Οι ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη με τα βιβλιαράκια, τις αφηγήσεις και τα σημειωματάρια, παρουσιάζονται από σήμερα στην ομότιτλη έκθεση στο Κέντρο Τεχνών, στο Πάρκο Ελευθερίας, ανοίγοντας τις εκδηλώσεις «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Την έκθεση επιμελείται ο Ντένης Ζαχαρόπουλος με τη συμβολή της κόρης τού Ακριθάκη, Χλόης Geitmann – Ακριθάκη, και σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Σαρωνικού «Πολύτροπον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξης Ακριθάκης (1939-1994) θεμελίωσε το έργο του και την ιδιαίτερη εικαστική προσωπικότητά του στην τέχνη διεθνώς, μέσα από την άμεση σχέση του με τη γραφή, το βιβλίο, τη επαφή του με σημαντικούς λογοτέχνες και ποιητές, αλλά και με την κόρη του, για την οποία έκανε πολλά σχέδια και βιβλία σαν ιστορίες και ιστορίες σαν μονοσέλιδες εικόνες, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος αναφέρει για το έργο του Ακριθάκη: «Η αφήγηση δεν είναι ποτέ λόγος, ή εικόνα, αλλά κάτι που σου κόβει την ανάσα, ανάμεσα στα δύο. Η στιγμή αυτή τον κρατά πάντα στα όρια ανάμεσα στην καθαρή εικόνα και τον λόγο, ανάμεσα στην ποίηση και τη ζωγραφική, αφήνοντας τη διάρκεια της διαδικασίας να συμπυκνώσει το έργο σε μία άλλη διάσταση από αυτή και της ποίησης και της ζωγραφικής. Εκεί έγκειται και η πρωτοτυπία και η νεοτερικότητα του Ακριθάκη από τα πρώτα κιόλας έργα του. Η σχέση του με την ποίηση εμπνέει τα πρώτα βήματά του στην Αθήνα και τον καθιερώνει με το περιβόητο πια, τσίκι τσίκι, όπως θα ονομάσει ο Ταχτσής το τρίξιμο του μολυβιού ή της πένας στο χαρτί. Δίπλα στον Μακρή, τον Βαλαωρίτη, τον Δενέγρη, την Τσιτσέλη, τον Γονατά, τον Καρούζο, τον Εμπειρίκο, την Αραβαντινού, τον Βαλτινό, τη Λυμπεράκη, τον Κουμανταρέα, τον Χέλμη, τον Μεϊμάρη, τον Πουλικάκο, τον Πετρόπουλο, το τσίκι – τσίκι σφραγίζει τα ελληνικά γράμματα. Εκεί βρίσκει τη θέση του ανάμεσα στον λόγο, την εικόνα, τη σιωπή και το παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο πως οι ουσιαστικές σχέσεις του πέρα από τον ποιητικό λόγο ξεκινούν με την κόρη του (οι Ιστορίες) και γενικότερα με τα παιδιά, που στο παιχνίδι και την ελευθερία της φαντασίας ο ίδιος λυτρώνεται από την επιρροή που θα έχει επάνω του ο εθισμός σε ουσίες που σημαίνουν θάνατο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κόρη του Αλέξη Ακριθάκη, η Χλόη, που φυλλομέτρησε από μικρή ηλικία πολλά τετράδια σχεδίων, σημειωματάρια και ημερολόγια του πατέρα της, δηλώνει με την ευκαιρία της παρουσίασής τους στην έκθεση: «Ξεκίνησα από την αρχή και συστηματικά την ανάγνωση, ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση του “γραπτού” του έργου. Τα έργα της έκθεσης δε μας χαρίζουν μόνο μία καινούρια οπτική στην καλλιτεχνική και δημιουργική εργασία του, αλλά αποκαλύπτουν την πολύπλευρη προσωπικότητα του και την περίπτωση ζωής του».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης