Για πρώτη φορά στην ιστορία, μία αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει στα οχήματά της το πρωτοποριακό υλικό γραφένιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γραφένιο είναι ένα ελαφρύ και απίστευτα ανθεκτικό υλικό το οποίο συναντάμε κυρίως σε κινητά τηλέφωνα. Σύντομα όμως θα το δούμε και σε αυτοκίνητα, με τη Ford να το χρησιμοποιεί σε ορισμένα εξαρτήματα. Το διδιάστατο αυτό νανοϋλικό, αποκαλείται «θαυματουργό» από τους μηχανικούς, καθώς είναι 200 φορές ισχυρότερο από το ατσάλι, εξαιρετικά ηχομονωτικό, πολύ λεπτό, εύκαμπτο και ένα από τα επαγωγικά υλικά στον κόσμο.

Παρότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, η Ford σε συνεργασία με τις Eagle Industries και XG Sciences, βρήκε ένα τρόπο να χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες στα καλύμματα της μπεκιέρας, των αντλιών και στα εμπρός καλύμματα του κινητήρα για μέγιστη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γραφένιο απομονώθηκε για πρώτη φορά το 2004, αλλά οι καινοτόμες εφαρμογές του είναι σχετικά νέες. Το πρώτο πείραμα για την απομόνωσή του έγινε με μύτη μολυβιού που περιέχει γραφίτη και ένα κομμάτι ταινίας. Η ταινία χρησιμοποιήθηκε για την αφαίρεση στρωμάτων γραφίτη και τη δημιουργία ενός υλικού μονοστρωματικού πάχους, του γραφενίου.  Μάλιστα, αυτό το πείραμα απέσπασε το Βραβείο Νόμπελ 2010.

Το 2014, η Ford άρχισε να συνεργάζεται με προμηθευτές πάνω στη μελέτη του υλικού και στον τρόπο χρήσης του, δοκιμάζοντάς το συνεχώς σε εξαρτήματα αυτοκινήτου. Το γραφένιο αναμιγνύεται με αφρώδη συστατικά και σύμφωνα με τις δοκιμές, μειώνει κατά 17% τους θορύβους, κατά 20% το βάρος και κατά 30% τη θερμική αντοχή.

Το υλικό αναμένεται να μπει στην παραγωγή μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα χρησιμοποιηθεί αρχικά σε εξαρτήματα των Ford F-150 και Mustang.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης