Άνεμοι που ξεπερνούν τα 250 χλμ./ώρα, θερμοκρασίες που κυμαίνονται από τους -30 έως τους +60 βαθμούς Κελσίου, συνθήκες υγρασίας, βροχής, χιονιού και πάγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα αεροδυναμική σήραγγα της VW μπορεί να προσομοιώσει όλες τις συνθήκες σε ελάχιστα λεπτά, δίνοντας τη δυνατότητα στους ειδικούς της εταιρείας να αξιολογήσουν στον μέγιστο βαθμό οποιοδήποτε αυτοκίνητο.

Η αεροσήραγγα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της γερμανικής φίρμας στο Βόλφσμπουργκ και θεωρείται η καλύτερη του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2014 και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Καταλαμβάνει έκταση 8.800 τ.μ., ο ανεμιστήρας της σήραγγας έχει διάμετρο οκτώ μέτρα και το συνολικό κόστος άγγιξε τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Wind Tunnel Efficiency Center θα δίνει τη δυνατότητα στην επιστημονική ομάδα και στους μηχανικούς της VW να αξιολογούν σε μόλις 20 λεπτά την αεροδυναμική των νέων μοντέλων, όταν με τη χρήση υπολογιστών χρειάζονταν τουλάχιστον δύο μέρες.

Σε αυτό το προηγμένο τούνελ θα γίνονται οι αεροδυναμικές δοκιμές όλων των νέων αυτοκινήτων, συμβατικών, υβριδικών και ηλεκτρικών. Όπως ανέφερε η εταιρεία, μπορεί να προσομοιώσει τη ροή αέρα με ταχύτητα έως και 250 χλμ./ώρα και θερμοκρασίες που ποικίλλουν από τους -30 έως τους +60 βαθμούς Κελσίου, για την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων.

Παράλληλα, η σήραγγα προσομοιώνει συνθήκες υγρασίας μέχρι του ποσοστού του 90%, συνθήκες βροχής, χιονιού και πάγου. Την ίδια στιγμή είναι η πιο αθόρυβη, καθώς κατά την προσομοίωση ανέμου ταχύτητας 160 χλμ./ώρα τα επίπεδα θορύβου διαμορφώνονται σε μόλις 65 db, δηλαδή παράγει ήχο όσο μια τηλεόραση ρυθμισμένη σε φυσιολογική ένταση.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης