Γιώργος Ι. Ντελιδάκης

Οι εκδόσεις «Μιχάλη Σιδέρη» παρουσιάζουν στον Iανό στις 4 Ιουνίου το βιβλίο του Γιώργου Ι. Ντελιδάκη, «Η φαγούρα στο αριστερό του το φρύδι».

4 Ιουνίου 2018 18.00

Θα μιλήσουν οι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης ομ. καθ. Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γιώργος Κοντογιώργης ομ. καθηγητής-πρώην Πρύτανης
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο γενικός χειρουργός και δρ. Ιστορίας της Ιατρικής, Παναγιώτης Σκιαδάς.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Εργατικός, έντιµος και νομοταγής, επενδύει και προσδοκά τη γαλήνη στην άλλη ζωή.
Η ματαίωση δεν αργεί και τον ωθεί να αναρωτηθεί, πού έφταιξε και τον συνοδεύουν τόσα μεταθανάτια δεινά.
Έξω από την πόρτα του Παραδείσου αναλογίζεται κριτικά τη ζωή του… Αφού δεν υπήρξε σοφός ζωντανός, τουλάχιστον να ήταν λιγότερο βλάκας νεκρός.
Ο αέναος αγώνας ενός ανθρώπου που συνεχίζεται και μετά τον θάνατό του.

Μια περιπέτεια πέρα από τα σύνορα, πέρα και από τη ζωή και από τον θάνατο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Γιώργος Ντελιδάκης γεννήθηκε στην Κρήτη. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και ειδικεύτηκε στην Αναισθησιολογία. Μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, στη φροντίδα του ανθρώπινου πόνου. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο της υγείας από το 1986.

Η φαγούρα στο αριστερό του το φρύδι είναι το δεύτερο μυθιστόρημα που εκδίδει. Έχει προηγηθεί Το γιαχνί, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη (2015).

Γκόλφω Μαγγίνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι εκδόσεις «Πατάκη» και ο Iανός παρουσιάζουν στις 4 Ιουνίου το βιβλίο «Κίνησις – Βίος – Καιρός – Τέχνη – Πόλις» της Γκόλφως Μαγγίνη.

4 Ιουνίου 2018 20.30

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Βασίλης Καραποστόλης καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιώργος Ξηροπαΐδης καθ. ΑΣΚΤ
Γιάννης Πρελορέντζος καθ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Αντώνης Χατζημωυσής αν. καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Στέλιος Βιρβιδάκης καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

ΚΙΝΗΣΙΣ – ΒΙΟΣ – ΚΑΙΡΟΣ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΣ
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
MARTIN HEIDEGGER, HANNAH ARENDT, JAN PATOČKA, MICHEL HENRY
Στην ανά χείρας μελέτη, το κρίσιμο ζήτημα του τρόπου με τον οποίο η σύγχρονη φαινομενολογία μέσω τεσσάρων μειζόνων εκπροσώπων της αναφέρεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία δεν ακολουθεί τη λογική της γραμμικής ανάπτυξης φιλοσοφικών θέσεων, στο μέτρο που προκρίνει την ευθεία αναμέτρηση με την ελληνική εννοιακότητα στα πεδία της οντολογίας, της ηθικής και της πολιτικής.
Γιατί, όμως, οι έννοιες προτίθενται των φιλοσοφημάτων και λειτουργούν γεφυρωτικά τόσο με την ελληνική κληρονομιά όσο και με τη σύγχρονη φαινομενολογική φιλοσοφία στις διάφορες εκδοχές της; H άσκηση της φαινομενολογικής μεθόδου διανοίγεται εδώ στην ερμηνευτική αναμέτρηση με το άλλο, αυτό που βρίσκεται σε χρονική απόσταση, αλλά και το γλωσσικά και εννοιολογικά άλλο, «το ελληνικό».
Η επιλογή πέντε πρωταρχικών αρχαιοελληνικών εννοιών υπηρετεί την ερμηνευτική επιταγή της lectio difficilior, για την οποία η φαινομενολογική φιλοσοφία στην πληθυντικότητά της σηματοδοτεί ένα ενιαίο ύφος έρευνας. Αναγκαία προϋπόθεση αυτού του εγχειρήματος είναι η αναγνώριση της συνύπαρξης δύο αντίθετων ερμηνευτικών χειρονομιών, μιας χειρονομίας ιδιοποίησης και ταυτόχρονα μιας άλλης χειρονομίας αποϊδιοποίησης σε ό,τι αφορά τον τρόπο που η σύγχρονη φαινομενολογία, σε όλες τις εκδοχές της, νοηματοδοτεί «το ελληνικό».
Στην πραγματικότητα, το «να σκεφτούμε ελληνικά» είναι μια πρόκληση για τη φαινομενολογική μέθοδο, τόσο ως προς τον τρόπο που ασκείται όσο και ως προς τα όρια της διακύβευσής της. Το βέβαιο είναι ότι η εκ νέου πρόσβαση στην κλασική σκέψη αποτελεί και για τους τέσσερις φαινομενολόγους που πραγματεύεται η μελέτη την αιχμή του δόρατος της επικαιρότητάς της: οι πέντε αρχαιοελληνικές έννοιες δεν είναι καθεαυτές ούτε επίκαιρες ούτε ανεπίκαιρες, καθώς είναι η άσκηση του φαινομενολογικού βλέμματος που τις καθιστά ερμηνευτικά ενεργές.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Γκόλφω Μαγγίνη είναι καθηγήτρια του Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου διδάσκει νεότερη και σύγχρονη φιλοσοφία. Έχει διδάξει φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ από το 2016 διατελεί συνεργαζόμενη καθηγήτρια (affiliated professor) στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές στο Université de Paris IV, στο Université de Paris XII και στο State University of New York Stony Brook. Είναι συγγραφέας των ακόλουθων φιλοσοφικών μονογραφιών: Ο Χάμπερμας και οι νεοαριστοτελικοί. Η ηθική του διαλόγου στον Γιούργκεν Χάμπερμας και η πρόκληση του νεοαριστοτελισμού (Εκδόσεις Πατάκη, 2006), Για μια ερμηνευτική του τεχνικού κόσμου.
Από τον Χάιντεγκερ στη σύγχρονη τεχνοεπιστήμη (Εκδόσεις Πατάκη, 2010), La justice de la pensée – La critique de la métaphysique de la subjectivité dans le différend heideggérien avec Nietzsche 1936-1946 (ΕΚΠΑ–Βιβλιοθήκη Σ. Σαριπόλου, 2011).
Έχει συνεπιμεληθεί τον συλλογικό τόμο πολιτικής και κοινωνικής φιλοσοφίας Κράτη και πολίτες: κοινότητα, ταυτότητα, διαφορετικότητα (Σμίλη, 2016). Έχει, επίσης, επιμεληθεί σειρά μεταφράσεων στο πεδίο της σύγχρονης ευρωπαϊκής φιλοσοφίας: Françoise Dastur, Ο Χάιντεγκερ και το ερώτημα του χρόνου (Εκδόσεις Πατάκη, 2008), George Steiner, Χάιντεγκερ (Εκδόσεις Πατάκη, 2009), Μάρτιν Χάιντεγκερ, Φαινομενολογικές ερμηνείες στον Αριστοτέλη (Εκδόσεις Πατάκη, 2011).

Μαρία Πετράκη

Οι εκδόσεις «Παπαζήση» και ο Iανός παρουσιάζουν στις 5 Ιουνίου το βιβλίο της Μαρίας Πετράκη, «Προκλήσεις ανάπτυξης του Τοπικού Κοινωνικού Κράτους την περίοδο της κρίσης».
5 Ιουνίου 2018 18.00

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Γαβριήλ Αμίτσης καθ. Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – διευθυντής Επιστημονικής Σειράς «Η Μεταρρύθμιση του Κοινωνικού Κράτους»
Σταύρος Ζωγραφάκης αν. Πρύτανης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θεόδωρος Μητράκος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Γιώργος Σωτηρέλης καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιάννης Υφαντόπουλος καθ. Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, που πλήττει έντονα την ελληνική κοινωνία από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, το διακύβευμα της μεταρρύθμισης του Κοινωνικού Κράτους απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εκτός, όμως, από τις παρεμβάσεις της κεντρικής διοίκησης στους κρίσιμους τομείς της απασχόλησης, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής πρόνοιας, οριοθετήθηκε ως σημαντική πρόκληση ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην άσκηση πολιτικών κοινωνικής προστασίας.
Από την άλλη πλευρά, παρά τις έντονες περιφερειακές και τοπικές διαφοροποιήσεις της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ερευνητική συζήτηση για τις πολιτικές κοινωνικής προστασίας στο επίπεδο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέμεινε περιορισμένη.
Αντικείμενο της Μελέτης είναι η διερεύνηση των κοινωνικών και των οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την άσκηση πολιτικών κοινωνικής προστασίας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον (δυνητικό) ρόλο του «τοπικού» στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Παράλληλα με την επισκόπηση της δογματικής συζήτησης, η Μελέτη χρησιμοποιεί εμπειρικά δεδομένα από επιτόπια δειγματοληπτική έρευνα στους Δήμους Αθηναίων, Αιγάλεω, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Χαλανδρίου, τεκμηριώνοντας ότι ο γεωγραφικός διαχωρισμός των Δήμων αντιστοιχεί και σε διαχωρισμό των επιπέδων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Μελέτη εξετάζει συστηματικά τις δυνατότητες και τις προκλήσεις ανάπτυξης ενός μοντέλου Τοπικού Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα, που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης περί Ενεργητικού Κοινωνικού Κράτους, καθώς προσανατολίζεται αφενός στη σύνδεση των δημόσιων κοινωνικών παρεμβάσεων με τις αναπτυξιακές πολιτικές και την προώθηση της απασχόλησης, αφετέρου στην ενίσχυση των ευκαιριών και των προσωπικών δυνατοτήτων επιλογής των ατόμων που αντιμετωπίζουν καταστάσεις ανάγκης. Αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, ερευνητές και σπουδαστές της Κοινωνικής Διοίκησης και της Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ μπορεί να αποτελέσει οδηγό έμπνευσης για πολιτικούς και σχεδιαστές προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο.

Ιγνάτιος Σανταβάς

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις και ο Iανός παρουσιάζουν στις 7 Ιουνίου το βιβλίο «Σχήματος φωτός. Στοχασμοί ποιητικοί του Ιγνάτιου Σανταβά».
7 Ιουνίου 2018 18.00
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Δημήτρης Καραμβάλης ποιητής-δοκιμιογράφος
Μαριάννα Βλάχου-Καραμβάλη ποιήτρια
Λίγα λόγια για το συγγραφέα και το έργο του:

Ο Ιγνάτιος Αθανασίου Σανταβάς γεννήθηκε το 1949 στη Στύψη Μυτιλήνης Λέσβου. Μετά το δημοτικό σχολείο στη γενέτειρά του μαθήτευσε στο Γυμνάσιο-Λύκειο «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης» στη Νέα Σμύρνη Αθηνών και μετά την αποφοίτησή του φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σπούδασε Κλασσική Φιλολογία κοντά σε διαπρεπείς πανεπιστημιακούς δασκάλους.
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου και μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων διορίστηκε στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση το έτος 1974 ως Καθηγητής Φιλόλογος, την οποία και υπηρέτησε με κατάθεση ψυχής στο έργο του επί τριανταέξι (36) συναπτά έτη και ως Καθηγητής και ως Διευθυντής Σχολείων.
Η θητεία του στην Εκπαίδευση έκλεισε με τη δεκαετή σχεδόν υπηρεσία του στο Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο του Καλάμου Αττικής, απ’ όπου, κατόπιν απονομής σ’ αυτόν της ευαρέσκειας της Υπηρεσίας και του τίτλου του Επίτιμου Λυκειάρχη, αποχώρησε το 2010.
Είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.).
Στο έργο του η Φιλοσοφία γίνεται ποίηση.
Έργα του εκδεδομένα: Επτά βιβλία με ποιητικό-στοχαστικό περιεχόμενο, τα ακόλουθα:

α) Αρμονίες και ρυθμοί,
β) Χρωματισμοί και χρώματα,
γ) Λόγια της φύσης άλεκτα,
δ) Κόσμιος κόσμος κι άκοσμος
ε) ’Ανανθοῦντα καί ἀνανθῆ,
στ) Χάρμα το χάραμα και

ζ) Σχήματα φωτός.

Με πολλή αγάπη προσφέρονται, σ’ όσους ξέρουν ν’ αγαπάνε και να ζουν και σ’ όσους αγνοούν ετούτο το πολύ απλό και όμορφο συνάμα.

Μάρκος Κρητικός

Οι εκδόσεις Νεφέλη και ο Iανός παρουσιάζουν στις 7 Ιουνίου το βιβλίο «Κάνε τον σταυρό σου» του Μάρκου Κρητικού.
7 Ιουνίου 2018 20.30
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιάννης Μπασκόζος και ο Αριστοτέλης Σαΐνης.
Μουσική από το soundtrack του βιβλίου θα παίξει ο Βασίλης Τζαβάρας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Κάνε τον σταυρό σου [αστυνομικό μυθιστόρημα]

«Ανοίγω με δυσκολία τα μάτια μου. Σκοτάδι πίσσα. Να λοιπόν που βλέπω έναν εφιάλτη τρομακτικότερο απ’ όσους έχω δει μέχρι τώρα. Δεν μπορώ να ξυπνήσω. Το σώμα μου δεν υπακούει σε καμία κίνηση. Είμαι ξαπλωμένος σε κάτι σκληρό και παγωμένο. Θα μπορούσε να είναι ένα κρεβάτι νεκροτομείου. Αυτό είναι…Έχω πεθάνει! Σε όνειρο ή στην πραγματικότητα; Πρόβα θανάτου ή πρεμιέρα; Θα δείξει. Να! Η μυρωδιά της φορμόλης τρυπώνει στα ρουθούνια μου. Στάσου, φίλε, δεν είναι φορμόλη! Την ξέρω καλά αυτή τη μυρωδιά. Είναι ουίσκι! Ουίσκι και σκοτάδι πηχτό. Κι ένας πόνος σαν τρένο που έρχεται από μακριά και δυναμώνει, αλλά ποτέ δε φτάνει και σιγά σιγά γίνεται πιο δυνατός από οποιαδήποτε κραυγή και φτάνει επιτέλους στην κορύφωσή του, περνάει από πάνω μου στριγκλίζοντας και με συνθλίβει, απομακρύνεται αργά και μαλακώνει, με βυθίζει στη μακαριότητα του μαύρου και εισπνέω αναθυμιάσεις αλκοόλ. Πίσω του έρχεται άλλος πόνος δυνατότερος και με συνθλίβει ξανά και ξανά. Σκοτάδι, πόνος και ουίσκι. Μια κόλαση παράξενη, αυστηρώς προσωπική.»
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Μάρκος Κρητικός γεννήθηκε στη Χίο το 1968. Κατάγεται από την Τήνο και ζει μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασε τεχνολόγος τοπογράφος μηχανικός και εργάστηκε 3.421 ημέρες ως τραπεζικός υπάλληλος. Αυτό είναι το τέταρτο αστυνομικό του μυθιστόρημα. Τα προηγούμενα (Απιστία μετά φόνου, 2013• Άρση απαγορευτικού, 2014• Δεύτερη εκτέλεση, 2016) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Deepak Chopra & Μηνάς Καφάτος

Οι εκδόσεις «Π. Ασημάκης» παρουσιάζουν στις 8 Ιουνίου στον Ιανό το βιβλίο των Deepak Chopra και Μηνά Καφάτου, «Είσαι το Σύμπαν».
8 Ιουνίου 2018 18.00

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
O γιατρός Deepak Chopra και ο κβαντικός φυσικός και κοσμολόγος Δρ Μηνάς Καφάτος αποκαλύπτουν ένα μυστικό που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας: κατοικούμε σε ένα ενσυνείδητο σύμπαν, ένα σύμπαν που αποκρίνεται στο πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε. Και αυτό το ανθρώπινο σύμπαν είναι το αληθινό σύμπαν, το μόνο που έχουμε.
«Σ’ αυτό το ενδιαφέρον βιβλίο, ένας αστροφυσικός συνεργάζεται με μοναδικό τρόπο με έναν γιατρό. Παρουσιάζουν μια καινοφανή και, θα μπορούσα να πω, επαναστατική ‘ιδεολογική δομή’ που πρέπει να μας κάνει όλους να αναθεωρήσουμε τις ιδέες μας σχετικά με τη θέση μας στο σύμπαν. Θα ‘ταρακουνήσει’ τα λιμνάζοντα ύδατα στις κοντόφθαλμες πεποιθήσεις πολλών. Θα μας κάνει επίσης να σκεφτούμε και να αναρωτηθούμε γύρω από την αληθινή μας σχέση με το σύμπαν».
Κανάρης Τσίγκανος – Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών• καθηγητής αστροφυσικής, αστρονομίας και μηχανικής στη σχολή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λίγα λόγια για τον Μηνά Καφάτο:

Ο Δρ. Μηνάς Κ. Καφάτος είναι καθηγητής στην έδρα Υπολογιστικής Φυσικής Fletcher Jones και διευθυντής του Κέντρου Μοντελοποίησης Γήινων Συστημάτων και Παρατηρήσεων του Πανεπιστημίου Chapman, εξέχων επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών και Οικολογικής Μηχανικής, καθώς και σύμβουλος στο ΒΚ21 Plus Eco-Leader του Εκπαιδευτικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Κορέας, συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Nalanda για Σπουδές και Έρευνες Συνειδητότητας. Είναι κβαντικός φυσικός, κοσμολόγος, ερευνητής κλιματικών αλλαγών και εργάζεται επισταμένως στον τομέα της Συνειδητότητας. Έχει συγγράψει περισσότερα από 315 άρθρα και είναι συγγραφέας ή επιμελητής 17 βιβλίων. Το «Είσαι το Σύμπαν», που έχει συγγράψει από κοινού με τον Deepak Chopra, είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο του.
Μαρία Στασινοπούλου

Οι εκδόσεις Κίχλη και ο Iανός παρουσιάζουν στις 8 Ιουνίου το βιβλίο της Μαρίας Στασινοπούλου, «Χαμηλή Βλάστηση»

8 Ιουνίου 2018 20.30
Ελληνικό Ωδείο Ψυχικού-Χαλανδρίου | Βραδιά Μελοδραματικής

Το Ελληνικό Ωδείο Ψυχικού-Χαλανδρίου παρουσιάζει στις 9 Ιουνίου, Βραδιά Μελοδραματικής στη σκηνή του Ιανού.

9 Ιουνίου 2018 21.00
Θα παρουσιαστούν κομμάτια από γνωστές όπερες, οπερέτες και μιούζικαλ, όπως «Κάρμεν», «Γάμοι του Φίγγαρο», «Ελιξίριο του Έρωτα», «Απάχηδες των Αθηνών», «Annie», «Cabaret».
Είσοδος ελεύθερη. Ελάχιστη κατανάλωση 5€
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το Ianos Radio

Συναντήσεις Με Μουσικούς στο cafe του Ιανού – Ελένη Τσαλιγοπούλου

Η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη συνομιλεί την Τρίτη 5 Ιουνίου με την αγαπημένη τραγουδίστρια Ελένη Τσαλιγοπούλου με αφορμή «Των φίλων τα σπίτια», το νέο άλμπουμ της Ελένης που κυκλοφορεί από τη Feelgood Records. Θα μιλήσουν για όλα και θα ξεδιπλώσουν μαζί ιστορίες φίλων, όπως αυτές που ηχογράφησε και μας χαρίζει στο νέο της δίσκο η Ελένη μέσα από 16 νέα τραγούδια.

5 Ιουνίου 2018 20.30

Είσοδος ελεύθερη

Με την υποστήριξη του Μελωδία 99.2

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr



Λίγα λόγια για το νέο album:

Ελένη Τσαλιγοπούλου, «Των φίλων τα σπίτια»

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου υποδέχεται το καλοκαίρι με το νέο άλμπουμ «Των φίλων τα σπίτια» που κυκλοφορεί από τη FeelgoodRecords. Το άλμπουμ έρχεται 7 χρόνια μετά την τελευταία προσωπική της δουλειά και περιλαμβάνει 16 τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα από τις συναντήσεις που είχε η Ελένη Τσαλιγοπούλου με τους πιο αγαπημένους φίλους της καλλιτέχνες.

Φίλους παλιούς που έχουν μοιραστεί μαζί στιγμές έμπνευσης, δημιουργίας και χαράς όπως ο Γιώργος Ανδρέου, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Νίκος Ζούδιαρης, ο Σταύρος Σιόλας, η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο Νίκος Μωραΐτης, ο Πόλυς Κυριάκου, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου και ο Αριστείδης Χατζησταύρου από τους Bogaz Musique.

Και φίλους νεότερους, ήδη αγαπημένους, ταλαντούχους και αξιόλογους δημιουργούς όπως ο Αποστόλης Βαλαρούτσος, ο Κώστας Μπουντούρης, η Ελένη Φωτάκη, η Αθανασία Γιασουμή, η Ράνια Λιαρμακοπούλου.

Πολυσυλλεκτικό και ανατρεπτικό, χωρίς στερεότυπα και εύκολες φόρμες, με τον ηλεκτρικό ήχο των BogazMusique – των μόνιμων συνεργατών της Ελένης τα τελευταία χρόνια- να αναδεικνύει και να μπλέκεται με τις παραδοσιακές μελωδίες.

Η ένταση δίνει σκυτάλη στο συναίσθημα και η γνώριμη φωνή της Ελένης μας θυμίζει τη ζεστασιά που έχουν τα όμορφα ξενύχτια που κάνουμε στων «Φίλων τα σπίτια».

Στο άλμπουμ συμπεριλαμβάνεται το ομώνυμο «Των φίλων τα σπίτια», η μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία «Τράβα ρε μάγκα», το αγαπημένο και εκρηκτικό «Θεριό» καθώς και το πρόσφατο single «Ο Καπνός».
Με «Των φίλων τα σπίτια» και τους BogazMusique πάντα δίπλα της, η Ελένη Τσαλιγοπούλου θα περιοδεύσει το καλοκαίρι σε Ελλάδα και Κύπρο μεταφέροντας τη θαλπωρή και τη χαρά της γιορτής σε όλη την Ελλάδα.

Σημείωμα Ελένης Τσαλιγοπούλου:

«Οι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε τη ζωή μας, οι φίλοι μας, πάντα κοντά. Οι φίλοι που φέρνουν κι άλλους φίλους, νέους φίλους, η παρέα μεγαλώνει και το σπίτι μου είναι πάντα ανοιχτό γι’ αυτούς.

Μας χωρίζουν κιόλας επτά χρόνια από το Ταρίρα που γράψαμε με το Σπύρο, όμως ο χρόνος πολλές φορές κάνει τα δικά του. Τα πρώτα τραγούδια ήρθαν σχεδόν αμέσως. Ξεκινήσαμε λοιπόν έχοντας στο μυαλό μας τον επόμενο δίσκο, μ’ εκείνα τα πρώτα λίγα τραγούδια αλλά με χαρά μεγάλη που οι φίλοι μάς τίμησαν με τέτοια σπάνια δώρα.

Σε πείσμα όμως των καιρών, κι ενώ η δισκογραφία αργοπέθαινε, εμείς μάλλον χάσαμε το μυαλό μας και φτιάξαμε ένα δίσκο με 16 τραγούδια!

Με κάθε καινούριο τραγούδι που ερχόταν, με κάθε καινούριο μέλος στην παρέα, άρχισε να διαγράφεται η ιστορία αυτού του δίσκου.

Είναι η ιστορία της δικής μας παρέας αυτή που σας καταθέτω, είναι γεμάτη από τις στιγμές της ζωής μας, από τις χαρές και τα ζόρια μας.

Τους ευχαριστώ όλους έναν-έναν για τη ζωή που μοιραζόμαστε. Ιδιαίτερα την Prospero για τη στήριξη της τα τελευταία χρόνια. Κατερίνα και Έφη σας ευχαριστώ! Και τον αγαπημένο Παναγιώτη Πετρονικολό».

Συναντήσεις με μουσικούς στο Café του ΙΑΝΟΥ:

Η μουσική είναι δρόμοι. Είναι ιστορίες και μνήμη. Είναι εικόνες και συναισθήματα. Είναι χάδια και σαϊτιές. Είναι δάκρυα και χαμόγελα. Κι αυτό τον χειμώνα γίνεται αφορμή η Τασούλα Επτακοίλη να συναντήσει στο καφέ του ΙΑΝΟΥ ανθρώπους με το δικό τους, προσωπικό, ευδιάκριτο αποτύπωμα στα ελληνικά μουσικά πράγματα. Ανθρώπους που γνωρίζουμε. Ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε…

Δημιουργούς που θα μιλήσουν εφ’ όλης της ύλης. Για τη ζωή και την πορεία τους, για την έμπνευση, το κοινό και την αναγνώριση, για τον ανταγωνισμό, τους φόβους και τις προσδοκίες τους, για την τέχνη και την κοινωνία.

Οι Συναντήσεις με Μουσικούς πραγματοποιούνται κάθε μήνα στο cafe του ΙΑΝΟΥ, αναμεταδίδονται ζωντανά μέσα από το ianos.gr και το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τις ερωτήσεις του για τον κάθε καλεσμένο στο email: magazine@ianos.gr

Συναντήσεις Με Συγγραφείς στο cafe του Ιανού- Δημήτρης Μπουραντάς

Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί την Τετάρτη 6 Ιουνίου με τον συγγραφέα Δημήτρη Μπουραντά. Μια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή, με τη συμμετοχή του κοινού.

6 Ιουνίου 2018 20.30

Είσοδος ελεύθερη

Με την υποστήριξη των Action 24 και Μέντα 88
Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr



Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Δημήτρης Μπουραντάς είναι καθηγητής και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για στελέχη (Executive MBA) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Έχει συγγράψει τα παρακάτω βιβλία: Ηγεσία: Ο δρόμος της διαρκούς επιτυχίας (εκδ. Κριτική, 2006), Όλα σού τα ’μαθα, μα ξέχασα μια λέξη, (Εκδ. Πατάκη, Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ 2008), Επί σκηνής χωρίς πρόβα (Εκδ. Πατάκη, 2010), Το γράμμα της ελπίδας (εκδ. Λιβάνη, 2011), Κραυγή σιωπής (ποίηση, Εκδ. Πατάκη, 2012), Μιλώντας στα παιδιά μου για την πραγματικά επιτυχημένη επαγγελματική και προσωπική ζωή (Εκδ. Πατάκη, 2013), Οι μεγάλοι φιλόσοφοι και το προσωπικό μάνατζμεντ (Εκδ. Πατάκη, 2015), Μάνατζμεντ (εκδ. Μπένος, 2016), Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού (εκδ. Μπένος, 2016).

Το βιβλίο του Leadership meta-competencies (Ashgate-Gower, 2014) βρέθηκε στις λίστες των ευπώλητων του Amazon και προτάθηκε για βιβλίο της χρονιάς από το Chartered Management Institute (CMI). Έχει βραβευθεί επανειλημμένα με τον «Τίτλο Υψηλής Διδακτικής Επίδοσης» από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ.

Λίγα λόγια για τις Συναντήσεις με Συγγραφείς:

Στις «ΣΥΝΤΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» που φιλοξενούνται κάθε μήνα στο CAFÉ του ΙΑΝΟΥ, ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με Έλληνες συγγραφείς για το έργο τους και τη ζωή τους. Μαζί σχολιάζουν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας ανιχνεύοντας και αναδεικνύοντας τον άνθρωπο-συγγραφέα. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις ερωτήσεις του για τον κάθε καλεσμένο στο email: magazine@ianos.gr και όλες μεταδίδονται ζωντανά από το ianos.gr



Παρουσίαση Παιδικού Βιβλίου – Ευαγγελία Στεφανάτου

Οι εκδόσεις Έαρ και ο Παιδικός Iανός παρουσιάζουν το Σάββατο 9 Ιουνίου το βιβλίο Ήλιος, θάλασσα κι εγώ!!! της Ευαγγελίας Στεφανάτου, σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια.

9 Ιουνίου 2018 12.00

Είσοδος ελεύθερη

Για παιδιά από 4 ετών και άνω

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS CAFÉ



Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή Δημήτρης Μυταράς. Από το σύγχρονο στο διαχρονικό.

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει την Κυριακή 6 Ιουνίου σε συνέντευξη Τύπου στον Ιανό την έκθεση με τίτλο «Δημήτρης Μυταράς. Από το σύγχρονο στο διαχρονικό», που διοργανώνει για το καλοκαίρι 2018 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Άνδρο.

Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Δημήτρη Μυταρά είναι η συνύπαρξη αντιφατικών δεδομένων τα οποία επιδέξια διαπλέκονται δημιουργώντας την παραδοξότητα που διατρέχει τη γόνιμη και δημιουργική καλλιτεχνική του πορεία. Η ποίηση συνεκφράζεται με τη βία, ο λυρισμός με τη βαναυσότητα, η ηδονή με την τραχύτητα…

Εκτός από διακεκριμένος ζωγράφος τον οποίο όλοι γνωρίζουμε, υπήρξε και ποιητής, ταλαντούχος σκηνογράφος, ενδυματολόγος, εικονογράφος, σχεδιαστής διακοσμητικών παραστάσεων και χαρισματικός δάσκαλος. Σκοπός του αφιερώματος είναι να αναδειχθούν τόσο η θεματική πολυμέρεια, όσο και η τεχνοτροπική ποικιλομορφία και επιδεξιότητα.

6 Ιουνίου 2018 12.00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης