Μετά τα επιβατικά αυτοκίνητα, η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης περνά στα πιο βαριά οχήματα, με τη Mercedes να παρουσιάζει το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό φορτηγό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ονομάζεται Urban eTruck και έκανε πρεμιέρα στη Στουτγάρδη ως πρωτότυπο. Βασίζεται στο Antos, είναι τριαξονικό βαρέως τύπου και μπορεί να μεταφέρει έως και 26 τόνους ωφέλιμο φορτίο. Έχει σχεδιαστεί για μετακινήσεις εντός πόλης και διακρίνεται για τη μηδενική κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές ρύπων.

Όπως κάθε ηλεκτροκίνητο όχημα, έτσι και αυτό, είναι εντελώς αθόρυβο. Τροφοδοτείται από δύο ηλεκτροκινητήρες που είναι τοποθετημένοι στον πίσω άξονα, με τη συνολική ισχύ να αγγίζει τους 335 ίππους και τη ροπή να ξεπερνά τα 1.100 Nm. Τα ηλεκτρικά μοτέρ λαμβάνουν ενέργεια από τρία σετ μπαταριών ιόντων λιθίου 212 KWh, με την αυτονομία κίνησης να φθάνει τα 220 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μπαταρίες μπορούν να φορτιστούν πλήρως μέσω ταχυφορτιστή CCS 100 kW σε λιγότερο από 3 ώρες και περιβάλλονται από ειδικό υλικό ώστε να είναι απολύτως προστατευμένες σε περίπτωση ατυχήματος. Σύμφωνα με τη Mercedes, το eTruck είναι πολύ πιθανό να περάσει στην παραγωγή στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, δηλαδή σε τέσσερα χρόνια από τώρα. 


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης