Tην πίστα AstaZero εγκαινίασε η Volvo Cars, την πρώτη στον κόσμο πίστα δοκιμών πλήρους κλίμακας που προσφέρεται και για δοκιμές των μελλοντικών συστημάτων  ασφάλειας. Η ολοκλήρωση της πίστας φέρνει την εταιρεία ένα βήμα πιο κοντά στην πραγμάτωση του στόχου της που έχει τον κωδικό Vision 2020. Σύμφωνα με αυτόν, μέχρι το 2020 η Volvo θα έχει επιτύχει να μην υπάρχει θανάσιμος ή σοβαρός τραυματισμός οποιουδήποτε επιβαίνει σε ένα καινούργιο μοντέλο Volvo και εμπλέκεται σε κάποιο ατύχημα.

Ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι η εξέλιξη προηγμένων συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας για την αποτροπή ατυχημάτων. Αυτά τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας θα είναι το κεντρικό αντικείμενο της πίστας δοκιμών AstaZero, που βρίσκεται κοντά στα κεντρικά γραφεία της Volvo Cars, στο Γκέτεμποργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η πίστα της Volvo περιλαμβάνει καθημερινούς δρόμους…

Στόχος τα μηδενικά ατυχήματα
Η πίστα έχει πάρει το όνομά της από τα αρχικά των λέξεων Active Safety Test Area (Περιοχή Δοκιμών Ενεργητικής Ασφάλειας) με το Zero (μηδέν, στα αγγλικά) να υποδηλώνει το σαφή στόχο της εταιρείας για μηδενικές απώλειες από τροχαία ατυχήματα.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης είναι η ευελιξία της, αφού είναι σχεδιασμένη να επιτρέπει την κατασκευή ιδιαίτερων, προσαρμοσμένων σεναρίων. Αντίθετα με τις περισσότερες πίστες δοκιμών, που οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες, η AstaZero δίνει τη δυνατότητα προσομοίωσης κάθε είδους πραγματικών κυκλοφοριακών συνθηκών.


Το κόστος της επένδυσης άγγιξε τα 55 εκ. ευρώ…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δοκιμές για τα… πάντα
Η εν λόγω πίστα μπορεί να φιλοξενήσει μια ευρεία γκάμα από συνθήκες δοκιμών, όπως αυτές πολυσύχναστων αστικών δρόμων, λεωφόρων, αυτοκινητοδρόμων πολλαπλών λωρίδων και διασταυρώσεων. Οι συνθήκες αυτές είναι κρίσιμες για να μελετηθεί ο τρόπος που τα αυτοκίνητα αντιδρούν σε κινούμενα εμπόδια, όπως άλλα αυτοκίνητα, πεζούς, ποδήλατα, μοτοσικλέτες, φορτηγά, λεωφορεία, ακόμα και ζώα που μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά. Σε ορισμένες μελέτες, όπως αυτές που αφορούν περίπλοκες συνθήκες και υψηλές ταχύτητες, τα οχήματα των δοκιμών θα τα χειρίζονται ρομπότ.

Επένδυση 55 εκ. ευρώ
Το κόστος κατασκευής της AstaZero άγγιξε τα 55 εκατομμύρια ευρώ. Καλύπτει συνολική έκταση 2.000.000 τ.μ. με ασφαλτοστρωμένη επιφάνεια 250.000 τ.μ. Η πίστα περιβάλλεται από μια λεωφόρο μήκους 5,7 χιλιομέτρων, η οποία συνδέεται με ένα αστικό σύστημα τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων 40 επί 25 μέτρων. Διαθέτει επίσης μια περιοχή υψηλών ταχυτήτων, η οποία αποτελείται από έναν κύκλο διαμέτρου 240 μέτρων, με «προσθήκες» που ενώνονται σε έναν δρόμο πολλαπλών λωρίδων κυκλοφορίας, μήκους 700 μέτρων.

 


Δοκιμές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μπορούν να πραγματοποιήσουν οι άνθρωποι της Volvo…


Σα να βρίσκεσαι σε.. πόλη!


Δοκιμές με υψηλές ταχύτητες…

Από τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα εξελίσσονται και τα συστήματα ασφαλείας…

Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης