Στην Τορσάλντα, λίγο έξω από το Γκέτεμποργκ, βρίσκεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Volvo. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν από το 1964, έχουν παραχθεί περισσότερα από επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα.


Η γραμμή παραγωγής τότε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να γιορτάσει την 50η επέτειο του εργοστασίου, η σουηδική εταιρεία εγκαινίασε μια νέα μονάδα στις εγκαταστάσεις, αυξάνοντας την ετήσια παραγωγή από τα 200.000 αυτοκίνητα στα 300.000.


Και σήμερα

Η συγκεκριμένη επέκταση αποτελεί κίνηση στρατηγικής σημασίας για τη Volvo, στο στόχο που έχει θέση η εταιρεία για διπλασιασμό των πωλήσεών της μέχρι το 2020. Εντάσσεται στο μοντέλο ανάπτυξης της μάρκας, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από την Scalable Product Architecture – SPA (Αρχιτεκτονική Μεταβλητού Προϊόντος). Η SPA ουσιαστικά είναι ένας πρωτοποριακός τρόπος σχεδιασμού, εξέλιξης και κατασκευής αυτοκινήτων, μέσα από τον οποίο θα προκύψουν όλα τα μελλοντικά μοντέλα της Volvo, αρχίζοντας από νέο XC90, που αναμένεται στα τέλη του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Οι εγκαταστάσεις από ψηλά

Το εργοστάσιο της Τορσλάντα ξεκίνησε την παραγωγή στις 24 Απριλίου 1964. Για την κατασκευή του συνέβαλλε αποφασιστικά και η σουηδική κυβέρνηση, καθώς η Volvo θεωρείται από τους κορυφαίους εξαγωγείς και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας. Το σύμπλεγμα – γιατί περί αυτού πρόκειται – των κτιρίων έχει μήκος που ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο. Έχει κτιστεί σε έκταση 4 χιλιάδων στρεμμάτων που αγόρασε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό η Volvo Cars το 1959, στη μεγαλύτερη αγορά γης που έγινε ποτέ στα χρονικά της Σουηδίας!


Tο εργοστάσιο ήταν μπροστά για την εποχή του

Η συνολική στεγασμένη επιφάνεια είναι περίπου 180.000 τ.μ., απασχολούνται 3.000 εργαζόμενοι, ενώ από τη γραμμή παραγωγής έχουν βγει μερικά από τα πιο διάσημα μοντέλα της Volvo, όπως τα Amazon και P1800.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης