Του Λουκά Παπαλάμπρου

Στη Σκανδιναβία και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις προσφέρουν απίστευτα προνόμια και παροχές στους καταναλωτές για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, στη Νορβηγία οι πωλήσεις των EV οχημάτων έχουν ξεπεράσει τα βενζινοκίνητα και diesel, αγγίζοντας το 37% της συνολικής αγοράς, ενώ μέχρι το 2025 θα έχουν φθάσει το 100%. Δηλαδή σε λιγότερα από 10 χρόνια, όλοι θα κινούνται με αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων στη συγκεκριμένη χώρα.

Βέβαια, αυτό συμβαίνει διότι οι αρμόδιοι φορείς δίνουν έξτρα κίνητρα στους αγοραστές. Το ίδιο επιχειρεί και η Καλιφόρνια, με την πολιτεία να ανακοινώνει μια σειρά εξαιρετικών οικονομικών κινήτρων και απαλλαγών. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να αγοράσει το VW E-Golf με μόλις 4.495 δολάρια, δηλαδή με περίπου 3.850 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκπληκτική αυτή προσφορά αφορά κυρίως τους κατοίκους της κομητείας Sonoma. Η αρχική τιμή του e-Golf είναι στα 28.995 δολάρια. Με το μπόνους των 2.000$ που δίνει η πολιτεία, την κρατική απαλλαγή των 7.500$, την έκπτωση φόρου 2.500$ και την έκπτωση αξίας 7.000$ των αντιπροσώπων της πολιτείας, τότε η τιμή πέφτει στα 9.995 δολάρια.

Για να κάνει ακόμη πιο δελεαστική την αγορά του μοντέλου, η Sonoma Clean Power δίνει επιπλέον έκπτωση 5.500$ σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Αυτό σημαίνει πως, η τελική τιμή για τον καταναλωτή ανέρχεται στα 4.495 δολάρια.

Για να μην ξεχνιόμαστε, αυτά τα χρήματα αφορούν ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο! Στην Ελλάδα αντιθέτως, αντί για εκπτώσεις και παροχές βάζουμε φόρους. Εξάλλου, τι είναι η Καλιφόρνια και η Νορβηγία μπροστά στη δική μας χώρα – πρότυπο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης