Ο Σωκράτης Β. Σίσκος έγραψε το δοκίμιο «Ευρώπη: Οι άρπαγες και οι βιαστές των αξιών της»

Πρόκειται για αυτοέκδοση σε CD.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα απόσπασμα από το έργο:

Προσωπικές απόψεις και προλεγόμενα

Έχω παραθέσει, στην προηγούμενη σελίδα, έναν αποσπα-σματικό ορισμό του Πολ Βαλερύ για τον ευρωπαίο πολίτη και τους ευρωπαϊκούς λαούς. Θα πρέπει να συμπληρώσω πως οι απόψεις αυτές του μεγάλου συγγραφέα και φιλόσοφου, που διατυπώθηκαν το 1922 σε φοιτητές του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, αιτιολογού-νται λεπτομερέστερα για την κάθε μια από τις αναφερόμενες τρεις «επιρροές». Ειδικότερα για την Ελλάδα, εκτός από την πνευματική πειθαρχία η οποία ξεχωρίζει τους Ευρωπαίους από την υπόλοιπη ανθρωπότητα, «nous lui devons » (της οφείλουμε), λέει ο Βαλερύ και μια μέθοδο σκέψης η οποία τείνει να προσεγγίζει όλα τα πράγ-ματα, όλες τις καταστάσεις, προς τον «ΑΝΘΡΩΠΟ», τον ολοκλη-ρωμένο Άνθρωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διερευνώντας και συγκρίνοντας τις πολιτιστικές μεταβολές που επήλθαν στους ευρωπαϊκούς λαούς μέσα στο χρονικό διάστημα ενός σχεδόν αιώνα, διαπιστώνουμε με θλίψη πως η ευρωπαϊκή κουλτούρα έχει υποστεί ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις και στρεβλώ-σεις. Ίσως σε μια μειοψηφία Ευρωπαίων να έχουν ακόμα μείνει ί-χνη από τις τρείς βασικές πολιτιστικές επιρροές που τον διέκριναν από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Η πλειονότητα έχει πλέον ταυτί-σει την κουλτούρα με την τεχνολογική εξέλιξη και ο «πολιτισμένος Ευρωπαίος» χαρακτηρίζεται από τα τεχνολογικά και οικονομικά επιτεύγματά του.

Αυτή ακριβώς η στρεβλή θεώρηση των βασικών πολιτιστικών στοιχείων τα οποία εντόπισε ο Πολ Βαλερύ, δίνει τη δυνατότητα «στον χωρίς πολιτιστικό παρελθόν Βορρά» να ταπει-νώσει τον «υπερφίαλο Νότο», ο οποίος φροντίζει να τονίζει με πε-ρηφάνια τη συμβολή του στην ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών και της ευρωπαϊκής κουλτούρας…

Οι αναγνώστες μπορούν να το βρουν, για δωρεάν ανάγνωση και εκτύπωση στην ιστοσελίδα: siskos-logotexnia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης