Επιμέλεια: Βασίλης Σαρημπαλίδης

       

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ο Κώστας Μητσάκης είναι ένας από τους πιο γνωστούς… ταξιδευτές της Ελλάδος. Στο παλμαρέ του Ο Κώστας Μητσάκης ταξιδεύει για 2η φορά στην Ιαπωνία…μετρά δεκάδες αποστολές και χιλιάδες χιλιόμετρα στο εξωτερικό πάντα με μοτοσυκλέτα.

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει το νέο του ταξίδι που έχει την ονομασία «Olympic Road 2 Japan». Παρέα με μία Honda CRF 250 Rally θα ταξιδέψει μέχρι την Ιαπωνία και θα περάσει από τις χώρες: Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία / Σιβηρία και Μογγολία.

Ο Κώστας Μητσάκης ταξιδεύει παρέα με τη με μία Honda CRF 250 Rally και τη ZOUGLA

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανταπόκριση του Κώστα από Ουκρανία

Ήδη ο Έλληνας αναβάτης βρίσκεται στην Ουκρανία όπου μας στέλνει την ανταπόκρισή του:

«Δεν θα μπορούσα να μην «πατήσω φρένο» στην Οδησσό της Φιλικής Εταιρίας, μια πόλη στενά συνδεδεμένη με την έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως κατά τον 19ο αιώνα.

Αυτό που όφειλα ως Έλληνας να κάνω ήταν να επισκεφθώ το Μουσείο της Φιλικής Εταιρίας, που στεγάζεται στην ανακαινισμένη κατοικία του Έλληνα εμπόρου και εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, ο οποίος είχε διατελέσει  τέσσερεις φορές δήμαρχος της Οδησσού (1875-1895).

Επιστολές και χειρόγραφες προκηρύξεις του Αλέξανδρου Υψηλάντη (αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας), πρωτότυπα έργα αναφορικά με τη δράση των Φιλικών, κατάλογοι των μελών της Φιλικής Εταιρείας, φωτογραφίες, χάρτες, γκραβούρες καθώς και η αναπαράσταση των τριών ιδρυτικών μελών της Φιλικής Εταιρείας (Σκουφάς, Τσακάλωφ, Ξάνθος) να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, περιλαμβάνονται στα άκρως ενδιαφέροντα εκθέματα του μουσείου, που με «δίδαξε» ένα μικρό κομμάτι της εθνικής Ιστορίας μας».

 Πλησιάζοντας την Οδησσό της Φιλικής Εταιρίας και του «Θωρηκτού Ποτέκμιν»

Τα τρία ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας (Σκουφάς, Τσακάλωφ, Ξάνθος) κάθονται γύρω από ένα τραπέζι
Μεταξύ των εκθεμάτων του Μουσείου της Φιλικής Εταιρίας υπάρχουν επιστολές και χειρόγραφες προκηρύξεις του Αλέξανδρου Υψηλάντη
Εκτός από τον ιστορικό του χαρακτήρα, το μουσείο παρουσιάζει και λαογραφικό ενδιαφέρον
Η ανακαινισμένη κατοικία του Έλληνα εμπόρου και εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, όπου στεγάζεται το Μουσείο της Φιλικής Εταιρίας.
Η μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του κτιρίου δίνει την ταυτότητα του μουσειακού ιδρύματος της Οδησσού
Η διαδρομή στο χάρτη από το ταξίδι που ήδη έχει ξεκινήσει ο Κώστας Μητσάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης