του Νίκου Βιτσιλάκη

Τρεις φίλοι πήραν τους δρόμους πάνω στις μοτοσυκλέτες τους και γέμισαν την ψυχή τους με μοναδικές εικόνες και εμπειρίες. Mε το σκεπτικό ότι σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ίδιο το ταξίδι, κατάφεραν και πάλι να κάνουν αυτό που αγαπούν, να ταξιδέψουν…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Πυρηναία ήταν ο προορισμός και σας είχαμε ενημερώσει εδώ για την πρόθεση του ακούραστου φίλου Ηλία Χατζηγεωργίου να κάνει και πάλι το μακρινό ταξίδι. Ο μίστερ Tracer Club μάλλον έχει γεννηθεί πάνω σε μοτοσυκλέτα, δεν εξηγείται αλλιώς, κάθε φορά που θα μπούμε στη σελίδα του θα βρίσκεται και σε διαφορετικό μέρος, μεταφέροντάς μας τις οδικές του αναζητήσεις με όμορφες φωτογραφίες και βιωματικές αφηγήσεις. Ας τον αφήσουμε λοιπόν να μας ταξιδέψει με τα δικά του λόγια μέχρι το μαγευτικό οδικό πέρασμα Col de la Bonette:

Ήταν καιρός που ήθελα να ξανακάνω το ταξίδι εκεί στην Ιβηρική χερσόνησο, έτσι μαζί με άλλους τρεις φίλους το πήραμε απόφαση. Διαδρομές που θα έπρεπε να είναι διαφορετικές από τις γνωστές, δίχως να έχουμε κλείσει ξενοδοχεία και με πολύ κέφι για χιλιόμετρο άρχισα δύο μήνες πριν να σχηματίζω την πιθανή διαδρομή και τις εναλλακτικές σε περίπτωση βροχών, αναποδιών κλπ. Οι μοτοσικλέτες σε άριστη κατάσταση, έτοιμες να οργώσουν τα βουνά, Γαλλικές Άλπεις και Πυρηναία με κερασάκι Ατλαντικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ταξίδι ξεκίνησε και τα άλογα τα φορτώσαμε στο πλοίο για Ανκόνα, με καιρό καλό, το πλεούμενο κατάφερε να φθάσει με 2 ώρες καθυστέρηση. Καλό είναι να προμηθεύεστε από πριν τα αναλώσιμα, που πιθανόν θα χρειαστείτε κατά το ταξίδι σας, διότι οι τιμές μέσα εκεί είναι αρκετά τσιμπημένες. Μετά την αποβίβαση μας έπρεπε να καλύψουμε τα πρώτα χιλιόμετρα γρήγορα μέχρι έξω από την Πάρμα, στη Fidenza, οπότε η είσοδος στην οτοστράντα ήταν απαραίτητη. Ξενοδοχείο λίγο έξω από την πόλη σε προάστιο, με καταπληκτική κουζίνα και πρωινό, συνιστάται ανεπιφύλακτα. Η Fidenza διαθέτει επίσης ένα καταπληκτικό outlet store, που θα βρείτε τα πάντα σε καταπληκτικές τιμές.

Το πρωινό μας βρίσκει πανέτοιμους να αλωνίσουμε τα χωριά έως το Cuneo, όπου θα είναι το ορμητήριο μας έως τα πρώτα Col η Pass στις Γαλλικές Άλπεις. Η διαδρομή μας μέσα από τα χωριουδάκια έκανε απόλαυση την οδήγηση, δίχως να μας κουράζει, ατέλειωτοι αμπελώνες με υπέροχη άσφαλτο και συνεχή υψομετρικά ανεβοκατεβάσματα. Προάστιο του Cuneo και το ξενοδοχείο όπου καταλήξαμε ήταν ο παράδεισος της Πίτσας. Άφθονη μπύρα και η βραδιά γρήγορα κύλησε, αφού η πρώτη μας μέρα, στην ουσία, ήταν το ξεκίνημά μας. Ο δρόμος μπροστά από το ξενοδοχείο ήταν αυτός που την επομένη θα μας οδηγούσε στο μαγικό Col De La Bonette, το υψηλότερο οδικό πέρασμα στην Ευρώπη (2.904 μ.).

Η επαρχία του Cuneo εκτείνεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Βορείου Ιταλίας και οριοθετεί τη Γαλλία προς τα δυτικά και τη νότια Λιγουρία. Οι Άλπεις, με τον ορεινό όγκο Monviso και τους λόφους Langhe, Roero και Monferrato, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, ενώ στο κέντρο τους βρίσκεται ένα τεράστιο κάστρο που διέρχεται από τα ποτάμια Po και Tanarο. Τα πανέμορφα τοπία προσφέρουν μεγάλη ποικιλία, κοιλάδες με πλούσια βλάστηση, λόφους με αμπέλια που χωρίζονται μόνο από κάστρα, η άγρια ζωή εδώ είναι μοναδικής ομορφιάς. Το φυσικό πάρκο Maritime Alps διαθέτει λίμνες υψηλού υψομέτρου, που αντικατοπτρίζουν τις γύρω κορυφές με αξέχαστες εικόνες. Ποτάμια και λίμνες συνέχεια, έως τα φυσικά σύνορα με τη Γαλλία.

Κυρίες και κύριοι το ταξίδι εδώ ξεκινά στην πραγματικότητα, αφού όλα τριγύρω αλλάζουν, αφήνοντας τον κάμπο οι ανηφορικές διαδρομές προς τα ορεινά περάσματα ξεκίνησαν. Το Col de la Madelaine είναι στα 1.993 μέτρα ύψος και έχει περιληφθεί περίπου 25 φορές στο περίφημο ποδηλατικό Tour της Γαλλίας. Νομίζω ότι είναι ένας ωραίος ορεινός δρόμος αλλά χωρίς τίποτα πραγματικά ιδιαίτερο, το πλεονέκτημα του είναι ότι ανοίγει νωρίς τη σαιζόν λόγω χαμηλού υψόμετρου
.

Col de la Bonette

Εάν περάσετε με τη μοτοσικλέτα σας κατά μήκος του Col de Bonette στις γαλλικές Άλπεις, που βρίσκεται στα γαλλικά και ιταλικά σύνορα, θα αισθανθείτε διαφορετικά, γιατί είναι διαφορετικά. Ολόκληρη η διαδρομή από το Cuneo έως το Jausiers και από εκεί στο Col de la Bonette διαρκεί 2 με 2 ½ ώρες, είναι 112 χλμ. από αλπικούς δρόμους. Οι αναβάτες μπορούν να επιλέξουν μια μικρή παράκαμψη γύρω από τις κορυφές των βουνών. Αυτός ο δρόμος είναι γνωστός ως Cime de la Bonnete και -όπως είπαμε ήδη- είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη. Οι δρόμοι των Άλπεων είναι γεμάτοι φουρκέτες κατά μήκος της κορυφής των βουνών, το Cime de la Bonette είναι ένας βρόχος που αρχίζει και τελειώνει με το Col de la Bonette. Είναι επίσης το υψηλότερο σημείο κατά τη διάρκεια του αγώνα Tour de France. Οι οδηγοί θα πρέπει να σημειώσουν ότι αυτός ο δρόμος είναι αρκετά άγονος. Για μένα προσωπικά οι ποδηλάτες έχουν ψυχή, RESPECT, εγώ με τη μοτοσυκλέτα αισθανόμουν πολύ λίγος μπροστά τους. Οι ποδηλάτες εδώ στη Γαλλία, νομίζω ότι είναι περισσότεροι από παντού, δεν υπήρχε ορεινό πέρασμα και να μην έβρισκες εκατοντάδες από δαύτους. Αν και είναι  σύντομη, η οδήγηση του Col de la Bonette είναι μια θεαματική εμπειρία. Το Cime de la Bonnete επιτρέπει την υπέροχη θέα των Άλπεων προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς κυκλώνει τις κορυφές των βουνών.

Απολαύστε αυτή τη βόλτα μέσα από το βίντεο που ακολουθεί και τα ξαναλέμε σύντομα, τα Πυρηναία είναι μπροστά μου και το ταξίδι συνεχίζεται..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης