Ένα νεαρό αγόρι βρίσκεται στο πάτωμα ενός διαμερίσματος στο Όσλο. Αιμορραγεί και σύντομα θα πεθάνει. Αρχίζει να λέει την ιστορία του περιγράφοντας λεπτό προς λεπτό τα όσα έλαβαν χώρα μέχρι να φτάσει στον συγκεκριμένο τόπο, τον συγκεκριμένο χρόνο. Απευθύνεται στον πατέρα του και, στην προσπάθεια να καταλάβει την αλληλουχία των γεγονότων και –κυρίως- την ίδια του τη ζωή, σκιαγραφεί τόσο την σχέση μεταξύ τους όσο και με τα αδέρφια του.

Είναι φθινόπωρο. Ένας ψηλός πρώην αστυνομικός με γαλανά μάτια φτάνει στον κεντρικό σταθμό του Όσλο επιστρέφοντας στην πόλη μετά από τρία χρόνια που έλειπε στο εξωτερικό. Η αποστολή του πρώην επιθεωρητή, που δεν είναι άλλος από τον –θρυλικό- Χάρι Χόλε, είναι η πιο σημαντική και ψυχοφθόρα που έχει κληθεί να αναλάβει ποτέ. Ο Γκούστο, ένας νεαρός τοξικομανής, έχει βρεθεί νεκρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση έχει κλείσει και ο κατηγορούμενος βρίσκεται ήδη στη φυλακή. Ο Χάρι παίρνει άδεια να επισκεφθεί τον κατηγορούμενο στη φυλακή. Εκεί ο πρώην επιθεωρητής έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του, με την ίδια του τη ζωή καθώς ο άνθρωπος που κατηγορείται για τη δολοφονία είναι ο γιος του! Ο Όλεγκ, ο γιος της μεγαλύτερης και παντοτινής αγάπης του, της Ράκελ.

Κάπως έτσι ο Χάρι αναγκάζεται να βυθιστεί στους πιο σκοτεινούς εφιάλτες του και να συμμετάσχει στην πιο μοναχική και απίθανη έρευνα της ζωή του. Σκοπός του; Να αποδειξει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο νεαρός Όλεγκ είναι αθώος!

Πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης ο Φαντομάς. Ένας μυστήριος άνδρας που κυκλοφορεί στους δρόμους του Όσλο χωρίς να τον έχει δει κανείς και γεμίζει τις πιάτσες με ναρκωτικά. Ποιος είναι τελικά αυτός ο άνθρωπος, από που προέρχεται και με ποιους διαπλέκεται; Και το σημαντικότερο… τι σχέση θα μπορούσε να έχει ένας μεγαλέμπορος ναρκωτικών με τον γιο του Χάρι Χόλε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μαέστρος της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας Γιο Νέσμπε επιστρατεύει όλη τη μαεστρία του και, για ακόμη μια φορά, «στήνει» ένα μυθιστόρημα με καταιγιστικό ρυθμό, δυνατές σκηνές και εκπληκτικό σασπένς. Από τις πρώτες σελίδες καταφέρνει να «γραπώσει» τον αναγνώστη και να τον παρασύρει στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών, της απάτης και του θανάτου. Από την αρχή γίνεται σαφές ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη. Ανατροπές που επηρεάζουν τη ζωή των πρωταγωνιστών και τους οδηγούν σε διλήμματα ζωής ή θανάτου.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

Ένα από τα καλύτερα σκανδιναβικά μυθιστορήματα σασπένς μέχρι σήμερα.
BookPage (ΗΠΑ)

Είτε είστε φαν του Χάρι Χόλε είτε τώρα ξεκινάτε τη σειρά των βιβλίων του, ο φαντομάς θα σας αποζημιώσει. Το καθηλωτικό σασπένς και ο έντονος ρυθμός της δράσης θα σας κρατήσουν άγρυπνους.
Oprah.com (ΗΠΑ)

Βαθιά συγκινητικό… Η πιο προσωπική υπόθεση του Χάρι Χόλε, όπου τα πατρικά αισθήματα του ήρωα θολώνουν την κρίση του και την ανάγκη του να αποκαλύψει την αλήθεια.
Publishers Weekly (ΗΠΑ)

Ούτε ο Χάμετ δεν θα μπορούσε να είχε γράψει τόσο αυθεντικούς και σαρκαστικούς διαλόγους. Η πλοκή χτίζεται με διαδοχικές ανατροπές που καθηλώνουν.
Jyllands-Posten (Δανία)

Ο Nesbo οδήγησε την ερωτική ιστορία του ήρωά του στη σκοτεινή πλευρά με τρόπο πραγματικά αριστοτεχνικό τρόπο.
Vårt Land (Νορβηγία)

Πέρα από τα κλισέ του είδους, ο αλκοολικός και ανυπότακτος Χάρι Χόλε καταφέρνει πάντα να μας εκπλήσσει…. Η σχέση του με τη Ράκελ είναι πραγματικά πολυεπίπεδη και το πιο βασανιστικό αίνιγμα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο φαντομάς συντηρεί τη σαρωτική φόρα που έχει ο νορβηγός Jo Nesbo.
The Independent (M. Βρετανία)

Ο φαντομάς είναι από μια άποψη μια ολοκληρωμένη τραγωδία χωρίς τη σκανδιναβική σκοτεινιά. Κυρίως όμως είναι ένα πρώτης τάξεως θρίλερ –ο Χάρι είναι διαρκώς σε κίνδυνο–, που διαθέτει περίτεχνη πλοκή –χαρακτήρες εξαιρετικά σκιαγραφημένοι και όχι απλώς μαριονέτες– με αλλεπάλληλες ανατροπές που κόβουν την ανάσα και φέρνουν δάκρυα στα μάτια. […] Το πιο ενήλικο μυθιστόρημα της σειράς, στο οποίο επιβεβαιώνεται περίτρανα η ρήση του Χάρι Χόλε: «Οι άνθρωποι είναι ένα διεστραμμένο και κατεστραμμένο είδος. Δεν υπάρχει για μας γιατρειά μόνο πρόσκαιρη ανακούφιση».
Evening Standard (UK).

Ποιος είναι ο Γιο Νέσμπε

Ο Γιο Νέσμπε (Jo Nesbø) είναι υποψήφιος για το βραβείο Edgar, Νορβηγός συγγραφέας και μουσικός. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο αντίτυπα από τα μυθιστορήματά του έχουν πωληθεί στη Νορβηγία και το έργο του έχει μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες.

Ο Νέσμπε γεννήθηκε και ζει στο Όσλο, αλλά μεγάλωσε στο Μόλντε. Αποφοίτησε από τη νορβηγική Οικονομική Σχολή με πτυχίο στα Οικονομικά και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ο Νέσμπε είναι κυρίως διάσημος για τα αστυνομικά μυθιστορήματα του με τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, αλλά είναι επίσης ο βασικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός για το νορβηγικό ροκ συγκρότημα Di Derre. Το 2007 κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο βιβλίο για παιδιά, το «Doktor Proktors prumpepulver».

Το 2011 κυκλοφόρησε η ταινία Κυνηγοί κεφαλών βασισμένο στο μυθιστόρημα του Hodejegerne (The Headhunters).

Jo Nesbo
Ο φαντομάς
Mετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

ISBN: 978-960-566-242-4
Σελίδες: 592
Ημερομηνία έκδοσης: 09/10/2013

Εκδόσεις 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης