Ο Γιώργος Κ. Κατσέλης παρουσιάζει  ένα παιδικό παραμύθι για την ασφάλεια στο διαδίκτυο σχετικό με την  Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018.

Ποιος είναι ο κύριος Γκουγκλ; Γιατί όλοι θέλουν να ταξιδέψουν στην παράξενη χώρα του; Με συντρόφους τον Κλικ το ποντικάκι και τον Π@τ το παπάκι, ο Ιάσονας, ο μικρός ήρωάς μας, θα ταξιδέψει στη χώρα του κυρίου Γκουγκλ και από εκεί θα βρεθεί στα πιο απίθανα μέρη. Από την πόλη των παράξενων παιχνιδιών μέχρι τη χώρα του κυρίου Γιάχου, τη μακρινή Γιαχωνία. Κάθε ταξίδι όμως κρύβει και κινδύνους. Γιατί στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας και των υπολογιστών δεν είναι όλα τόσο ρόδινα. Θα καταφέρει άραγε ο Ιάσονας να τους ξεπεράσει και να επιστρέψει σώος στη χώρα του;

Πληροφοριακό υλικό σχετικό με την ιστορία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μικρή ήδη ηλικία γίνεται η πρώτη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο των υπολογιστών. Η επαφή τους με τον κόσμο αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά κρύβει και κινδύνους. Μέσα από αυτή την ιστορία φαντασίας, που συνδέει συμβολικά το χθες (ο μικρός Ιάσονας, ο κεντρικός ήρωας) με το σήμερα (ο κύριος Γκουγκλ —από το Google), επιχειρείται να παρουσιαστεί με τρόπο λογοτεχνικό το ζήτημα αυτό.

Στο κείμενο υπάρχουν αρκετοί συμβολισμοί που μπορεί να μην είναι άμεσα διακριτοί από τους μικρούς αναγνώστες, ωστόσο περνούν έμμεσα μηνύματα.

Για παράδειγμα, «Η πόλη των παράξενων παιχνιδιών» μπορεί να σε συνεπάρει και να ξεχάσεις τον στόχο σου, πράγμα που συχνά συμβαίνει και με τους υπολογιστές.
Στην «Πόλη των Χαμένων Φωνηέντων» θίγεται το ζήτημα της γλωσσικής κρίσης σε σχέση με την τεχνολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον «Πύργο του λόρδου Τρέλγιν» περιγράφεται η κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας σε συνάφεια με την κλοπή των πολιτιστικών αγαθών ευρύτερα.

Το κεφάλαιο «Ο κύριος Γιάχου και η μακρινή Γιαχωνία» (από το Yahoo) παραπέμπει στην Ιαπωνία και στην τεχνολογική εξέλιξη, που κάποιες φορές έχει και γκρίζες πλευρές.

Στην ιστορία υπάρχουν και άλλοι ήρωες που παραπέμπουν στον κόσμο των υπολογιστών (Πατ το παπάκι —από το @—, Κλικ το ποντικάκι κ.ά.)

Το παραμύθι προσφέρεται και για αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ευέλικτη Ζώνη, ιδιαίτερα στις μέρες μας που οι προβληματισμοί για τα παιδιά από την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου γίνονται όλο και εντονότεροι.

Προτάσεις, δράσεις και παιχνίδια αξιοποίησης της ιστορίας για εκπαιδευτικούς και γονείς Εδώ

Συγγραφέας: Γιώργος Κατσέλης
Εικονογράφηση: Στάθης Πετρόπουλος
Κατηγορία: Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία
Θεματικός άξονας βιβλίου: Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Ηλικίες: 10+



Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέα

Ο Γιώργος Κ. Κατσέλης είναι συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και εκπαιδευτικός. Κατάγεται από την Ασωπία Βοιωτίας. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών, απ’ όπου έλαβε επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Λογοτεχνία. Συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή, στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο.

Περισσότερα στοιχεία για τον συγγραφέα και τα βιβλία του στο προσωπικό του ιστολόγιο:
georgekatselis.blogspot.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης