Έτσι κρυβόταν ο αρχηγός της Cosa Nostra - O κώδικας Provenzano

Έτσι κρυβόταν ο αρχηγός της Cosa Nostra - O κώδικας Provenzano
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

«Δεν ξέρετε τι κάνετε», μουρμούρισε ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο στους αστυνομικούς που του περνούσαν χειροπέδες μέσα στο άντρο του, στο Κορλεόνε, στη Μοντάνια ντέι Καβάλι, στις 11 Απριλίου 2006, μετά από 43 χρόνια φυγοδικίας.


Η ώρα ήταν 11:21 το πρωί και ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα είχε αφιερώσει τον χρόνο του εξ ολοκλήρου στο γράψιμο των «πιτσίνι», του μόνου μέσου που χρησιμοποιούσε για να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο από το καταφύγιό του. Ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο έτσι έδινε πάντα διαταγές, χτυπώντας τα πλήκτρα των γραφομηχανών του. Όπου κι αν βρισκόταν. Κατόπιν παρέδιδε τα μηνύματα αυτά, διπλωμένα και τυλιγμένα μέσα σε σελοτέιπ, στα χέρια έμπιστων μαφιόζων. Το κέντρο διοίκησης πάνω στο οποίο στηριζόταν ο θρόνος του Μπερνάρντο Προβεντσάνο βρισκόταν πάνω σ’ ένα τραπεζάκι.

Ποιος είναι ο μυστηριώδης «Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός», που ήταν πάντα καλά πληροφορημένος για την πορεία των ερευνών, τον οποίο ο Προβεντσάνο ευχαριστούσε στα πιτσίνι του γιατί του είχε αποκαλύψει την ύπαρξη μιας κρυφής κάμερας που είχαν τοποθετήσει οι καραμπινιέροι και γιατί του είχε προσφέρει ένα σίγουρο καταφύγιο μετά από μια έφοδο της αστυνομίας; Ποιοι είναι οι άλλοι παραλήπτες των μηνυμάτων, που υποδηλώνονται με αριθμούς από το 2 ως το 164;

Η σύλληψη του αρχηγού όλων των νονών δεν είναι το τέλος του αγώνα κατά της μαφίας, είναι ακόμα πολλοί οι κόμποι που πρέπει να λυθούν.


(Ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο συνελήφθη στις 11 Απριλίου του 2006) 

«Στο τσαντάκι που φορούσε στη μέση του ο Αντονίνο Τζουφρέ, μέλος της μαφιόζικης Κούπολα…, υπήρχαν πέντε μηνύματα του Προβεντσάνο ανάμεσα σε πολλά άλλα που ήταν γραμμένα από διάφορους νονούς και μέλη της οργάνωσης… Επρόκειτο για το αρχείο του αρχιμαφιόζου Τζουφρέ, άλλοτε καθηγητή τεχνικής εκπαίδευσης, ο οποίος είχε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο εσωτερικό της οργάνωσης: αυτός ήταν ο νονός στον οποίο ο Προβεντσάνο είχε αναθέσει την πιο λεπτή από τις μεταρρυθμίσεις της μαφίας, δηλαδή να τροποποιήσει τη γλώσσα και το όνομα της Κόζα Νόστρα. Ο νονός είχε επίσης ζητήσει από τον Τζουφρέ να επεξεργαστεί έναν καινούριο αλφαριθμητικό κώδικα για να τον χρησιμοποιούν για τις μυστικές συνεννοήσεις τους…»

Δείτε βίντεο από την επιχείρηση των Ιταλών αστυνομικών στο σπίτι όπου διέμενε ο αρχηγός της Ιταλικής Μαφίας. 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016, 15:48