Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους. Οι δικυκλιστές αποτελούν συνηθισμένο θέαμα στην Ευρώπη, με τα ανεπτυγμένα κράτη να βελτιώνουν συνεχώς τις υποδομές και να δημιουργούν διαφορετικές λωρίδες κυκλοφορίας ανά είδος οχήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ευρώπη υπάρχουν 250 εκατομμύρια ποδηλάτες και πολλές πόλεις προωθούν ενεργά την ποδηλασία, αφού τα οφέλη για την υγεία, την κυκλοφορία και την ποιότητα του αέρα είναι πολλά.

Σε κάποιες χώρες ωστόσο, τα μέτρα δεν επαρκούν και έτσι τα απρόοπτα συμβάντα μεταξύ οδηγών και δικυκλιστών αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Μάλιστα, 1 στα 12 μοιραία τροχαία έχει ως θύμα ποδηλάτη.

Μοιράσου τον δρόμο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προσπάθεια να βελτιώσει την ασφάλεια, να κάνει πιο υπευθύνους και συνειδητοποιημένους τους οδηγούς και τους ποδηλάτες, η Ford λανσάρει μία πρωτοποριακή καμπάνια. Ονομάζεται «Share The Road», δηλαδή «μοιράσου τον δρόμο» και στόχος είναι να προαχθεί η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των χρηστών των δρόμων.

Παράλληλα, η «μπλε οβάλ» φίρμα δημιούργησε μία επαναστατική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας. Με το «Wheel Swap», οδηγοί και ποδηλάτες διαπιστώνουν πως η εγωιστική οδήγηση μπορεί να είναι τουλάχιστον τρομακτική – και πιθανόν μοιραία.

Ουσιαστικά, η Ford βάζει τον έναν στη θέση του άλλου. Τους οδηγούς να γίνονται ποδηλάτες και να περνούν «ξυστά» από δίπλα τους, να στρίβουν χωρίς φλας, να ανοίγουν τις πόρτες χωρίς έλεγχο και τους ποδηλάτες να γίνονται οδηγοί, παραβιάζοντας κόκκινα φανάρια, μπαίνοντας σε μονόδρομους από αντίθετη κατεύθυνση και αλλάζοντας πορεία ξαφνικά.

Σεβασμός στον συνάνθρωπο

Όσοι έλαβαν μέρος στη δοκιμή δήλωσαν ότι θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους στον δρόμο και θα σέβονται όλους τους χρήστες, καθώς αντελήφθησαν πραγματικά τους κινδύνους που εγκυμονεί η απρόσεκτη οδήγηση και η παραβίαση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως η πρωτοβουλία της Ford έχει κερδίσει την υποστήριξη του Sir David Brails, που ηγείται της ποδηλατικής ομάδας Team Sky, γνωστής από τις νίκες της στο Tour de France.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης