Σε μια απίστευτη κίνηση προχώρησαν οι αρμόδιοι φορείς και βιολόγοι στην Ισλανδία, στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν το πτηνό χιονογλάρονο (Sterna paradisaea).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκεκριμένο είδος πτηνού έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στην άσφαλτο, καθώς η θερμότητα που εκλύει και το σκούρο χρώμα του οδοστρώματος, προσφέρουν στα πουλιά ζεστασιά και καμουφλάζ.  Τα χιονογλάρονα συρρέουν κατά σμήνη στους δρόμους, με αποτέλεσμα να τα παρασύρουν τα διερχόμενα οχήματα.  

Προκειμένου να προστατεύσουν το αποδημητικό πτηνό, οι Ισλανδοί προέβησαν σε δραστικές μεθόδους. Έβαψαν τους δρόμους στη χερσόνησο Snaefellsnes σε κίτρινο, γαλάζιο και λευκό χρώματα, καθώς και σε ιριδίζον πορτοκαλί. Οι βιολόγοι θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο τα πουλιά θα αναζητήσουν αλλού καταφύγιο και έτσι θα μειωθεί ο αριθμός των θανάτων. Αν το σχέδιο πετύχει, τότε θα βάψουν με έντονα χρώματα και άλλα τμήματα του οδικού δικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θάνατοι των χιονογλάρονων πολλαπλασιάστηκαν στο απομακρυσμένο νησί έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου Εjafjallajokull το 2010 και την κατακόρυφη αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης