Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

       

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αλλαγές στο κιβώτιο ταχυτήτων και ιδίως στο μηχανικό παίζουν σημαντικό ρόλο στην… μακροζωία του! Ανάλογα με τον τρόπο φέρεται ο οδηγός θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, τόσο το Η δοκιμή έγινε με το νέο Honda Civic Type R…κιβώτιο όσο και ο κινητήρας.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο οδηγός αντί για 2α βάλει κατά λάθος 4η; Για να μας λυθεί η απορία το… κάναμε πράξη με το νέας γενιάς Honda Civic Type R. Οδηγώντας το ιαπωνικό τέρας στο αυτοκινητοδρόμιο της πόλης των Μεγάρων επιλέξαμε από 3η να βάλουμε 2α αντί για 4η!

Το αποτέλεσμα αρχικά μας πάγωσε καθώς όπως αποδείχτηκε ο κινητήρας δεν επηρεάστηκε καθόλου, παρά μόνο κατέγραψε το περιστατικό της υπέρβασης των ορίων στροφών στον εγκέφαλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Δείτε το video με την αλλαγή ταχύτητας που αντί για 4η βάζουμε 2α…

«Κατάλαβε» την υπέρβαση…
Σε κάποιο άλλο νορμάλ αυτοκίνητο ήταν πιθανό να στραβώσουν οι βαλβίδες, αλλά όπως αποδείχτηκε Οι στροφές ξεπέρασαν κατά πολύ το όριο αλλά ο κινητήρας άντεξε…στο ιαπωνικό μοντέλο δεν συνέβη τίποτα. Προφανώς το σύστημα V-Tec όταν «κατάλαβε» την υπέρβαση του ορίου στροφών στον κινητήρα έδωσε την εντολή για χαμηλή ανύψωση των  βαλβίδων προκειμένου να προστατέψει τον κινητήρα από μηχανική βλάβη…

Όπως θα δείτε και στο σχεδιάγραμμα ο αριθμός στροφών του κινητήρα έφτασε τις 8.341 σ.α.λ. με ταχύτητα εκείνη την ώρα (της καταγραφής και όχι της αλλαγής) τα 117 χλμ./ώρα. Τόσο οι σ.α.λ. όσο και οι υπόλοιπες τιμές είναι αυτές που κατέγραψε ο εγκέφαλος την ώρα που επιβεβαιώνεται ο κωδικός βλάβης (όχι την στιγμή που γίνεται) γεγονός που σημαίνει πως σίγουρα είχαν (οι τιμές) φτάσει παραπάνω…

*μην επιχειρήσετε το πείραμα με το δικό σας αυτοκίνητο



Διαβάστε επίσης:
Οδηγούμε το νέο Honda Civic Type R στην πίστα των Μεγάρων

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νέο Honda Civic Type R πατήστε ΕΔΩ

Το νέο Honda Civic Type R
Σε αυτή τη φωτογραφία τα δεδομένα του κωδικού βλάβης (Freeze Frame Data) που φαίνονται οι σ.α.λ του κινητήρα η ταχύτητα του οχήματος (στις 2 πρώτες σειρές) κ.ά.
Σε αυτή τη φωτογραφία φαίνεται ο κωδικός βλάβης με την περιγραφή του

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης