήραςH επιλογή του 1.500αρη πετρελαιοκινητήρα της Renault με τους 90 ίππους, είναι ιδανική για το Sandero Stepway. Το μοτέρ χάρη στην υψηλή ροπή από χαμηλά, κινεί αξιοπρεπέστατα το αμάξωμα των 1.080 κιλών, εμφανίζει ελαστικότητα και θετικό τράβηγμα σε όλο το φάσμα των στροφών και δεν χρειάζεται να αλλάζεις συνεχώς σχέσεις στο πεντάρι κιβώτιο για να κρατήσεις υψηλή ταχύτητα. Παράλληλα, η κατανάλωση καυσίμου κυμαίνεται σε πραγματικές συνθήκες γύρω στα 5,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, με την αυτονομία να αγγίζει ακόμα και τα 1.000 χλμ. Το μόνο μειονέκτημα είναι ο θόρυβος που παράγεται από το μηχανικό σύνολο και περνά στο εσωτερικό, λόγω της απουσίας ηχομόνωσης.

Εκπλήσσει με τις ικανότητές του στο δρόμο

Ιδανικό για τους δρόμους της χώρας μαςΑπό τα πρώτα χιλιόμετρα που θα κάνεις με το Sandero Stepway, θα εκπλαγείς με την άνεση που κινείται. Αυτό το αυτοκίνητο, θαρρείς και έχει κατασκευαστεί για τους ελληνικούς δρόμους. Χάρη στη σωστή ρύθμιση της ανάρτησης και το αυξημένο ύψος, περνά από τα «γιοφύρια» και τους «κρατήρες» που συναντάμε καθημερινά στο οδόστρωμα, χωρίς να καταλαβαίνει τίποτα. Ισοπεδώνει κάθε εμπόδιο και δεν επιτρέπει στους κραδασμούς να ενοχλούν τους επιβάτες. Μέσα στην πόλη είναι ευέλικτο, σβέλτο και παρκάρει με ευκολία χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις. Στον ανοικτό δρόμο δεν θα προβληματίσει με την συμπεριφορά του, διατηρώντας ταχύτητες ακόμα και πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Επίσης, μπορεί να κινηθεί έως ένα σημείο και σε χωματόδρομους, παρά την έλλειψη τετρακίνησης. 

Σε τελική ανάλυση…

Το Sandero Stepway στην έκδοση με τον diesel κινητήρα, είναι μια από τις πιο τίμιες προτάσεις της αγοράς. Ένα πρακτικό και αξιόπιστο αυτοκίνητο, οικονομικό σε κατανάλωση, με αξιοπρεπέστατη οδική συμπεριφορά, πολύ πιο ελκυστικό σε εμφάνιση από το απλό Sandero, με χώρους και πλούσιο εξοπλισμό. Η τιμή του είναι στα 13.485 ευρώ με το όφελος της απόσυρσης, ωστόσο, αν θέλετε κάτι πιο οικονομικό, προτείνουμε ανεπιφύλακτα την έκδοση με το τρικύλινδρο μοτέρ 0.9 λίτρου των 90 ίππων. 

Tεχνικά Χαρακτηριστικά

 Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi 

Κυβισμός (cc)

1.461 κ.εκ.

Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.)

90/3.750

Ροπή (Nm/σ.α.λ.)

220/1.750

Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα)

11,8

Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα)

167

Μέση Κατανάλωση (λτ./100χλμ.)

4

Εκπομπές Ρύπων CO2

105 γρ./χλμ.

Τέλη Κυκλοφορίας

94,5 €

Μήκος (μέτρα)

4.058

Πλάτος (μέτρα)

1.733

Ύψος (μέτρα)

1.518

Βάρος (κιλά)

1.083

Χώρος Αποσκευών (λίτρα)

320

Τιμή (από…)*

13.485 ευρώ

* Συμπεριλαμβανομένου του οφέλους της απόσυρσης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης