Σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές Aρχές κατέληξε ο γερμανικός όμιλος για το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων στα πετρελαιοκίνητα οχήματα, καταβάλλοντας αρχικά το ποσό των 4,3 δις δολαρίων.

Το VW Group αποδέχθηκε την ενοχή του σε τρία ποινικά αδικήματα, αυτά της συνωμοσίας με σκοπό την εξαπάτηση των ΗΠΑ, της έκδοσης ψευδών στοιχείων για την εισαγωγή αυτοκινήτων στη χώρα και της παρεμπόδισης δικαιοσύνης. Τα 2,8 δις αφορούν σε πρόστιμα σχετικά με τα παράνομα 590.000 αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ, ενώ το 1,5 δις θα καταβληθεί στην αμερικανική αρχή προστασίας του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το συνολικό κόστος που θα κληθεί να καταβάλει η VW θα φτάσει τα 20 δις δολάρια. Επιπλέον, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας για διάστημα τριών ετών.

Παράλληλα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε έξι υψηλόβαθμα στελέχη της VW και πιο συγκεκριμένα στους Heinz-Jakob Neusser, Jens Hadler, Richard Dorenkamp, Bernd Gottweis, Juergen Peter και Oliver Schmidt. Οι Αρχές τούς κατηγορούν για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των ΗΠΑ, παραβιάσεις του νόμου περί καθαρού αέρα και απάτης, με τον αναπληρωτή διευθυντή του FBI Andrew McCabe να κάνει λόγο για εγκληματική δράση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, εγκλήματα δεν κάνουν οι απρόσωπες πολυεθνικές εταιρείες αλλά οι άνθρωποι που εργάζονται για αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι οι κατηγορούμενοι ζουν στη Γερμανία και ουδείς γνωρίζει αν και πότε θα εκδοθούν στις ΗΠΑ για να δικαστούν. Ο μόνος που έχει συλληφθεί είναι ο Oliver Schmidt, ο οποίος παραδόθηκε μόνος του.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης