Το νέο XC90 είναι γεγονός. Η Volvo παρουσίασε επίσημα το μεγάλο SUV, ένα αυτοκίνητο που θέτει νέα δεδομένα στην κατηγορία χάρη στις πρωτοποριακές τεχνολογίες που ενσωματώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σουηδικό μοντέλο διαθέτει στο βασικό εξοπλισμό ότι πιο σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο σύστημα ασφάλειας υπάρχει σήμερα. Ανάμεσά τους, είναι τα συστήματα προστασίας σε περίπτωση εκτροπής από το δρόμο και αυτόματο φρενάρισμα σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον κόσμο.

Το πρώτο, αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης σε περίπτωση εκτροπής του αυτοκινήτου από το δρόμο, σφίγγοντας τις ζώνες ασφαλείας και συγκρατώντας τους επιβαίνοντες στη θέση τους. Προκειμένου να αποτραπούν τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη, μια λειτουργία απορρόφησης της ενέργειας ανάμεσα στο κάθισμα και το σκελετό του καθίσματος απορροφά τις κατακόρυφες δυνάμεις που αναπτύσσονται όταν το αυτοκίνητο προσγειώνεται ανώμαλα στο έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο, επιβραδύνει αυτόματα το αυτοκίνητο αν ο οδηγός στρίψει απρόσεκτα σε διασταύρωση και από την αντίθετη κατεύθυνση έρχεται άλλο όχημα. Ουσιαστικά, ανιχνεύσει τον κίνδυνο πρόσκρουσης και φρενάρει μόνο του για αποφευχθεί η σύγκρουση ή να μετριαστούν οι επιπτώσεις της.

 Η Volvo χρησιμοποιεί τον όρο City Safety για να χαρακτηρίσει το σύνολο των συστημάτων αυτόματου φρεναρίσματος του XC90, τα οποία ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου.

Θυμίζουμε ότι η σουηδική μάρκα έχει θέσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο που ονομάζεται Vision 2020. Μέχρι το 2020 να έχει αναπτύξει όλες τις αναγκαίες τεχνολογίες ώστε να μην υπάρχει θανάσιμος ή σοβαρός τραυματισμός οποιουδήποτε επιβαίνει σε ένα καινούριο μοντέλο Volvo και εμπλέκεται σε κάποιο ατύχημα.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης