Για ακόμη μία φορά, οι Νορβηγοί δίνουν το παράδειγμα στην υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά στο οδικό δίκτυο και την κατανάλωση ενέργειας.

Η Νορβηγία είναι η χώρα με τα περισσότερα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα στον κόσμο, ενώ όλη η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στη χώρα προέρχεται μέσω υδροηλεκτρικών και αιολικών σταθμών. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιβαρύνεται καθόλου το περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκειμένου να εξοικονομήσουν ακόμη περισσότερη ενέργεια, οι Νορβηγοί εγκατέστησαν σε ένα κομμάτι του δρόμου έξω από το Όσλο, το πρώτο «έξυπνο» σύστημα φωτισμού οδικού δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, σε μία διαδρομή μήκους 5 χιλιομέτρων τοποθέτησαν κολόνες με λαμπτήρες LED και αισθητήρες κίνησης.

Όταν περνάει ένα όχημα, ποδηλάτης ή πεζός, οι λαμπτήρες ενεργοποιούνται στο 100% της απόδοσής τους. Αντίθετα, όταν το σύστημα δεν ανιχνεύει κίνηση η ένταση μειώνεται στο 20%.

Το «έξυπνο» σύστημα φωτισμού θα αξιολογηθεί και στη συνέχεια – αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς – η κυβέρνηση θα τοποθετήσει ανάλογες κολόνες και σε άλλα τμήματα του οδικού δικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος    

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης