Το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα comics, το μοναδικό τού είδους του με ελεύθερη είσοδο, Comicdom Con Athens, ανοίγει τις πύλες του για 13η συνεχή χρονιά, στις 20, 21 και 22 Απριλίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, φιλοξενώντας πλήθος εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες.

Πλουσιότερο από ποτέ, το πρόγραμμα του εφετινού τριημέρου περιλαμβάνει εκθέσεις, παρουσιάσεις – ανοιχτές συζητήσεις με θέματα όπως «τα comics στην Ελλάδα του 2018», και «η πολιτική ορθότητα στην 9η Τέχνη», workshops για τις τεχνικές τού σεναρίου και της εικονογράφησης από τους προσκεκλημένους και επιλεγμένους Έλληνες δημιουργούς (όπως ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Μιχάλης Διαλυνάς). Ακόμη, περιλαμβάνει τον διαγωνισμό Comicdom Cosplay, με ήρωες από όλο το φάσμα της ποπ κουλτούρας να ζωντανεύουν επί σκηνής και με τον νικητή να εκπροσωπεί τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EuroCosplay στο MCM EXPO του Λονδίνου, sketch event με θέμα τον σπουδαίο δημιουργό Moebius και το ιστορικό τεύχος «Action Comics #1».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, περολαμβάνει μπαζάρ ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιρειών με όλες τις νέες κυκλοφορίες και σημαντικές εκπτώσεις σε παλαιότερες, αλλά και παιδικό πρόγραμμα, στο οποίο οι μικροί φίλοι της Ένατης Τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σεμινάρια εξοικείωσης με τα comics μέσα από δημιουργικό παιχνίδι.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί και η απονομή Ελληνικών Βραβείων Κόμικς. Συγκεκριμένα, τα βραβεία στους καλύτερους Έλληνες δημιουργούς comics της προηγούμενης χρονιάς θα απονείμει ακαδημία επαγγελματιών, αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από δημιουργούς, εκδότες και δημοσιογράφους τού χώρου.

Το τριήμερο του Comicdom Con Athens 2018, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει εκθεσιακά έργα comics, που είτε έρχονται ως ατομικές συλλογές, είτε ως ομαδικές θεματικές. Στη γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης φιλοξενείται η εφετινή διεθνής έκθεση «Adventures in Moomivalley», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό Moomin Characters ltd και παρουσιάζει το δημοφιλές φινλανδικό cartoon MOOMINS, της παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνιδας και συγγραφέως Tove Jansson. Οι χαρακτήρες των Moomins «μεγάλωσαν» τις νεότερες γενιές Ελλήνων και η παρούσα νοσταλγική έκθεση περιλαμβάνει sketches και σελίδες, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση «The 4th Wall», Έλληνες καλλιτέχνες, αρνούμενοι να περιορίσουν τις εμπνεύσεις τους στις αναμενόμενες τρεις διαστάσεις, δημιουργούν μονοσέλιδες και δισέλιδες ιστορίες που γκρεμίζουν τα σύνορα ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Στο «The Drink & Draw Experience» συγκεντρώνονται ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχέδια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των ομώνυμων events ανά τον κόσμο, ενώ η ατομική έκθεση του Σταύρου Κιουτσιούκη, ο οποίος είναι και ο τιμώμενος καλλιτέχνης της φετινής διοργάνωσης, ανθολογεί ορισμένες από τις καλύτερες δουλειές του.
To πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το ντοκιμαντέρ «Chris Claremont’s X-Men», αφιερωμένο στον συγγραφέα που πριν πολλά χρόνια μετέτρεψε τον τίτλο των X-Men σε μπεστ σέλερ, την πολυβραβευμένη ψυχεδελική animation ταινία «La planete sauvage», που αποτελεί ορόσημο για τα ευρωπαϊκά κινούμενα σχέδια, και το «Une vie de chat», το animation που υπήρξε υποψήφιο για Βραβείο Oscar στην κατηγορία Best Animated Feature.

Προσκεκλημένοι

Συνεχίζοντας την παράδοση με προσκεκλημένους από όλες τις γεωγραφικές και καλλιτεχνικές σχολές της Ένατης Τέχνης, η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί 10 διεθνώς καταξιωμένους δημιουργούς: Τον Νεοζηλανδό δημιουργό, υπεύθυνο για την αναβίωση σε comics των δημοφιλών «ΤΗΕ MUPPET SHOW» και «POPEYE», Roger Langridge, τον Βρετανό σεναριογράφο comics όπως τα «X-MEN LEGACY», «STAR WARS: APHRA, ΤΗΕ DREAMING» και «THE SANDMAN UNIVERSE», Simon Spurrier, τον βραβευμένο Γάλλο δημιουργό, διάσημο για τους ασυνήθιστους χαρακτήρες και τους σκοτεινούς χρωματισμούς του, Nicolas de Crécy, τη βραβευμένη δημιουργό των graphic novels «EXIT WOUNDS» και «THE PROPERTY», Rutu Modan, την ανερχόμενη καλλιτέχνιδα από την Τουρκία, γνωστή για τη συνεργασία της με την Image Comics, Sümeyye Kesgin, τη δημιουργό τού εβδομαδιαίου comic «THE ARTIST» για το Vice.com., Anna Haifisch, τη Λιβανέζα εικονογράφο και δημιουργό του graphic novel «TOUTES LES MERS», Michèle Standjofski, τη graphic designer σε comics, αλλά και σε κινηματογραφικές καμπάνιες για τη Disney και τα Universal Studios, Emma Price, και τους Nicolas Wouters και Δημήτρη Μαστώρο από τις Βρυξέλλες, δημιουργούς τού ανατρεπτικού graphic novel «ΕΞΑΡΧΕΙΑ: ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΝΕΡΑΝΤΖΙ».

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους δημιουργούς και τα έργα τους στα αντίστοιχα Q&A panels και signings.

Το φεστιβάλ διοργανώνουν η Comicdom Press, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης