Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ford, απλές εγκεφαλικές ασκήσεις πριν από μία σημαντική δραστηριότητα, μας βοηθούν να αποκτήσουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση και να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε συνθήκες πίεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ford χρησιμοποίησε την εξέταση EEG (Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) για να διαπιστώσει κατά πόσο οι απλοί οδηγοί μπορούν να εκπαιδεύσουν το μυαλό τους για να αποδίδουν σαν αγωνιζόμενοι. Ερευνητές της αυτοκινητοβιομηχανίας και του King’s College London χρησιμοποίησαν ακουστικά EEG για να αναλύσουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου επαγγελματιών οδηγών αγώνων, όπως καταγράφηκε σε έναν προσομοιωτή (racing simulator).

Ανάμεσα στους οδηγούς ήταν ο πέντε φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής του WRC, Sébastian Ogier και ο τρεις φορές νικητής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC), Andy Priaulx.  Από την έρευνα προέκυψε ότι όταν κινούνταν με μεγάλες ταχύτητες και σε κατάσταση υψηλής συγκέντρωσης, ο εγκέφαλος των επαγγελματιών είχε 40% καλύτερη αντίσταση στη διάσπαση της προσοχής συγκριτικά με το μέσο όρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, έκαναν τον ίδιο σε καθημερινούς οδηγούς, με τα αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακά. Όπως ανέφερε ο ερευνητής, Dr Elias Mouchlianitis, όταν απλοί άνθρωποι έκαναν μερικές νοητικές ασκήσεις, μπορούσαν βελτιώσουν τη συγκέντρωση και την επίδοσή τους κατά 50%.

Με βάση την έρευνα, η Ford εξελίσσει ένα αγωνιστικό κράνος εξοπλισμένο με εγκεφαλογράφο για τους επαγγελματίες οδηγούς, όπου τα δεδομένα της δραστηριότητας του εγκεφάλου θα μπορούν να μεταδίδονται στην ομάδα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, μαζί με τα υπόλοιπα δεδομένα τηλεμετρίας του αυτοκινήτου. Ενώ φυσικές λειτουργίες όπως η εφίδρωση και οι καρδιακοί παλμοί παρακολουθούνται ήδη, η Ford πιστεύει ότι η κατανόηση της πνευματικής κατάστασης του οδηγού κατά τη διάρκεια ενός αγώνα – και η λήψη των ανάλογων αποφάσεων – είναι το επόμενο στάδιο αύξησης της απόδοσης.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης