Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   


Ένα SUV με εξαιρετικούς χώρους, εκλεπτυσμένη εμφάνιση, υψηλή αισθητική, ανώτερη ποιότητα κατασκευής, συνδεσιμότητα, αποδοτικό κινητήρα και τετρακίνηση, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή. Αυτά είναι τα στοιχεία που αναζητούν πλέον οι καταναλωτές και ιδιαίτερα οι νέοι οικογενειάρχες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το στοίχημα

Κομψό, με σύγχρονη εμφάνιση και δυναμικό χαρακτήρα

Το Kodiaq τα έχει όλα αυτά και με το παραπάνω, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από την υψηλή ζήτηση του μοντέλου σε όλη την Ευρώπη και τον χρόνο αναμονής παράδοσης. Πρόκειται για το πρώτο καθαρόαιμο μεγάλο SUV της τσέχικης φίρμας, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στο «στρατηγικό πλάνο» της εταιρείας για την εκτόξευσή της στην αγορά, μαζί με το επερχόμενο Karoq.

Αυτό το αυτοκίνητο ουσιαστικά αποτελεί το στοίχημα της Skoda για της εδραίωσή της ως κορυφαίο κατασκευαστή αυτοκινήτων. Βάσει διαστάσεων, κατατάσσεται μεταξύ της μεσαίας και της μεγάλης Το Kodiaq είναι το αυτοκίνητο που ανεβάζει επίπεδο την Skoda και την εδραιώνει ως κορυφαίο κατασκευαστή κατηγορίας των οχημάτων ελευθέρου χρόνου, καθώς το μήκος του αγγίζει τα 4,7 μέτρα, το πλάτος το 1,9μ και το ύψος το 1.67μ.

Η εμφάνισή του είναι επιβλητική και σύγχρονη, με τη δυναμική μάσκα εμπρός, τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και τις έντονες ακμές του αμαξώματος, να αναδεικνύουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα του οχήματος. Βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με τα VW Tiguan και Seat Ateca, με το μεταξόνιο να ξεπερνά τα 2,79 μέτρα, γεγονός που ωφελεί σημαντικά τους χώρους.

Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Λιτό αλλά απόλυτα σύγχρονο και εργονομικό το ταμπλό

Η εικόνα του εσωτερικού δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας, με τον εξοπλισμό να είναι πλήρης και την ποιότητα κατασκευής εξαιρετική για τα δεδομένα της κατηγορίας και το κόστος αγοράς. Η χρήση μαλακών υλικών στο ταμπλό, τα διακοσμητικά, το φινίρισμα και η συναρμογή εντυπωσιάζουν, με την εργονομία να αγγίζει το άριστο.  

Στο κέντρο της κονσόλας δεσπόζει η οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων, υποστηρίζοντας Apple CarPlay και Android Auto, Wi-Fi, SmartLink, πλοήγηση 3D, επαγωγικό ασύρματο φορτιστή για smartphones και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ο εξοπλισμός είναι υπερπλήρης, περιλαμβάνοντας όλα τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, μεταξύ των οποίων είναι αυτό της υποβοήθησης ελιγμών με όπισθεν «Manoeuvre Assist», υποβοήθησης ρυμούλκησης «Tow Assist», ελέγχου του χώρου περιμετρικά «Area View», αυτόματου φρεναρίσματος με ταχύτητες έως 34 χλμ./ώρα «City Emergency Brake» και πολλά ακόμη.

Δεν έχει αντίπαλο

Τα ταξίδια είναι το φόρτε του. Πάει παντού και χωράει τα πάντα

Ο τομέας που κάνει τη μεγάλη διαφορά, είναι φυσικά η χωρητικότητα. Το Kodiaq μπορεί να φιλοξενήσει έως επτά επιβάτες και διαθέτει ένα τεράστιο πορτμπαγκάζ. Τα καθίσματα της δεύτερης σειράς μετακινούνται κατά 18 εκατοστά και μάλιστα ανεξάρτητα, δίνοντας τη δυνατότητα στον κάτοχο να εκμεταλλευτεί πλήρως τις αρετές του οχήματος. 

Ο χώρος αποσκευών στην πενταθέσια διάταξη αγγίζει τα 650 λίτρα, ενώ με την πλήρη αναδίπλωση των καθισμάτων εκτινάσσεται στα 2.065 λτ., φιλοξενώντας ακόμα και βαριά αντικείμενα. Στον τομέα της πρακτικότητας ελάχιστα αυτοκίνητα μπορούν να συγκριθούν μαζί του, καθώς διαθέτει συνολικά 30(!) θήκες διαφόρων μεγεθών, μεταξύ των οποίων και για ομπρέλες.

150 ίπποι, τετρακίνηση και σύστημα ρυμούλκησης

Το Kodiaq έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο ντόρο στα SUV τη φετινή χρονιά

Ο δίλιτρος diesel απόδοσης 150 ίππων και 340 Nm ροπής είναι επαρκής για μετακινήσεις σε κάθε επιφάνεια και κάτω από όλες τις συνθήκες. Συνδυάζεται ιδανικά με το εξάρι μηχανικό κιβώτιο και διακρίνεται για την απόδοση και την οικονομία. Λόγω του βάρους του αμαξώματος, το μοτέρ δείχνει να υστερεί σε περιπτώσεις πίεσης ή σε απαιτητικές επαρχιακές διαδρομές με συνεχόμενες ανηφορικές στροφές. Βέβαια, ένα αυτοκίνητο σαν το Kodiaq δεν το αγοράζεις για τις επιδόσεις, παρότι η εταιρεία ανακοινώνει 0-100 σε 9,7 δευτερόλεπτα και τελική κοντά στα 200 χλμ./ώρα.

Οι λάτρεις των αποδράσεων στα βουνά και οι κάτοχοι σκαφών θα εκτιμήσουν δεόντως την αυξημένη απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος, την τετρακίνηση και το Tow Assist. Το τελευταίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα υποβοήθησης ρυμούλκησης, το οποίο αναλαμβάνει μόνο του τις κινήσεις του τιμονιού κατά την οπισθοπορεία με τρέιλερ.

Μεγάλες προσδοκίες

Χάρμα ιδέσθαι η ανάρτηση, απορροφώντας οποιαδήποτε ανωμαλία του οδοστρώματος

Στον ανοικτό δρόμο, το Kodiaq κινείται με περίσσια άνεση, μαζεύει τα χιλιόμετρα χωρίς κόπο και διατηρεί ταχύτητες άνω των 140 χλμ./ώρα επιδεικνύοντας σταθερότητα και εξαιρετική κατευθυντικότητα. Η ροπή των 340 Nm έρχεται από χαμηλά, η ανάρτηση είναι άψογα ρυθμισμένη και το κιβώτιο ταχυτήτων άμεσο και με σωστή κλιμάκωση, δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να κινηθεί πιο σβέλτα.

Εντύπωση μας έκανε επίσης το γεγονός ότι, παρά τον όγκο του αμαξώματος, το τσέχικο SUV είναι ιδιαίτερα ευέλικτο μέσα στα αστικά κέντρα και δεν θα δυσκολευτεί να το χειριστεί ακόμη και ένας σχετικά άπειρος οδηγός. Όσο για την κατανάλωση καυσίμου, σε πραγματικές συνθήκες κυμαίνεται κάτω απο 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Στο κορυφαίο επίπεδο

Η Skoda ανήκει και με τη βούλα στην ελίτ των κατασκευαστών αυτοκινήτων

Με το kodiaq, η Skoda αποδεικνύει ότι βρίσκεται πλέον στα μεγάλα σαλόνια των κατασκευαστών. Το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί παντού, προσφέρει ασυναγώνιστους χώρους, είναι απόλυτα πρακτικό για μια οικογένεια, διαθέτει τεχνολογίες αιχμής, εκπληκτικό εξοπλισμό και πάνω από όλα την τέλεια σχέση αξίας/τιμής. 

Δείτε όλες τις εκδόσεις του Kodiaq

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Skoda Kodiaq 2.0 TDI 150hp 4X4 
Κυβισμός (cc) 1.968 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 150/3.500
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 340/1.750
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 9,5
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 197
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100χλμ.) 5,4
Εκπομπές Ρύπων CO2 141 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 260,85 €
Μήκος (μέτρα) 4.670
Πλάτος (μέτρα) 1.882
Ύψος (μέτρα) 1.655
Βάρος (κιλά) 1.705
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 650
Τιμή (από…) 30.900€

Με τα κατάλληλα ελαστικά περνάει και από κακοτράχαλα σημεία
Ρυμουλκεί με άνεση και ασφάλεια σκάφος χάρη στις τεχνολογίες που φέρει
Η διάταξη των θέσεων είναι 2+3+2
Διαθέτει σύστημα ασύρματης φόρτισης του κινητού
Με τέτοιο πορτμπαγκάζ κάνεις ακόμη και μετακόμιση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης