Παύλος Κιρκασίδης

Σαν σήμερα το 1948, ο Ιαπωνέζος μηχανικός Soichiro Honda ιδρύει την ομώνυμη εταιρεία που έμελλε να γράψει μια από τις λαμπρότερες ιστορίες στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και όχι μόνο. Αρχικά ξεκίνησε κατασκευάζοντας μοτοσικλέτες και αργότερα μπήκε στον χώρο του αυτοκινήτου ενώ μέχρι σήμερα βρίσκεται στην κορυφή της έρευνας και προηγμένης τεχνολογίας.

Ο πατέρας του Soichiro Honda είχε μηχανουργείο επισκευής ποδηλάτων και ο Soichiro από πολύ μικρός τον βοηθούσε τον πατέρα του στις μηχανουργικές εργασίες, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στο ταλέντο του να φανεί από νωρίς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα 16 του χρόνια και μόλις τελείωσε το σχολείο, ταξίδεψε στο Τόκιο για να εκπαιδευτεί ως μηχανικός αυτοκινήτων. Επέστρεψε στην πόλη του έξι χρόνια αργότερα οπότε και άνοιξε τη δική του μικρή επιχείρηση. Από νεαρή ηλικία ο Honda εκδήλωσε την αγάπη του για τους αγώνες, με τους οποίους ήρθε σε επαφή κατά την παραμονή του στο Τόκιο. Ένα σοβαρό ατύχημα όμως που είχε το 1937 τον ώθησε να στρέψει την προσοχή του αποκλειστικά στην εξέλιξη και προώθηση μηχανολογικών προϊόντων.

Μετά το τέλος του πολέμου ο Soichiro Honda μάζεψε όσες ημικατεστραμμένες μοτοσικλέτες μπόρεσε να βρει και από τα εξαρτήματά τους κατασκεύασε τρεις «καινούργιες», τις οποίες κατάφερε να πουλήσει!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Honda άρχισε να σχεδιάζει και να κατασκευάζει μικρούς κινητήρες, τους οποίους πωλούσε σε άλλους κατασκευαστές. To 1949 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Takeo Fujisawa, έναν άνθρωπο ιδιαίτερα ικανό στο να διαχειρίζεται την περιουσία της εταιρίας. Από εκείνη τη στιγμή Honda και Fujisawa απέκτησαν διακριτούς ρόλους:

Ο πρώτος θα ασχολείτο αποκλειστικά με το σχεδιαστικό, μηχανολογικό και κατασκευαστικό κομμάτι (κάτι στο οποίο είχε, αναμφισβήτητα, μεγάλο χάρισμα), ενώ ο δεύτερος θα αναλάμβανε την οικονομική διαχείριση και διεύθυνση της εταιρίας, πεδίο στο οποίο ο Honda δεν… διακρίθηκε ποτέ. Μάλιστα, η συνεργασία τους αυτή μετατράπηκε και σε μια μακρόχρονη φιλία, που τη χαρακτήριζε ο βαθύτατος αλληλοσεβασμός.

Ο Soichiro Honda απεβίωσε στις 5 Αυγούστου του 1991, σε ηλικία 85 ετών.

Honda και Fujisawa


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης