Η δράση του MotoGP πάει Γαλλία και συγκεκριμένα στο Le Mans για τον πέμπτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του MotoGP™ και τον αγώνα του HJC Helmets Grand Prix de France.

Ιστορικά μιλώντας, το Le Mans είναι μία από τις πιο διάσημες πίστες στον κόσμο, έχοντας μία ιστορία που ξεκινάει από το 1920, όταν το Circuit de la Sarthe χρησιμοποιούνταν αρχικά για τους αγώνες αυτοκινήτων. Λόγω, όμως, της ξεχωριστής σχεδίασής του άρχισε να φιλοξενεί και αγώνες MotoGP, ξεκινώντας από την πίστα Le Mans Bugatti Grand Prix Circuit, που άνοιξε τις πόρτες της το 1965. Περιλαμβάνει τμήματα της πίστας που χρησιμοποιούνται για τον αγώνα των 24 Ωρών του Le Mans με το μήκος της να φθάνει τα 4.185 μ. και τα κλειστά της κομμάτια να περιέχουν εννέα δεξιές και πέντε αριστερές στροφές. Αρκετές από τις τελευταίες είναι στροφές που χρειάζεται να στρίψεις με πρώτη ταχύτητα, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη έμφαση στην επιβράδυνση και δυνατή επιτάχυνση στην έξοδο. Όλα αυτά την χαρακτηρίζουν ως μία πίστα τύπου stop & go, με λιγότερες απαιτήσεις όσον αφορά τα ελαστικά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεχνικά μιλώντας, η καινούρια άσφαλτος ήταν το πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι ομάδες πέρυσι στο Le Man, παρόλα αυτά οι δοκιμές που είχαν διεξαχθεί πριν από τον αγώνα επέτρεψαν  να σημειωθεί νέο ρεκόρ ταχύτερου γύρου, καθώς επίσης και ταχύτερο χρόνο στη συνολική διάρκεια του αγώνα. Για τη Γαλλική πίστα θα είναι διαθέσιμα τα ελαστικά με μαλακό, μεσαίο και σκληρό μείγμα γόμας για τον εμπρός τροχό, τα οποία θα είναι όλα συμμετρικής σχεδίασης, ενώ για τον πίσω θα είναι διαθέσιμα τα ίδια μείγματα γομών σε ασύμμετρη σχεδίαση, δηλαδή θα έχουν σκληρότερο μείγμα γόμας στη δεξιά πλευρά του πέλματος λόγω των αντίστοιχων απαιτήσεων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεωγραφικά μιλώντας, η πίστα του Le Mans βρίσκεται στο Sarthe στην περιοχή Pays de la Loire σε απόσταση περίπου 200χλμ. νοτιοδυτικά από το Παρίσι. Η πίστα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες και αναμένεται να την επισκεφτούν πολλοί θεατές και φέτος. Λόγω της περιοχής που βρίσκεται, οι βρόχινες καιρικές συνθήκες είναι αρκετά πιθανές. Για να ανταπεξέλθουν οι οδηγοί σε αυτές τις συνθήκες, θα είναι διαθέσιμα τα βρόχινα λάστιχα σε μαλακό και μεσαίο μείγμα γόμας για εμπρός και πίσω, όπου τα τελευταία θα είναι ασύμμετρης σχεδίασης με πιο σκληρό μείγμα γόμας στη δεξιά πλευρά του πέλματος. 

Η γιορτή ξεκίνησε σήμερα με κυρίαρχο το DesmoDovi να «γιορτάζει» τα άλλα 2 δύο χρόνια στη Ducati από την κορυφή του FP2. Οι κατατακτήριες δοκιμές θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα του Σαββάτου και τα αποτελέσματα αυτών θα καθορίσουν τη σειρά των αναβατών για τον αγώνα των 27 γύρων της Κυριακής – όπου το Le Mans είναι ένας από τους αγώνες που του μειώθηκε η συνολική διάρκεια κατά ένα γύρο αυτή τη χρονιά. Η έναρξη του αγώνα είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 15:00 το μεσημέρι  την Κυριακή 20 Μαΐου.

Αναμείνατε στις οθόνες σας όπου αύριο θα έχουμε τα αποτελέσματα των κατατακτήριων και φυσικά τα καθιερωμένα πλέον, «προγνωστικά» μας. Μέχρι τότε, μια βόλτα στην πίστα επιβάλλεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης