O Ianos και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Συναντήσεις με συγγραφείς»
σας προσκαλούν να γνωρίσετε από κοντά τον  Βασίλη Αλεξάκη την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017, στις 8.30 μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο «Ianos».

Ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη για το έργο και τη ζωή του, ανιχνεύοντας τον άνθρωπο-συγγραφέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή,
με τη συμμετοχή του κοινού.

Το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις ερωτήσεις του για τον Βασίλη Αλεξάκη στο e-mail: magazine@ianos.gr.

Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά και από το ianos.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το κλαρινέτο, Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα, Τάλγκο,ενώ θα επανεκδοθούν στις 27 Απριλίου «Η μητρική γλώσσα» και το «Πριν».

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Αλεξάκη

Εγκατεστημένος στη Γαλλία από το 1969, ο Βασίλης Αλεξάκης υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας Le Monde και έγραψε τα πρώτα του βιβλία στα γαλλικά. Το Τάλγκο είναι το πρώτο του έργο γραμμένο στη μητρική του γλώσσα: κυκλοφόρησε το 1982 από τον Εξάντα και εξακολουθεί ως σήμερα να σημειώνει σπάνια επιτυχία.

Το 1984 έγινε ταινία από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο με τίτλο «Ξαφνικός έρωτας».

Το έργο του Αλεξάκη είναι εξίσου αναγνωρισμένο στην Ελλάδα (κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2004 για τις Ξένες λέξεις) και τη Γαλλία (Βραβείο Médicis για τη Μητρική γλώσσα, 1995, Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το μ.Χ. το 2007). Γράφει και στις δύο γλώσσες, αρχίζοντας πότε από τη μία πότε από την άλλη, και αυτομεταφράζεται στη δεύτερη. Οι γλώσσες είναι από τα κύρια θέματα του έργου του.

Έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο (η ταινία του Οι Αθηναίοι κέρδισε το Α΄ βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ κωμωδίας του Σανρούς το 1990) και το θέατρο (Εγώ δεν…, Μη με λες Φωφώ).

Στα περισσότερα από τα έργα του (μυθιστορήματα, διηγήματα, αφηγήματα, θεατρικούς μονολόγους, ταινίες) η μνήμη παίζει σημαίνοντα ρόλο. Το αυτοβιογραφικό στοιχείο χωνεύεται με το ονειρικό.

Στις 3 Μαρτίου 2017 ο Βασίλης Αλεξάκης αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Βιβλιοπωλείο «Ianos».

(Σταδίου 24, Αθήνα).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης