Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

Ζούμε καθημερινά στην Αθήνα (αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις) και αυτό που δεν έχουμε σκεφτεί είναι οι χαλαρωτικές βόλτες που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πολύ κοντά από την κάθε… τσιμεντούπολη. Με λίγα λόγια, να πάρουμε το αυτοκίνητό μας και να ξεφύγουμε λίγο από αυτά που περνάμε καθημερινά, αλλάζοντας εικόνες και απολαμβάνοντας τη διαδρομή. Δυστυχώς εκεί που μας έχουν φτάσει, όχι μόνο δεν κάνουμε τη βόλτα, αλλά ούτε καν μας περνά από το μυαλό… Χιλιόμετρα, βενζίνες, έξοδα, γυρίζουν στο κεφάλι μας και μας αποτρέπουν να πράξουμε το αυτονόητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Skoda Citigo μπορεί να θεωρηθεί ιδανικός «σύντροφος» της σύγχρονης εποχής

Ας προσπαθήσουμε, όμως, να αλλάξουμε τα δεδομένα. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα και με αυτά τα λίγα που μας έχουν απομείνει, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε μία περιουσία. Ως λάτρεις του αυτοκινήτου θα θέλαμε να βγούμε βόλτα με μία… Lamborghini, αλλά, επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε προσγειωθεί στην πραγματικότητα, και με ένα Skoda Citigo είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε πολύ καλά. Έχοντας λοιπόν στα χέρια μας την έκδοση με τους 60 ίππους και τον κινητήρα του 1.0 λίτρου, πολλοί θα πουν πως με ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο δεν μπορείς εύκολα να κινηθείς εκτός πόλης. Λάθος! Αυτή είναι η απάντησή μας και σας προτρέπουμε να κάνετε πράξη την πρότασή μας για να καταλάβετε.

Με μόλις 20 ευρώ βενζίνη διαπιστώνουμε πως ο δείκτης του καυσίμου ανεβαίνει στα… μισά, γεμίζοντάς μας – φυσικά – χαμόγελο. Η σκέψη ότι θα πληρώσουμε διόδια μας εκνευρίζει, αλλά το… καλό το παλικάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι, για τη διαδρομή που έχουμε αποφασίσει να καλύψουμε (Αθήνα – Λουτράκι). Έτσι, λοιπόν, ακολουθούμε τον δρόμο της παλαιάς εθνικής οδού, αφού η νέα όχι μόνο δεν είναι ευχάριστη, αλλά αναγκάζει τον οδηγό να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη μόνο και μόνο για να καταβάλλει το αντίτιμο των διοδίων. Με τη χρήση, λοιπόν, του παλιού δρόμου κερδίζουμε τα χρήματα από τα διόδια (το βγάλαμε το… φαγητό) και ταυτόχρονα κερδίζουμε ψυχική ηρεμία, που σου χαρίζει απλόχερα η θάλασσα, την οποία απολαμβάνεις οδηγώντας πλάι σε αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα πλοήγησης βοηθά...Τα περάσματα από μικρές κοινότητες, η «φιδίσια» διαδρομή αλλά και η άνεση του Citigo με την ηλιοροφή (ιδίως την ώρα που πέφτει ο ήλιος) σίγουρα αλλάζουν τη διάθεση των επιβατών. Σε μία τέτοια εκδρομή με τελικό προορισμό το Λουτράκι είναι δεδομένο ότι θα περάσετε καλά και οικονομικά, αφού το συγκεκριμένο μέρος φημίζεται για τα αμέτρητα μαγαζιά, τη φιλοξενία και τις καλές τιμές (σε φαγητό, καφέ κ.λπ.). Η επιστροφή γίνεται από τον ίδιο δρόμο. Τα χιλιόμετρα που πρέπει να καλυφτούν στο σύνολο αγγίζουν τα 200 (πήγαινε – έλα και με βόλτες) και το κόστος των καυσίμων σχεδόν τα 15 ευρώ. Άλλωστε, με μέση κατανάλωση σχεδόν τα 4,5 λίτρα είναι σίγουρο πως ένα αυτοκίνητο όπως το Citigo θα το βγάζετε πιο συχνά για… βόλτα χωρίς να σας απασχολεί.

Εικόνες που δεν βλέπεις καθημερινά και ιδίως μέσα στην πόλη…

Με λίγα λόγια, ακόμα και σήμερα με το κατάλληλο αυτοκίνητο (μικρό, οικονομικό, χωρίς τρελά κόστη) μπορούμε να θυμηθούμε και πάλι τα… παλιά. Σίγουρα με μία Skoda Octavia RS των 200 ίππων θα στρίβαμε λίγο… παραπάνω, αλλά και τη διαδρομή δεν θα απολαμβάναμε και θα θέλαμε και σχεδόν καμιά 40αριά ευρώ μόνο για βενζίνη.

Με τα συγκεκριμένα δεδομένα (αυτά του νέου Skoda Citigo), και τη βόλτα μας κάναμε, και το ευχαριστηθήκαμε αλλά και πολλά χρήματα δεν ξοδέψαμε. Μήπως θα πρέπει να το σκεφτούμε καλύτερα;

Εικόνα της παλαιάς εθνικής οδού λίγο πριν από την Πάχη Μεγάρων…


 
Συνδυασμός χρωμάτων που σε χαλαρώνει, θες δε θες…

Η πίσω όψη του skoda Citigo

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης