Παρουσιάζεται το βιβλίο «Η Κυρία Έλενα Βενιζέλου» της Ζωής Μητσοτάκη

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Η Κυρία Έλενα Βενιζέλου» της Ζωής Μητσοτάκη
«Η Κυρία Έλενα Βενιζέλου», το τελευταίο βιβλίο της αείμνηστης Ζωής Μητσοτάκη, που μόλις κυκλοφόρησε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», παρουσιάζεται τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 8.00 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, στη Χαλέπα.

Όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα, για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Άγγελος Δεληβορριάς, ακαδημαϊκός, πρώην διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, η Αιμιλία Κλάδου-Μπλέτσα, αρχιτέκτονας, συγγραφέας και η Ελένη Κεχαγιόγλου, φιλόλογος, υπεύθυνη εκδόσεων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (επιμελήτρια έκδοσης). Τον συντονισμό θα κάνει ο Γιώργος Κουκουράκης, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος (σύμβουλος έκδοσης). Μια συνοπτική αναφορά στο έργο της Ζωής Μητσοτάκη θα κάνει η Αργυρώ Χανιωτάκη-Σμυρλάκη, γραμματέας του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση δύο ετών από τον θάνατο της συγγραφέως, το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων θα αναγορευτεί σε Εταίρο του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Η βραδιά θα κλείσει μουσικά με την Αφροδίτη Μητσοτάκη (πιάνο) και τη Χρυσούλα Περάκη (τραγούδι).

Λίγα λόγια για την Έλενα Βενιζέλου:

Γόνος μιας από τις σημαντικότερες οικογένειες της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου, μεγαλωμένη και σπουδαγμένη στην κραταιά Αγγλία του 19ου αιώνα, η Έλενα Σκυλίτση ήταν μια δυναμική προσωπικότητα, μια μορφωμένη γυναίκα, που είχε γνωριμίες με πρόσωπα υψηλού κύρους και ταξίδευε με άνεση ανά την Ευρώπη. Ώσπου, κάποτε, συναντήθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και συνέδεσε τη μοίρα της μαζί του, με τον γάμο τους το 1921, στα 48 της χρόνια.

Η ολοκλήρωση της έκδοσης ήταν μία από τις τελευταίες επιθυμίες της Ζωής Μητσοτάκη. Η συγγραφέας μάς συστήνει την «Ευρωπαία άγνωστη» Έλενα και αναδεικνύει ποια στα αλήθεια ήταν σε ολόκληρη την πορεία της ζωής της: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον γάμο της με τον Βενιζέλο.

Η Ζωή Μητσοτάκη ασχολήθηκε συστηματικά με τη μελέτη της παράδοσης και της ιστορίας της Κρήτης και ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό έργο. Ήταν, επί σειρά ετών, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017, 13:27