Η ασφάλεια των αυτοκινήτων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο χρόνο με τον χρόνο. Οι κατασκευαστές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον συγκεκριμένο τομέα, με τα καινούργια οχήματα να προσφέρουν τα μέγιστα επίπεδα προστασίας σε οδηγό και συνεπιβάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχέση με ένα αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε πριν από 20 χρόνια, τα σημερινά έχουν κάνει τεράστια άλματα προόδου. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Euro NCAP, τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν σωθεί περισσότεροι από 78.000 άνθρωποι, χάρη στις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας.

Για να αποδείξει σε πόσο μεγάλο βαθμό έχει βελτιωθεί η ασφάλεια των οχημάτων, ο οργανισμός πραγματοποίησε ένα ενδιαφέρον crash test μεταξύ ενός νέου Ford Fiesta και ενός Fiesta του 1998. Η δοκιμή αφορούσε σε μετωπική σύγκρουση με ταχύτητα 64 χλμ./ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, με το παλιό Fiesta να διαλύεται, τον θάλαμο των επιβατών να καταρρέει και το ταμπλό να μετατοπίζεται, προκαλώντας πολύ σοβαρά τραύματα στο ανδρείκελο.

Αντίθετα, το αμάξωμα του καινούργιου Fiesta άντεξε τις πιέσεις, ο θάλαμος των επιβατών παρέμεινε άθικτος, οι αερόσακοι λειτούργησαν άψογα και μόνο το παρμπρίζ εμφάνισε ρωγμή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Euro NCAP, στο Fiesta του 1998 οι επιβάτες είχαν μεγάλες πιθανότητες να τραυματιστούν θανάσιμα ακόμη κι αν φορούσαν ζώνες ασφαλείας, ενώ στο σύγχρονο κανείς δεν θα πάθαινε τίποτα σοβαρό.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης