Από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» κυκλοφορεί το βιβλίο του Πέτρου Κυρίµη με τίτλο «Διά πυρός και αγάπης» (νέα νουβέλα που βασίζεται στην παλαιότερη με τίτλο «Η καρδιά του κότσυφα»).

Γερµανία του ογδόντα. Πέρασαν κιόλας σχεδόν δέκα χρόνια. Κρανίου τόπος. Καµιά φωνή στην κορυφή του. Μεθυσµένες, µόνο νυκτόβιες κραυγές και γαβγίσµατα σκύλων. Ταβέρνα «Ο Σωκράτης». Ταβέρνα «Ο Διόνυσος». Σουβλάκια γύρος, εκλογές στην κοινότητα, στην εκκλησία θα ψήσουν αρνιά κι αυτή την Ανάσταση. Πρώτο τραπέζι ο πρέσβης, ο στρατιωτικός ακόλουθος, ο δεσπότης. Πίσω οι λοιποί ευσεβείς. Πιο πίσω µερικοί Γερµανοί περίοικοι να χαζεύουν και να χειροκροτούν, έκθαµβοι από το µεγαλείο της Ελλάδας, τα κορίτσια που χορεύουν ντυµένα µε εθνικές ενδυµασίες και µιλάνε µεταξύ τους γερµανικά. Απολαµβάνουµε όλοι το ελληνικό Πάσχα. Τα στριµµένα µου άντερα βγάζω από µέσα µου και στεγνώνω έξω στο λαµπρό σου ήλιο, Κύριε. Θα φτιάξω όπως κάθε χρόνο την καθιερωµένη µου µαγειρίτσα. Παίρνω νερό της θάλασσας και τα περνάω πρώτο χέρι. Παίρνω νεράκι της βροχής και τα ξεβγάζω. Τα αφήνω να βράσουν καλά µες στο αίµα µου. Εναποθέτω µε ευλάβεια την πιατέλα στο τραπέζι. Τρώνε µε βουλιµία. Φάγετε, πίετε, λέγω. Τούτο εστί το τέλος µου…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Δεν υπάρχει περίπτωση διαβάζοντας τη νουβέλα του Πέτρου Κυρίµη να µη νιώσεις νοσταλγία για τον καιρό που οι άνθρωποι ήταν περισσότερο άµεσοι, για τα συναισθήµατα που όλοι επιθυµούµε να βιώσουµε και όλοι καταπιέζουµε, όπως συνήθως προτιµάµε να καταπιέσουµε την ίδια µας τη ζωή.
 
Ακόµα και όταν όλα µοιάζουν να έχουν τελειώσει, έρχεται η µοίρα – όπως τονίζει ο συγγραφέας στο βιβλίο – να σε πάρει από το χέρι, να σε γυρίσει σε έρηµους και σε βουνά, σε θάλασσες και σε ποτάµια και να σου δείξει ότι µπορείς να γίνεις εκείνο το παιδί που ονειρευόµασταν µικροί. Για ένα λεπτό, για µια στιγµή, µπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αρκεί να εµµένεις στο απρόοπτο των εκπλήξεων – µε ό,τι αυτό συνεπάγεται – και να µάχεσαι διαρκώς για το καθετί. Το ύφος του βιβλίου δεν είναι παρά η συµβολική αποτύπωση µιας ζωής στο ανάµεσο. Πότε να της λείπουν πράγµατα και πότε πιο σπάνια να της περισσεύουν. Στη µελαγχολία που αποπνέουν οι ασφυκτικές στιγµές που βιώνει ο πρωταγωνιστής, σε µια ιστορία που µπορεί να µην αξιώθηκε να έχει το τέλος που της άξιζε, αλλά µετατράπηκε σε δηµιουργική αποτύπωση των ζωντανών στιγµών. Ένα βιβλίο που καταγράφει µε τον καλύτερο τρόπο την ουσία της ύπαρξης και την ακατανίκητη δύναµη του έρωτα όχι µόνο ως πάθος, αλλά κυρίως ως δύναµη ψυχής.



Πέτρος Κυρίµης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Πέτρος Kυρίµης γεννήθηκε στην Aθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία τηλεόρασης και φωτογραφία, αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ επαγγελµατικά. Άρχισε να γράφει από πολύ νέος. Πρώτα τραγούδια και ποίηση και αργότερα διηγήµατα, θέατρο για παιδιά, νουβέλες, µυθιστορήµατα. Διηγήµατα και ποιήµατά του έχουν δηµοσιευθεί σε διάφορα έγκυρα περιοδικά στην Eλλάδα και µερικά από αυτά έχουν µεταφραστεί στα γερµανικά. Έγραψε επίσης σενάρια για τον κινηµατογράφο και την τηλεόραση. Ένα από αυτά, σε µορφή σίριαλ, προβλήθηκε από την ET1. Στη Γερµανία εργάστηκε για τρία χρόνια ως διευθυντής προγράµµατος στο πανευρωπαϊκό ελληνικό ραδιόφωνο «Το Πρώτο» και ως αρχισυντάκτης της εφηµερίδας Ταχυδρόµος. Για την ξεχωριστή προσφορά του στον χώρο της τέχνης, τιµήθηκε µε το βραβείο της Ακαδηµίας Βούπερταλ. Από το 2006 έως το 2008 αρθρογραφούσε στην εφηµερίδα Πρώτο Θέµα. Σήµερα ζει µεταξύ Γερµανίας και Ελλάδας.

Κεντρική διάθεση: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα

Γραφεία: Θεµιστοκλέους 104, 106 81 Αθήνα

Τηλ. Κέντρο: 210-33.01.208

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης