Έπειτα από μήνες αναμονής, η σουηδική μάρκα αποκάλυψε επιτέλους το νέο μεγάλο SUV, ένα αυτοκίνητο με εντυπωσιακό design, πρωτοποριακές τεχνολογίες, αποδοτικούς κινητήρες και τα κορυφαία συστήματα ασφαλείας που συναντώνται στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το XC90 είναι το καλύτερο τετράτροχο όχημα που έχει κατασκευάσει ποτέ η Volvo. Είναι το πρώτο που ενσωματώνει τη Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA) και αποκαλύπτει τη σχεδιαστική φιλοσοφία που θα ακολουθήσει η εταιρεία στα μελλοντικά αυτοκίνητά της.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Group, «αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες ημέρες στην ιστορία μας. Δεν λανσάρουμε απλά ένα νέο μοντέλο, επαναλανσάρουμε τη μάρκα μας! Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Volvo. Το XC90 ανοίγει τον δρόμο για μια σειρά από συναρπαστικά νέα μοντέλα που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδιαστικά, διακρίνεται για το καινούριο σήμα της μάρκας και τα φώτα ημέρας LED με το σχήμα «T», που η εταιρεία τα ονομάζει «Σφυρί του θεού Thor». Η έντονη γραμμή που διατρέχει το αμάξωμα και οι ζάντες με μέγεθος έως και 22 ίντσες, ολοκληρώνουν τη δυναμική εικόνα.

Το εσωτερικό είναι ότι πιο πολυτελές έχουμε δει ποτέ από τη φίρμα. Η οθόνη αφής που μοιάζει με tablet στην κεντρική κονσόλα, είναι το σημαντικότερο στοιχείο. Από αυτή ελέγχονται τα πάντα, με τον οδηγό να έχει πρόσβαση σε μια σειρά από διαδικτυακά προϊόντα και υπηρεσίες. Στο ταμπλό και τα υπόλοιπα τμήματα, συνδυάζεται το μαλακό δέρμα και το ξύλο με χειροποίητες λεπτομέρειες. Ο μοχλός ταχυτήτων είναι από κρύσταλλο και τα χειριστήρια διακοπής/εκκίνησης του κινητήρα και ρύθμισης της έντασης του ήχου κατασκευασμένα με αδαμαντοκοπή.

Μπορεί να φιλοξενήσει έως επτά επιβάτες, με τα καθίσματα να έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απελευθερώνουν χώρο και να κάνουν πιο άνετη τη ζωή μέσα στην καμπίνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι, η τρίτη σειρά προσφέρει χώρους για δύο επιβάτες με ύψος έως 170 εκ.

Το XC90 διαθέτει ένα από τα κορυφαία ηχοσυστήματα στον κόσμο του αυτοκινήτου, της διάσημης βρετανικής εταιρείας Bowers & Wilkins. Για τη διαχείριση συγχρονισμού του ήχου και τον συντονισμό των ηχείων χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο λογισμικό επεξεργασίας ήχου. Έτσι, αναπαράγεται μέσα στο αυτοκίνητο αυτούσια όλη η συναισθηματική εμπειρία μιας ζωντανής συναυλίας.

Κάτω από το καπό βρίσκονται οι τετρακύλινδροι κινητήρες της σειράς Drive-E, συνδυάζοντας τις επιδόσεις με την οικονομία καυσίμου. Η Volvo αναφέρει ότι το XC90  είναι το πιο ισχυρό και καθαρό SUV στον κόσμο, καθώς εφοδιάζεται με τον Τ6 twin turbo, απόδοσης 320 ίππων και 400 Nm ροπής, τον T5 με 254 ίππους και 350 Nm ροπής, τον D5 με 225 ίππους και 470 Nm ροπής, καθώς και τον D4 turbodiesel με 190 ίππους και 400 Nm ροπής.

Κορυφαία έκδοση στη γκάμα είναι η Twin Engine, σε plug-in υβριδική εκδοχή, με ισχύ 400 ίππων και εκπομπές ρύπων στα 60 γρ./χλμ. Το συγκεκριμένο είναι το πρώτο στον κόσμο επταθέσιο plug-in hybrid SUV.

Η επίσημη πρεμιέρα του μοντέλου θα γίνει στην έκθεση του Παρισιού, στις αρχές Οκτωβρίου, με τις πωλήσεις να ξεκινούν λίγο αργότερα.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης