Την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Χαλάστρας αποτυπώνει το νέο βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το βιβλίο «Χαλάστρα και η ευρύτερη περιοχή – Ιστορικό, Πολιτιστικό και Οικιστικό Απόθεμα», σε επιμέλεια της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ελένης Γ. Γαβρά, αποτελεί το αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε από μια σειρά επιστημόνων και ερευνητών, η οποία ολοκληρώθηκε το 2010 από ομάδα δέκα πανεπιστημιακών καθηγητών. Στο περιεχόμενο του βιβλίου αναδεικνύονται και προβάλλονται ιστορικά, πολιτιστικά και οικιστικά στοιχεία της περιοχής με ταυτόχρονο φωτογραφικό υλικό.

Ο συλλογικός τόμος που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο κτήριο Μ2, την Τετάρτη 23 Μαΐου στις 7 το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντική όσο και απαραίτητη ήταν η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη τη διάρκεια της έρευνας. Το ενδιαφέρον και η υποστήριξη του δήμου Δέλτα παραμένουν ενεργά μέχρι σήμερα, γεγονός που υπογραμμίζεται από τη συμμετοχή του δήμου και στην παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Νικόλαος Βασιλειάδης Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Κωνσταντίνος Βουδούρης Αρχαιολόγος – υπ. διδάκτωρ στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σταυρούλα Μαυρογένη Επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας

και η υπεύθυνη επιμέλειας της έκδοσης και συγγραφέας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ελένη Γ. Γαβρά.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Διευθύντρια των Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιωάννα Δανδέλια.

Στο βιβλίο αποτυπώνεται η σύγχρονη όσο και ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής η οποία σήμερα αποτελεί τμήμα που περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια του ευρύτερου Δήμου Δέλτα. Η παρουσία της περιοχής στην αρχαιότητα, στη νεότερη και σύγχρονη εποχή, στο Μακεδονικό Αγώνα, ο τόπος και η κοινωνία στην «Κουλακιά» αλλά και η καλλιτεχνική ταυτότητα των Κολακιωτών αγιογράφων με αφορμή τη δράση στη γενέτειρα τους καταγράφονται στις έξι θεματικές ενότητες – κεφάλαια του βιβλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη διευθύντρια των Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννα Δανδέλια, στο τηλ: 2310-891.741 ή ηλεκτρονικά στο dandelia@uom.edu.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης