Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της πρωτοποριακής υπηρεσίας δημόσιας μετακίνησης με αυτόνομα οχήματα στην Ευρώπη. Η Renault πραγματοποιεί αυτή την περίοδο τις τελικές δοκιμές στη Γαλλία και, το φθινόπωρο, το πρόγραμμα θα τεθεί προς λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γαλλική φίρμα, πρωτοπόρος στην τεχνολογία ηλεκτρικών οχημάτων και συστημάτων αυτόνομης οδήγησης, έχει αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο τη διάθεση στο ευρύ κοινό προηγμένων λύσεων μετακίνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιεί στην πόλη Rouen της Νορμανδίας τις τελικές δοκιμές για τη νέα δημόσια υπηρεσία αυτόνομης μετακίνησης, η οποία αναμένεται να είναι διαθέσιμη για το κοινό από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη απόπειρα του είδους στην Ευρώπη, η οποία σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει ένα στόλο από τέσσερα ηλεκτρικά και αυτόνομα Renault ZOE, καθώς και ένα αστικό λεωφορείο i-Cristal.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει λύσεις μετακίνησης, ιδιαίτερα σε σημεία της πόλης στα οποία οι υπάρχουσες επιλογές δεν είναι επαρκείς. Τα οχήματα θα κινούνται σε τρεις «γραμμές», οι οποίες θα καλύπτουν περίπου 10 χιλιόμετρα η κάθε μία, ενώ οι χρήστες θα μπορούν να καλούν το όχημα μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τους.

Τα ηλεκτρικά ZOE είναι εφοδιασμένα με σύστημα αυτόνομης οδήγησης που έχει εξελιχθεί από την Transdev και τη Renault και δοκιμάζονται ήδη σε πραγματικές συνθήκες. Μετά την περίοδο των δοκιμών και εφόσον ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε πρώτη φάση για το κοινό, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης