Η τεχνολογία που διαθέτουν τα σύγχρονα ελαστικά είναι πολύ ψηλού επιπέδου καθώς σκοπός της κάθε εταιρείας είναι να δημιουργεί το απόλυτο προϊόν που να προσφέρει ασφάλεια, οικονομία και άνεση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Yokohama η οποία συνεργάστηκε με μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Διαστημικής και Αστροναυτικής Επιστήμης (ISAS), της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA). Έπειτα από έρευνες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την πρώτη προσομοίωση στον κόσμο που πλησιάζει σε πραγματική κλίμακα τις αναταράξεις ενός ελαστικού με κύλιση πάνω στην επιφάνεια του οδοστρώματος, καθώς και τα ακουστικά κύματα (θόρυβος) που παράγονται από τη διαδικασία αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αποδείξουν για πρώτη φορά, ότι ο θόρυβος από τα ελαστικά, δεν προκαλείται μόνο από τη δομή των αναταράξεων ενός ελαστικού σε κύλιση, αλλά επίσης και από τις συμπιεσμένες δομές της ροής στο εμπρόσθιο μέρος του, που προκαλούνται από την  κυκλοφορία του αέρα, γύρω από αυτόν.

Τα αποτελέσματα από τα στοιχεία που μπορούν να συγκεντρωθούν από μία τέτοια μέτρηση δίνουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν νέες τεχνολογικές καινοτομίες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μείωση του θορύβου κύλισης και τη βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης των ελαστικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης