Ρεπορτάζ: Σπυριδωνία Κρανιώτη
Κάμερα – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

«Εγώ ως αναπληρωτής πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου μπορώ να πω ότι περισσότεροι Τούρκοι θα επενδύσουν εδώ καθώς πιστεύουμε πάντα στον γείτονά μας την Ελλάδα, ακόμη και στους δύσκολους καιρούς του 2010. Αν παρατηρήσετε ακόμη και τις μεγαλύτερες επενδύσεις μας, πάντα Τούρκοι επενδυτές επέλεγαν την Ελλάδα για επενδύσεις σε διάφορους τομείς, στον τουρισμό, στα λιμάνια, σε πολλές εμπορικές εταιρείες. Έτσι θεωρώ ότι είμαστε πολύ καλοί με τους γείτονές μας και πιστεύω, συστήνω στον κόσμο ανεπιφύλακτα να επενδύσει στην Ελλάδα» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr ο Τούρκος οικονομολόγος και επιχειρηματίας Ερόλ Ουσέρ με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Ηθική Οικονομία» στη Στοά του Βιβλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά δε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας του, ο ίδιος τα θεωρεί «τεχνητά» και αμφισβητεί τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η τουρκική οικονομία στην πραγματικότητα «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 4,7%. Καταλήγει, δε, στην εκτίμηση ότι η οικονομία της χώρας μας θα επιστρέψει στη «χρυσή εποχή», προσελκύοντας μεγάλες επενδύσεις.

Δείτε τη συνέντευξη του Ερόλ Ουσέρ στο zougla.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ουσέρ εντοπίζει τις παθογένειες του φιλελεύθερου καπιταλισμού, αναδεικνύει τα ηθικά αίτια που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση και προχωρεί στην παρουσίαση του οράματός του για την Ηθική Οικονομία
Ο πρωτοπόρος Τούρκος οικονομολόγος  Ερόλ Ουσέρ υποστηρίζει ότι όχι μόνο η ηθική και η οικονομία δεν είναι έννοιες ασύμβατες αλλά ότι, επιπλέον, τηρώντας κάποιος ορισμένες θεμελιώδεις ηθικές αρχές μπορεί να οδηγήσει μια επιχείρηση σε αυξημένη κερδοφορία, ανάπτυξη και ευρωστία.
Στην καρδιά της παγκόσμιας κρίσης, ο Ουσέρ εντοπίζει τις παθογένειες του φιλελεύθερου καπιταλισμού, αναδεικνύει τα ηθικά αίτια που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση και προχωρεί στην παρουσίαση του οράματός του για την Ηθική Οικονομία με τρόπο ευσύνοπτο, ξεκάθαρο και απλό.

Η Ηθική Οικονομία πολύ περισσότερο από ένα εγχειρίδιο περί οικονομίας, αποτελεί ειλικρινή επίκληση στην ελπίδα, στον κοινό νου και, πάνω απ’ όλα, στην ανθρωπιά, που παραμένει η πιο πολύτιμη δύναμή μας, ακόμη και –ή ειδικά– σε εποχές τόσο δύσκολες όσο η σημερινή.

Ο Έρολ Ουσέρ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι ιδρυτής, πρόεδρος και σύμβουλος πολλών οργανώσεων και οργανισμών, όπως το Διεθνές Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, το TUGIAD, το TESEV, το TEMA, η Λέσχη της Ρώμης, η Λέσχη της Βουδαπέστης κ.ά. Υποστηρίζει και προωθεί ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο οικολογικών θεμάτων, δικαιωμάτων του παιδιού και, βέβαια, ηθικής οικονομίας, με την ελπίδα ότι οι πρόοδοι που σημειώνονται κατά τον 21ο αιώνα σε αυτούς τους τομείς θα αποβούν προς όφελος όλων.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε την Πέμπτη 3 Μαΐου στη Στοά του Βιβλίου.

Mίλησαν για το βιβλίο ο Δημήτρης Μάρδας βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρ. Υπουργός,
η Στέλλα Κυβέλου Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Νίκος Ρωμανός αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ και ο
Λάμπρος Ρώσσης γραμματέας μεταφορών και δικτύων από το ΠΑΣΟΚ.

Τον συντονισμό έκανε η Αλεξία Τασούλη, Δημοσιογράφος

Το βιβλίο «Ηθική Οικονομία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός»

Δείτε απόσπασμα της εκδήλωσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης