του Νίκου Βιτσιλάκη

Η δεύτερη συνεχόμενη νίκη της Ducati μπροστά από τα εργοστασιακά Ηonda και οι απογοητευτικοί τερματισμοί των αντίστοιχων Yamaha σε 8η και 10η θέση, σημάδεψαν έναν αγώνα που έκανε το πρωτάθλημα άνω κάτω!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν αισίως φτάνεις στον 7ο αγώνα της χρονιάς και βλέπεις τους πρωταθλητές του 2015 (Lorenzo) και του 2016 (Marquez) να βρίσκονται στην ..7η και στην 4η θέση της γενικής βαθμολογίας αντίστοιχα, τότε άμεσα συνειδητοποιείς ότι το φετινό πρωτάθλημα είναι ήδη συναρπαστικό. Και όταν βλέπεις 11 μόλις βαθμούς να χωρίζουν τις θέσεις 2 έως 6, τότε και μόνον τότε καταλαβαίνεις τη σημασία του “τερματισμού πάση θυσία”.

​Δεν έκανε δοκιμές η Yamaha Και το πλήρωσε ακριβά…Και αυτό το ήξερε πολύ καλά ο Rossi πριν ανάψουν τα πράσινα φώτα στην πίστα Μονμελό της Βαρκελώνης, πως δηλαδή επί ισπανικού εδάφους δεν είχε περιθώρια για περαιτέρω απώλειες εδάφους. Ξεκίνησε από την ..13η θέση στη σειρά εκκίνησης, αφού οι καταταρκτήριες δοκιμές είχαν κάκιστη κατάληξη για τον γιατρό, όπως επίσης και για τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Vinales. Ο Ισπανός διεκδικητής δεν τα βρήκε ούτε και αυτός με τη Yamaha του και το καλύτερο που κατάφερε ήταν να ξεκινήσει από την 9η θέση! Poleman ο Pedrosa, που ήταν μόνιμα στο βάθρο τα τελευταία 5 χρόνια, ποτέ όμως στο ψηλότερο σκαλί του, με τους Lorenzo και Petrucci(!) να συμπληρώνουν την πρώτη σειρά στη σχάρα της εκκίνησης.

Ο αγώνας

Φεύγει μπροστά ο Pedrosa αλλά γρήγορα τον φτάνει και τον περνάει ο Lorenzo, ενώ ο Petriucci έχει μείνει στην 11η θέση μετά από τραγική εκκίνση, όπου μάλιστα χτύπησε και τον Marquez, ευτυχώς χωρίς να ακολουθήσουν τα χειρότερα. Στις θέσεις 2-3 τα εργοστασικά Honda και πίσω τους ο Dovizioso να παλεύει με τις ευχάριστες εκπλήξεις τιου τριήμερου, τους Aleix Espargaro και Alvaro Bautista. Ο Rossi δυσκολεύεται και δεν μπορεί να κερδίσει ούτε μια θέση στους πρώτους γύρους, ανεβαίνοντας 12ος στον 4ο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Vinales στη χειρότερή του εμφάνιση έχει μείνει πολύ πίσω και παλεύει για την 15η θέση στους πρώτους 5 γύρους! Οι πρώτοι 5 (Lor-Mar-Ped-Dov-Folg) κάνουν μια μικρή διαφορά από τους υπόλοιπους, με τη μάχη για την 6η θέση να έχει ανάψει για τα καλά. Στον 7ο γύρο ένα άτσαλο φρενάρισμα του Marquez καταλήγει στο να ..τρομάξει ο Lorenzo και να ανοίξει το δρόμο χάνοντας δύο θέσεις! Τα Honda στο 1-2, τα Ducati στο 3-4 και ο Rossi δείχνει σημάδια ανάκαμψης περνώντας στην 8η θέση, όπου και έμεινε μέχρι τον τερματισμό. Στο μεταξύ η “τρομάρα” του Lorenzo δεν έχει τελειωμό και τον ρίχνει στην 6η θέση.

Ένα γύρο μετά ο Pedrosa επιτίθεται και περνάει μπροστά από τον ομόσταυλό του, στον ίδιο γύρο άδοξο τέλος για τον Αleix Espargaro, με την Aprilia του να παραδίδει το πνεύμα της μέσα σε καπνούς. Ταυτόχρονα, ο Dovizioso περνάει τον Marquez για τη 2η θέση και ο Folger κάνει την έκπληξη περνώντας 4ος! Ο Rossi έχει φτάσει στην πλάτη των Bautista και Lorenzo, πιέζοντας για την 6η θέση, και είναι τόση η πίεση αυτή που ..σπρώχνει τον Bautista να περάσει μπροστά από τον “όλο και πάω χειρότερα” Lorenzo. Ο αγώνας είναι συναρπαστικός, λίγο πριν τα μισά του οι 4 πρώτοι αναβάτες είναι στο δευτερόλεπτο. Οι Folger, Petrucci, Bautista και Zarco είναι μπροστά από τους Lorenzo και Rossi! O Dovizioso ανάμεσα στα Honda των Pedrosa και Marquez δείχνει να μην πιέζει, προσέχοντας τη φθορά των ελαστικών του, ενώ ο Folger μισό δευτερόλεπτο πίσω τους έχει τη δική του τακτική. Eννιά γύρους πριν το τέλος ο Dovi ανοίγει το γκάζι, περνάει μπροστά, μέσα σε λίγες στροφές κάνει διαφορά “ασφαλείας” και μένει εκεί μέχρι το τέλος, πανηγυρίζοντας τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του (και 4η στην καρριέρα του στην κατηγορία).

Οι τρεις πρώτοι σε δικό τους αγώνα, ο Folger υποχωρεί και σιγά σιγά δέχεται την επίθεση του απίστευτου Petrucci, ο οποίος τελικά του κλέβει την 4η θέση με ένα ηρωικό προσπέρασμα στα φρένα λίγους γύρους μετά! Κάπου το παράκανε όμως και μια πτώση του στέρησε τη δυνατότητα για ένα δεύτερο συνεχόμενο καλό αποτέλεσμα. Οκτώ γύροι απομένουν και ο Marquez περνάει τον Pedrosa για τη 2η θέση, ενώ ο Dovi μπροστά όλο και αυξάνει τη διαφορά.

Πέντε γύρους πριν τη σημαία τερματισμού ο Marquez έχει ανεβάσει ρυθμό, αφήνει πίσω του τον Pedrosa και ορμάει για να δικεδικήσει την πρωτιά, αλλά ο Dovi έχει αντίθετη άποψη και κρατάει την πρωτοπορεία με άνεση. Ένα γύρο αργότερα ο Lorenzo επανέρχεται και αρχίζει το κυνηγητό της 4ης θέσης, περνώντας στα φρένα τον Folger, που με τη σειρά του ενδίδει στην επίθεση του “εχθρού” και ομόσταυλου Zarco. Η σημαία τερματισμού δίνει τέλος σε έναν αγώνα που απέδειξε περίτρανα πως φέτος δεν υπάρχουν τα λεγόμενα ακλόνητα φαβορί. Το πρωτάθλημα έχει πάρει φωτιά και ο επόμενος αγώνας αναμένεται να είναι το ίδιο απρόβλεπτος, το ίδιο συναρπαστικός!

Εδώ μπορείτε να δείτε αποτελέσματα και βαθμολογίες
http://www.motogp.com/en/Results+Statistics/

Δεύτερος συνεχόμενος θρίαμβος για τον Andrea Dovizioso και η Ducati μπαίνει σε μια νέα εποχή

Παρά τις ..επτά πτώσεις του σε ελεύθερα και χρονομετρημένα, ο Marc Μarquez πήρε τη 2η θέση και ανέπνευσε βαθμολογικά

 Ακόμα μια εντυπωσιακή εμφάνιση για τον Γάλλο αναβάτη Johann Zarco, που προηγείται στη βαθμολογία των “ιδιωτών”

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης