ΠΚ

Ο Μίμης το χρώσταγε στον Μίκη και κατέβαλε στο ακέραιο το χρέος του. «Σαλός Θεού/Ο Μυστικός Μίκης» τιτλοφορείται το νέο του βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες. «Σαλός» είναι ο τρελός, αλλά όχι ο οποιοσδήποτε τρελός. Είναι εκείνος που «σάλεψε» λόγω θεϊκής επιρροής ή έμπνευσης, ο «τρελοκαλόγερος», ο «διά Χριστόν σαλός» η «τρέλα για τον Χριστό». Ο Συμεών, ο Λουκάς, ο Ανδρέας και άλλοι όσιοι ή άγιοι της χριστιανικής παράδοσης.

Ο τρελοκρητικός λοιπόν, ο εσαεί ερωτευμένος, ο λάτρης του Καρυωτάκη (απαγορευμένος στους ορθόδοξους κομουνιστές), ο μελετητής ή εραστής του «Μεγάλου Ανατολικού» (άλλος απαγορευμένος ο Εμπειρίκος). Το βιβλίο ιχνηλατεί τις γυναίκες του Μίκη, την ερωμένη του Τσε τη Γερμανίδα, τη Φιλανδή του FBI, την κόρη του Μωσέ Νταγιάν, τη Μυρτώ βεβαίως, τις άλλες σε καταστρώματα και σύντομες βραδιές που δεν καταλήγουν πάντα ή σπάνια ολοκληρώνονται με συνευρέσεις. Αυτόν τον Μίκη ψάχνει ο Μίμης παρασυρόμενος από τις φαντασιώσεις ενός οργασμικού Διονύσου, όπως τον φαντάζεται ή που μπορεί και να είναι, αλλά αυτό που μετρά αφορά το πώς αντιλαμβάνεται ο Μίμης Ανδρουλάκης την αιωνόβια παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη σε αυτήν την ζωή. Το ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό παρέα με τον Χαρίλαο, τα πούρα στην Αβάνα, το «Canto General» στην κεντρική πλατεία με τις καμπάνες να ηχούν στην Κούβα για πρώτη φορά από την Επανάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ταξίδι που εκτυλίσσεται αδυσώπητα κάπου εκατό χρόνια τώρα και που ο Μίμης αφηγείται, άλλος «Σαλός» και αυτός ο ίδιος, ανάμεσα από τα Μαθηματικά του και την Κεντρική Επιτροπή. Είναι φανερό. Ο «Κόκκινος Κάβουρας» τον ακολουθεί παντού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης