Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι χωρίς αμφιβολία ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει τόσο μεγάλη παρουσία στα social media, γεγονός που σημαίνει πως πολλές στιγμές της καθημερινότητάς του στον Λευκό Οίκο έχουν γίνει ήδη γνωστές.

Λίγες μέρες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του στο Οβάλ Γραφείο, ο επίσημος φωτογράφος του Λευκού Οίκου, Πιτ Σόουζα, έδωσε στη δημοσιότητα τις 72 αγαπημένες του φωτογραφίες από το 2016 με πρωταγωνιστή τον απερχόμενο πρόεδρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για όγδοη και τελευταία φορά σάς παρουσιάζω το ετήσιο αφιέρωμά μου “Το έτος (που πέρασε) σε φωτογραφίες”. Όπως κάθε χρόνο, η επιλογή αυτών των φωτογραφιών είναι τόσο υποκειμενική όσο και προσωπική. Ναι, υπάρχουν κάποιες ιστορικές στιγμές που περιλαμβάνονται, αλλά ως επί το πλείστον έψαχνα για φωτογραφίες από τα παρασκήνια που αντικατοπτρίζουν τις πιο προσωπικές στιγμές του προέδρου και της Πρώτης Κυρίας» γράφει ο Σόουζα. «Συμπεριέλαβα και κάποιες πιο “cool” φωτογραφίες» προσθέτει.
Στις φωτογραφίες που ανέβασε στον ιστότοπο medium.com, φαίνεται ο πρόεδρος να παίζει γκολφ, να συναντά ψηφοφόρους με την Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα και να εργάζεται με το προσωπικό του στο Οβάλ Γραφείο. 
Μία φωτογραφία δείχνει τον Ομπάμα και την Πρώτη Κυρία να χορεύουν με την 106χρονη Βιρτζίνια ΜακΛόριν στο Μπλε Δωμάτιο. Μια άλλη απεικονίζει τον Ομπάμα να ενημερώνεται στο Οβάλ Γραφείο για την κατάσταση στη Συρία από βασικά επιτελικά στελέχη. 

Ο Σόουζα περιέλαβε επίσης μια φωτογραφία με τις κόρες του πρώτου ζεύγους Μάλια και Σάσα, στο πρώτο τους επίσημο δείπνο, καθώς και μία που απεικονίζει τη συνάντηση του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Δείτε τις εικόνες και τα σχόλια του Σόουζα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


«5 Ιανουαρίου 2016. Με το φως του ήλιου να περνά μέσα από ένα παράθυρο στο Πράσινο Δωμάτιο, ο πρόεδρος Ομπάμα παρακολουθεί τον Μαρκ Μπάντεν, του οποίου ο 7χρονος γιος Ντάνιελ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook το 2012. Αργότερα, ενώ μιλούσε στο East Room, άρχισε να κλαίει, καθώς θυμήθηκε την ημέρα των πυροβολισμών. Την αποκάλεσε τη χειρότερη ημέρα της προεδρίας του»

«7 Ιανουαρίου 2016. Έτσι ξεκινά μια μεγάλη προεδρική ομιλία. Τουλάχιστον για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Με την προθεσμία να φτάνει στο τέλος της για την ομιλία του, ο πρόεδρος κάλεσε στο Οβάλ Γραφείο τον Cody Keenan, υπεύθυνο για τους λόγους του, και τον Ben Rhodes, επικεφαλής σύμβουλο εθνικής Ασφάλειας Στρατηγικών Επικοινωνιών, και ουσιαστικά τους υπαγόρευσε το προσχέδιο της ομιλίας του»


«16 Φεβρουαρίου 2016. Ο πρόεδρος Ομπάμα αντιδρά, καθώς η μπάλα του γκολφ δεν μπαίνει στην τρύπα, την ώρα που παίζει με τα επιτελικά στελέχη Τζο Μπάιντεν και Μάρβιν Νίκολσον, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Retreat Annenberg στην Καλιφόρνια»


«18 Φεβρουαρίου 2016. Ο πρόεδρος Ομπάμα παρακολουθεί την Πρώτη Κυρία να χορεύει με την 106χρονη Βιρτζίνια ΜακΛόριν στο Μπλε Δωμάτιο του Λευκού Οίκου έπειτα από δεξίωση για τον εορτασμό του μήνα Αφροαμερικανικής Ιστορίας»


«18 Φεβρουαρίου 2016. Είχα το βλέμμα μου σε αυτό το παιδί, την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα μιλούσε στη δεξίωση που έγινε στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό του μήνα της Αφροαμερικανικής Ιστορίας. Όταν ο πρόεδρος άρχισε να χαιρετά το κοινό, έσκυψα μπροστά σε αυτόν τον νεαρό και κατέγραψα τη στιγμή που ο πρόεδρος αγγίζει το πρόσωπό του, προτού σκύψει για να τον χαιρετήσει. Στη συνέχεια, βρήκα το όνομά του – Κλαρκ Ρέινολντς- και ο πρόεδρος υπέγραψε ένα αντίγραφο της φωτογραφίας γι’ αυτόν»


«23 Φεβρουαρίου 2016. Αυτή η φωτογραφία δείχνει τον πρόεδρο σε βαθιά σκέψη, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο να καταγραφεί. Ετοιμαζόταν με το προσωπικό εθνικής ασφάλειας πριν από μια τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες»


«24 Φεβρουαρίου 2016. Ο πρόεδρος ενημερώνεται στο Οβάλ Γραφείο για την κατάσταση στη Συρία από τον Μπρετ ΜακΓκερκ, ειδικό απεσταλμένο για την παγκόσμια Συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου»


«10 Μαρτίου 2016. Τι τιμή να βλέπω αυτά τα κορίτσια να μεγαλώνουν. Η Μάλια και η Σάσα είναι προσκεκλημένες στο επίσημο δείπνο προς τιμή του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό και της συζύγου του. Μετά το δείπνο στο East Room, κατευθύνονται προς το Great Hall για τη μουσική ψυχαγωγία»


«16 Μαρτίου 2016. Συνέβη τελείως αυθόρμητα ένα απόγευμα, την ώρα που ο πρόεδρος άρχισε να χορεύει έξω από το Οβάλ Γραφείο με το μέλος του προσωπικού του Λευκού Οίκου, Αιντέ Φέριαλ Γκοβασίρι. Όπως θυμάται, τη βοήθησε να ετοιμαστεί για τον χορό για τον επερχόμενο γάμο της»


«18 Μαρτίου 2016. Περνάω πολύ χρόνο κάθε χρονιά στο Situation Room, το οποίο δεν είναι το αγαπημένο μου δωμάτιο για να εργάζομαι επειδή είναι δύσκολο να κινηθώ εκεί μέσα. Εδώ ο πρόεδρος συγκαλεί μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας»


«20 Μαρτίου 2016. “Λατρεύω αυτήν τη φωτογραφία” μου είπε ο πρόεδρος, όταν την είδε να κρέμεται στους τοίχους της Δυτικής Πτέρυγας. Και η αλήθεια να λέγεται, το ίδιο πράγμα λέει για κάθε φωτογραφία στην οποία φαίνεται η Μάλια ή η Σάσα. Ο πρόεδρος και η Μάλια γελούν την ώρα που η κόρη του μιλά στα ισπανικά με έναν εστιάτορα στην Αβάνα της Κούβας»


«22 Μαρτίου 2016. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπέιζμπολ μεταξύ της Tampa Bay Rays και της εθνικής ομάδας της Κούβας, ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο συμμετέχουν αυθόρμητα στο “κύμα” που κάνει το πλήθος»


«23 Μαρτίου 2016. Δύο διάσημοι χορευτές τάνγκο, οι Mora Godoy και Jose Lugone, παραβρέθηκαν στο επίσημο δείπνο που παρέθεσαν ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι και η Τζουλιάνα Αγάντα της Αργεντινής στο Μπουένος Άιρες. Οι χορευτές στη συνέχεια κάλεσαν τον πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία να χορέψουν μαζί τους»


«28 Μαρτίου 2016. Η Πρώτη Κυρία παρακολουθεί την ώρα που ο πρόεδρος Ομπάμα αγκαλιάζει την Καπρίνα Χάρις λίγο πριν από το ετήσιο πασχαλινό φεστιβάλ. Η Καπρίνα ξέσπασε σε κλάματα όταν η οικογένειά της τής είπε πως ο Ομπάμα δεν θα είναι πλέον πρόεδρος. Το βίντεο από το YouTube έγινε viral και ο πρόεδρος της απάντησε μέσω Facebook πως δεν θα πάει πουθενά. Εν τέλει κατάφεραν να συναντηθούν»


«1η Απριλίου 2016. Επωφελήθηκα από το φως του ήλιου που έμπαινε μέσα από τα παρασκήνια στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Walter E. Washington στην Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια. Ο πρόεδρος μιλούσε με τους βοηθούς πριν δώσει συνέντευξη Τύπου»


«7 Απριλίου 2016. Είχαμε μόλις προσγειωθεί το σούρουπο στο LAX. Πάντα βγαίνω από το πίσω μέρος του αεροπλάνου και παίρνω θέση για να εκμεταλλευτώ το φυσικό φως. Η φωτογραφία αυτή, λίγες στιγμές πριν βάλουν τις σκάλες στην είσοδο του αεροσκάφους, λειτούργησε καλύτερα όταν έκανε την εμφάνισή του ο πρόεδρος, έτοιμος να αποβιβαστεί»


«14 Απριλίου 2016. Ο πρόεδρος ζητεί πάντα από το προσωπικό του να φέρνουν τα μωρά και τα παιδιά τους για μια επίσκεψη. Εδώ, κατά τη διάρκεια διαλειμμάτων μεταξύ συναντήσεων ένα απόγευμα, ο πρόεδρος μπουσουλά στο Οβάλ Γραφείο με τη Βίβιαν, κόρη της διευθύντριας Επικοινωνίας, Τζεν Ψάκι»


«22 Απριλίου 2016. Είχα αυστηρές οδηγίες να μην κατέβω από το ελικόπτερο τη στιγμή που η βασίλισσα Ελισάβετ πλησίαζε τον πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία. Γι ‘αυτό και πήγα κοντά στο πιλοτήριο προκειμένου να τραβήξω αυτήν τη φωτογραφία. Είναι λίγο ασυνεχής σαν σύνθεση, αλλά σκέφτηκα ότι δείχνει πώς είναι να σε υποδέχεται η βασίλισσα στο κάστρο του Windsor»


«22 Απριλίου 2016. Αρχικά δεν ήταν σαφές αν μου επιτρεπόταν να φωτογραφίσω τη συνάντηση του προέδρου με τον πρίγκιπα Τζορτζ. Αλλά το προηγούμενο βράδυ, η ομάδα μας μού τηλεφώνησε και μου είπε πως είχε πάρει έγκριση από το Παλάτι του Κένσινγκτον και πως θα μου επέτρεπαν να απαθανατίσω την επίσκεψή τους. Η φωτογραφία συγκέντρωσε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά εγώ τη στιγμή που την τράβηξα σκεφτόμουν πως το τραπέζι στη δεξιά γωνία με εμπόδιζε να είμαι στη βέλτιστη θέση για τη λήψη»


«28 Απριλίου 2016. Ο David Lienemann τράβηξε αυτήν την αξιοσημείωτη φωτογραφία με τον αντιπρόεδρο να επιβιβάζεται σε ένα C-17 μετά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη»


«13 Μαΐου 2016. Ο Λόρενς Τζάκσον απαθανάτισε αυτήν τη στιγμή από την επίσημη τελετή άφιξης της Συνόδου Κορυφής του προέδρου με Σκανδιναβούς ηγέτες, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αίθουσες του Λευκού Οίκου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών»


«13 Μαΐου 2016. Στο επίκεντρο ένα αστέρι στην είσοδο της Νότιας Στοάς τη στιγμή που ο πρόεδρος και ο αρχηγός του Επιτελείου Denis McDonough περπατούν κατά μήκος του South Lawn»


«13 Μαΐου 2016. Ο πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία συνοδεύουν τους Σκανδιναβούς ηγέτες και τις συζύγους τους στο επίσημο δείπνο»


«4 Ιουνίου 2016. Ο αντιπρόεδρος κυνηγά παιδιά και δημοσιογράφους με νεροπίστολο κατά τη διάρκεια πάρτι που διοργανώθηκε στο Ναυτικό Παρατηρητήριο στην Ουάσινγκτον»


«17 Ιουνίου 2016. Συνήθως επιβιβάζομαι στο ελικόπτερο Marine One ή στο Nighthawk Two. Ωστόσο, για το ταξίδι μας στο Εθνικό Πάρκο Yosemite επιβιβάστηκα στο τρίτο ελικόπτερο, που έφτασε λίγα λεπτά πριν από τα άλλα δύο. Από τη στιγμή που προσγειωθήκαμε, έτρεξα όσο πιο γρήγορα μπορούσα, όταν είδα το Half Dome να φωτίζεται από τον ήλιο που έδυε, και προσπάθησα να τοποθετηθώ μπροστά από το σημείο από το οποίο σκέφτηκα ότι θα πραγματοποιήσουν την κάθοδό τους τα δύο ελικόπτερα»


«21 Ιουνίου 2016. Επί οκτώ χρόνια, ο πρόεδρος Ομπάμα έχει επισκεφθεί τραυματίες στρατιώτες στην τακτική βάση στο  Στρατιωτικό Νοσοκομείο Walter Reed. Εδώ συμμετέχει σε ασκήσεις γυμναστικής μαζί με τον υπολοχαγό John “Jae” Terry»


«22 Ιουνίου 2016. Το καλό με τα παιδιά είναι ότι δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα αντιδράσουν στην παρουσία του προέδρου. Όταν ο David Axelrod επισκέφτηκε το Οβάλ Γραφείο μαζί με την οικογένειά του, η εγγονή του, Maelin, σκαρφάλωσε στην καρέκλα του αντιπροέδρου, την ώρα που ο πρόεδρος συνομιλούσε με τους ενήλικες. Κάποια στιγμή, τα βλέμματα της Maelin και του προέδρου διασταυρώθηκαν»


«22 Ιουνίου 2016. Μια όμορφη στιγμή απαθανάτισε η Amanda Lucidon, καθώς η Πρώτη Κυρία συνομιλούσε με τις (από αριστερά προς τα δεξιά) Emma Belle Gaskins, Jill McCormick, Zoe Abigail Rogers και Avery Parlier, στο πλαίσιο του “Cosmopolitan Couch Talk” που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα υποδοχής διπλωματών του Λευκού Οίκου»


«27 Ιουνίου 2016. Το όμορφο φως που πέφτει πάνω στην Πρώτη Κυρία κάνει αυτήν την εικόνα ιδιαίτερη. Συμμετείχε σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη στήριξη της πρωτοβουλίας ”Let girls learn” με την πρόεδρο της Λιβερίας Ellen Johnson Sirleaf, την ηθοποιό Φρίντα Πίντο και φοιτητές, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα γυμνάσιο της Λιβερίας»


«9 Ιουλίου 2016. Η Γερμανίδα καγκελάριος αντιδρά όταν σκέφτηκε πως θα έπρεπε να στριμωχτούν σε έναν μικρό διάδρομο στη Βαρσοβία για να βγάλουν φωτογραφία όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αντ’ αυτού, απλώς παρατάχθηκαν σε μια σειρά την ώρα που έκαναν πως περπατούν για να μπουν στο δωμάτιο όπου οι δημοσιογράφοι είχαν ήδη πάρει τη θέση τους»


«2 Ιουλίου 2016. Ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράφει ένα σημείωμα για τη Samantha Thompson, ανιψιά του Brent Thompson, ενός από τους πέντε αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στο Ντάλας τον Ιούλιο. Ο πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία επισκέφθηκαν τις οικογένειες των αξιωματικών κι άλλα θύματα έπειτα από μια διαθρησκευτική επιμνημόσυνη δέηση στο Ντάλας»


«21 Ιουλίου 2016. Ο David Lienemann συνοδεύει τη Δεύτερη Κυρία, δρ Τζιλ Μπάιντεν, στο ταξίδι της στην Αφρική και απαθανάτισε τη στιγμή που χαιρετά μια μητέρα που μόλις γέννησε τρίδυμα στην κλινική Mary Stopes. Πρόκειται για ένα ιατρικό κέντρο για γυναίκες στη Νιαμέι του Νίγηρα που λαμβάνει χρηματοδότηση από τον USAID»


«25 Ιουλίου 2016. Ο τρίχρονος Armanil Chisholm αντιδρά καθώς ο πρόεδρος τον χαιρετά στο Cross Hall του Λευκού Οίκου. Ο Armanil ήταν μαζί με τη γιαγιά του Tameca Brown. Ο πρόεδρος είχε νωρίτερα φωτογραφηθεί μαζί με τραυματίες στρατιώτες και τις οικογένειές τους»


«27 Ιουλίου 2016. Ο πρόεδρος έφτασε στην αεροπορική βάση Άντριους με τη δύση του ηλίου. Ήμουν στο Air One Force  και κατάφερα να αποτυπώσω την προεδρική σφραγίδα που βρίσκεται στο εξωτερικό του προεδρικού αεροσκάφους μαζί με τη συνοδεία του προέδρου από το ελικόπτερο Marine One. Λίγο αργότερα, πετάξαμε για το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια»


«4 Αυγούστου 2016. Με ορισμένα μέλη του προσωπικού, στο φόντο, ο πρόεδρος Ομπάμα σβήνει τα κεράκια στα γενέθλια cupcakes, με τα οποία του έκανε έκπληξη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ»


«5 Αυγούστου 2016. Όταν ο Stevie Wonder επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος του μίλησε για πολλά αντικείμενα που βρίσκονται στο Οβάλ Γραφείο, συμπεριλαμβανομένης της προτομής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ»


«17 Αυγούστου 2016. Τα μέλη της οικογένειας Μπάιντεν διασχίζουν την εθνική οδό στο Κόσοβο για να δώσουν το παρών στην τελετή ονοματοδοσίας ενός δρόμου με το όνομα του γιου του αντιπροέδρου, Joseph R. “Beau” Biden III, ως ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης για τη συμβολή του Beau στο Κοσσυφοπέδιο. Στη φωτογραφία εικονίζονται (από αριστερά προς τα δεξιά) ο Hunter Biden, η Hallie Biden, η Natalie Biden, η δρ Jill Biden, ο αντιπρόεδρος, ο Hunter Biden και η Valerie Biden Owens»


«24 Αυγούστου, 2016. Ο πρόεδρος Ομπάμα παρακολουθεί μια ταινία εικονικής πραγματικότητας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Εθνικό Πάρκο Yosemite. Δίπλα του η προσωπική του βοηθός Ferial Govashiri εργάζεται στον υπολογιστή της»


«26 Αυγούστου 2016. Ο πρόεδρος επισκέφτηκε τραυματίες στρατιώτες που νοσηλεύονται στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Walter Reed. Ο αρχικελευστής David Hall ρώτησε τον πρόεδρο εάν θα ενδιέφερε τον ίδιο και την οικογένειά του να συμμετάσχουν σε μια θεραπευτική συνεδρία γιόγκα στο Εθνικό Κέντρο Αριστείας. Ο Hall τραυματίστηκε κατά τη συμμετοχή του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Υπέστη πολλαπλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Έχει υπηρετήσει στο Πολεμικό Ναυτικό για 26 χρόνια και έχει μεταβεί σε αποστολές εκτός συνόρων πέντε φορές»


«1η Σεπτεμβρίου 2016. Ο πρόεδρος Ομπάμα κάνει μια παύση, ενώ μιλά με έναν δημοσιογράφο του National Geographic κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Midway Atoll»


«5 Σεπτεμβρίου 2016. Ο πρόεδρος Ομπάμα συνομιλεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Hangzhou της Κίνας»


«7 Σεπτεμβρίου 2016. Ο πρόεδρος ρουφά από μια καρύδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Luang Prabang στο Λάος. Ο υπάλληλος που του την έδωσε την έκοψε μπροστά του, με αποτέλεσμα να γεμίσει με πιτσιλιές το πουκάμισό του»


«7 Σεπτεμβρίου 2016. Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο περιθώριο της συνόδου του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN)στο Λάος, κρύφτηκα σε μια γωνιά της αίθουσας δίπλα σε δύο πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας. Πλησίασα τον πρόεδρο όταν σηκώθηκε από τη θέση του για να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες. Εδώ, έχει μια ευχάριστη στιγμή με τον Νεοζηλανδό πρωθυπουργό John Key και τον Αυστραλό πρωθυπουργό Malcolm Turnbull»


«11 Σεπτεμβρίου 2016. Ο πρόεδρος είχε πάει για πεζοπορία με την κόρη του Μάλια στο Εθνικό Πάρκο Great Falls και κάθισε σε έναν βράχο με θέα τον ποταμό Potomac»


«12 Σεπτεμβρίου 2016. Έπειτα από μία συνάντηση με τον ηθοποιό και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζορτζ Κλούνεϊ, ο πρόεδρος τον καλεί μαζί με τρεις συναδέλφους του να παίξουν μπάσκετ στο γήπεδο του Λευκού Οίκου. Αυτή η φωτογραφία συγκέντρωσε μεγάλη προσοχή όταν κρεμάστηκε στους τοίχους της Δυτικής Πτέρυγας»


«12 Σεπτεμβρίου 2016. Η Πρώτη Κυρία πηγαίνει για ψώνια σε ένα φαρμακείο στο Burbank της Καλιφόρνια, στο πλαίσιο της εκπομπής της Ellen DeGeneres. Στο καροτσάκι μεταφέρει τη γνωστή παρουσιάστρια»


«14 Σεπτεμβρίου 2016. Η οικογένεια Ομπάμα επισκέπτεται το νέο Εθνικό Αφρικανο-Αμερικανικό Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού Smithsonian στην Ουάσινγκτον»


«24 Σεπτεμβρίου 2016. Η Πρώτη Κυρία αγκαλιάζει τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του Εθνικού Αφρικανο-Αμερικανικού Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού Smithsonian στην Ουάσιγκτον»


«24 Σεπτεμβρίου 2016. Μετά την τελετή εγκαινίων του Μουσείου Smithsonian, η οικογένεια Bonner ήθελε να έχει μια φωτογραφία μαζί με τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους και την πρώην Πρώτη Κυρία Λόρα Μπους. Ο πρόεδρος Μπους πήρε το κινητό τηλέφωνο της οικογένειας και αναζήτησε κάποιον για να τραβήξει τη φωτογραφία. Όταν είδε τον πρόεδρο Ομπάμα, τον χτύπησε στον ώμο και του ζήτησε να τους κάνει την τιμή. Οι Bonner είναι απόγονοι τέταρτης γενιάς του Elijah B. Odom, ενός νεαρού σκλάβου που κατάφερε να κερδίσει την ελευθερία του. Οι Μπους διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία του μουσείου, με τη Λόρα Μπους να είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του»


«3 Οκτωβρίου 2016. Ο Λευκός Οίκος φιλοξένησε την εκδήλωση “South by South Lawn”, η οποία βασίζεται στο περίφημο φεστιβάλ “South by Southwest” που διοργανώνεται στο Όστιν του Τέξας. Λίγο πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ο πρόεδρος παρατηρούσε από το παράθυρο στο Οβάλ Γραφείο τις προετοιμασίες. “Γεια σου Πιτ”, μου είπε, ”πάμε να τραβήξουμε μια φωτογραφία με τους άνδρες από LEGO®”. Και έτσι κάναμε»


«3 Οκτωβρίου 2016. Είμαι μεγάλος οπαδός των ‘Lumineers”, αλλά ποτέ δεν τους είχα δει να παίζουν ζωντανά. Έτσι ενθουσιάστηκα όταν άκουσα ότι ήταν οι headliners στην εκδήλωση “South by South Lawn”. Πριν από τη συναυλία τους, τους ρώτησα αν θα μπορούσα να ανέβω στη σκηνή ώστε να έχω στις φωτογραφίες μου σαν φόντο τον Λευκό Οίκο. Αυτό που δεν περίμενα ήταν ο κιθαρίστας Stelth Ulvang να πηδήξει πάνω από ένα από τα ηχεία. Αν και η σύνθεσή μου δεν ήταν τέλεια, μπόρεσα να απαθανατίσω τη στιγμή που πήδηξε από τη σκηνή»


«14 Οκτωβρίου 2016. Οι αγαπημένοι μου μήνες στο Οβάλ Γραφείο είναι προς τα τέλη του φθινοπώρου και τις αρχές του χειμώνα, όταν το απογευματινό φως πέφτει ακριβώς στη σωστή γωνία για να δημιουργήσει ενδιαφέροντα φωτισμό τις στιγμές που ο πρόεδρος εργάζεται»


«14 Οκτωβρίου 2016. Δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου φως στο τέλος της ημέρας, όταν ο πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία βγήκαν στο South Lawn για να κάνουν μια πρόποση για το προσωπικό του Λευκού Οίκου»


«18 Οκτωβρίου 2016. Ο αντιπρόεδρος Biden και η δρ Jill Biden γελούν μαζί με την υπουργό Δικαιοσύνης Loretta Lynch και τον σύζυγό της Stephen Hargrove»


«21 Οκτώβρη 2016. Ο Bill Murray σταμάτησε από τον Λευκό Οίκο για να τιμηθεί με το βραβείο ”Μαρκ Τουέιν” για το καλύτερο αμερικανικό χιούμορ. Όταν ο πρόεδρος άνοιξε την πόρτα στο Οβάλ Γραφείο, γέλασε που ο Bill φορούσε τα εμβλήματα των Chicago Cubs, της αγαπημένης του ομάδας μπέιζμπολ. Μετά τη βράβευση, ο Murray απέδειξε τις ικανότητές του στο γκολφ»


«31 Οκτωβρίου 2016. Ο πρόεδρος ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τα παιδιά της περιοχής για το Halloween, όταν έπεσε πάνω στον σούπερμαν Γουόκερ Έρνεστ, γιο του υπουργού Τύπου Τζος Ένρεστ, στο ισόγειο του Λευκού Οίκου. “Τέντωσε τους μυς σου” είπε στον Γουόκερ»


«1η Νοεμβρίου 2016. Έπειτα από σχεδόν κάθε δημόσια εκδήλωση, ο πρόεδρος κάθεται στα παρασκήνια και υπογράφει αναμνηστικά. Εδώ, ύστερα από μια εκδήλωση της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον στο Κολόμπους του Οχάιο, βρήκα μια υπερυψωμένη θέση και έτρεξα για να συλλάβω αυτήν την ασυνήθιστη γωνία»


«3 Νοεμβρίου 2016. Η αναπληρώτρια διευθύντρια του επιτελείου του Λευκού Οίκου Anita Decker Breckenridge είναι ίσως η μεγαλύτερη οπαδός των Chicago Cubs στον Λευκό Οίκο. Εδώ ακούει τον πρόεδρο Ομπάμα καθώς μιλά από την τηλεφωνική γραμμή του Air Force One στον μάνατζερ της ομάδας μπέιζμπολ Joe Maddon, για να τον συγχαρεί που κέρδισαν το World Series»


«4 Νοεμβρίου 2016. Η σιλουέτα του προέδρου Ομπάμα, περικυκλωμένου από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, καθώς περπατά στον αεροδιάδρομο της αεροπορικής βάσης της Εθνικής Φρουράς στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνα»


«8 Νοεμβρίου 2016. Ο πρόεδρος κάθεται στο πάτωμα του Οβάλ Γραφείου μαζί με την Evelyn “Evie” Cushman, κόρη του Chase Cushman, διευθυντή προγραμματισμού. Άρχισε να παίζει μαζί της πετώντας μια μπάλα μπροστά της»


«8 Νοεμβρίου 2016. Τέλεια ισορροπία φωτός από τον Chuck Kennedy, ο οποίος τράβηξε αυτήν την εξαιρετική φωτογραφία της Βόρειας Στοάς του Λευκού Οίκου» 


«9 Νοεμβρίου 2016. Το πρωί μετά τις εκλογές ο πρόεδρος ήθελε να μιλήσει με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Josh Earnest για το πώς να διατυπώσει τις σκέψεις του (για το εκλογικό αποτέλεσμα) στον Τύπο. Όταν άκουσε ότι ο Josh είχε σύσκεψη με την ομάδα του, ο πρόεδρος του έστειλε μήνυμα να φέρει την ομάδα μαζί του, νομίζοντας ότι ήταν ολιγομελής. Όπως αποδείχθηκε, ο Josh είχε συγκαλέσει το σύνολο των ομάδων επικοινωνίας, ομιλιών και έρευνας, με αποτέλεσμα το Οβάλ Γραφείο να γεμίσει»


«10 Νοεμβρίου 2016. Δύο ημέρες μετά τις εκλογές, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ»


«10 Νοεμβρίου 2016. Μια καλή ανάπαυλα από τις εκλογές ήταν η επίσκεψη του Alex Myteberi. Ο εξάχρονος από τη Νέα Υόρκη είχε απευθύνει μια επιστολή προς τον πρόεδρο Ομπάμα, αφότου είδε τη σπαρακτική φωτογραφία του μικρού πρόσφυγα από τη Συρία Omran Daqneesh να κάθεται σιωπηλά σε ένα ασθενοφόρο, καλυμμένος με αίμα και σκόνη, ύστερα από μια αεροπορική επιδρομή στο Χαλέπι. Στην επιστολή του, ο Alex έγραψε στον πρόεδρο: “Μπορείς σε παρακαλώ να πας να τον πάρεις και να τον φέρεις στο σπίτι μου; Θα σας περιμένουμε με σημαίες, λουλούδια και μπαλόνια. Θα του δώσουμε μια οικογένεια και αυτός θα είναι ο αδελφός μου”. Ο πρόεδρος ήταν τόσο συγκινημένος από το γράμμα, που διάβασε αποσπάσματά του στη σύσκεψη των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο. Ο Alex και η οικογένειά του προσκλήθηκαν στο Οβάλ Γραφείο, ώστε ο πρόεδρος να πει αυτοπροσώπως στο αγόρι πόσα πολλά σήμαινε η επιστολή του για εκείνον»


«11 Νοεμβρίου 2016. Ο ενθουσιασμός στο πρόσωπό του τα λέει όλα. Ο Bill Mohr, ηλικίας 108 ετών (δεν είναι τυπογραφικό λάθος), ήταν ο γηραιότερος εν ζωή βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ομπάμα ύστερα από ένα πρωινό γεύμα προς τιμή των Βετεράνων του πολέμου στον Λευκό Οίκο. Ο Bill πέθανε πριν από δύο εβδομάδες και η οικογένειά του έδωσε στη δημοσιότητα μια δήλωση, στην οποία ανέφερε: “Η γνωριμία του με έναν Αμερικανό πρόεδρο ήταν η εκπλήρωση ενός ονείρου ζωής για τον πατέρα μας, ο οποίος ήταν ένας αληθινός πατριώτης”»


«17 Νοεμβρίου 2016. Μετά το μεσημεριανό γεύμα στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος αποφάσισε την τελευταία στιγμή να περπατήσει αντί να μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή πίσω στο ξενοδοχείο του στο Βερολίνο. Προσπαθούσα να κρατήσω την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο φόντο, όταν πλησίασε ένα περιπολικό για να χαιρετήσει τους Γερμανούς αστυνομικούς» 


«18 Νοεμβρίου 2016. Επί οκτώ χρόνια, ο πρόεδρος με αποκαλούσε “Αζόρο”. Και οι δύο παππούδες μου γεννήθηκαν στις Αζόρες. Έτσι, όταν άκουσε ότι θα κάνουμε ανεφοδιασμό στην αεροπορική βάση Lajes στο νησί Terceira των Αζορών, είπε ότι θα κατέβαινε από το αεροπλάνο μόνο και μόνο για να τραβήξει μια φωτογραφία μαζί μου. Αυτή η γρήγορη φωτογραφία κατέληξε να γίνει μια βόλτα 90 λεπτών γύρω από τη βάση. Ίσως δεν είναι μία από τις καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς, αλλά πήρα προσωπική άδεια να τη συμπεριλάβουμε στο αφιέρωμα»


«22 Νοεμβρίου 2016. Ο πρόεδρος χαιρετά τον Μπρους Σπρίνγκστιν στο Μπλε Δωμάτιο του Λευκού Οίκου λίγο πριν από την τελετή απονομής του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας. Χάρηκα πολύ για τον Μπρους – είμαι οπαδός του εδώ και περίπου 30 χρόνια, κατά τα οποία έχω παρακολουθήσει τουλάχιστον 35 συναυλίες του»


«24 Νοεμβρίου 2016. Ο πρόεδρος Ομπάμα λέει μια προσευχή λίγο πριν από το καθιερωμένο δείπνο για την Ημέρα των Ευχαριστιών στον Λευκό Οίκο»


«4 Δεκεμβρίου 2016. Περίμεναν στο Πράσινο Δωμάτιο να τους αναγγείλουν για να παραλάβουν το βραβείο τους ως τιμώμενες προσωπικότητες για το 2016 από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Τζον Φ. Κένεντι και κατάφερα να τους απαθανατίσω σε αυτήν τη χαλαρή στιγμή. Από αριστερά προς τα δεξιά το ροκ συγκρότημα Eagles (Joe Walsh, Timothy B. Schmit και Don Henley), o μουσικός James Taylor, η τραγουδίστρια των gospel n’ blues, Mavis Staples, ο ηθοποιός Αλ Πατσίνο και η πιανίστρια Martha Argerich»


«16 Δεκεμβρίου 2016. Όταν δημοσίευσα αυτήν τη φωτογραφία και (ο πρόεδρος Ομπάμα) είπε την ιστορία για τη φάρσα με τους τέσσερις κινούμενους χιονάνθρωπους που κρυφοκοίταζαν μέσα στο Οβάλ Γραφείο, κάποιοι πίστεψαν πως εγώ έκανα τη φάρσα. Αλλά δεν ήμουν εγώ, όπως έχω ήδη γράψει. Ωστόσο, το άτομο του προσωπικού που το έκανε θα μείνει ανώνυμο, εκτός κι αν ο Μπράιαν αποφασίσει να πει ποιος τον βοήθησε. Οχ!»


«27 Δεκεμβρίου 2016. Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε πετούν λουλούδια στο πηγάδι ευχών, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Θωρηκτού USS Arizona στο Περλ Χάρμπορ»

Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης